Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Domnívat se, že v dnešní době, při stále zvyšujícím se počtu technologií, by mohla původní elektroinstalace setrvat v podobě, kterou navrhl někdo v minulosti je utopie! Stačí změna uživatele prostoru a vznikají zcela jiné potřeby. Ano, drobnosti ...

FRAENKISCHE: Skládací hrdlo ochranných trubek


Document Actions
FRAENKISCHE: Skládací hrdlo ochranných trubek
Malá drobnost, která ušetří mnoho času a starostí těm v terénu. Každý kabel na konci trubky musí být chráněn ochranným hrdlem. Pokud se na hrdlo zapomene a vedení se protáhne dříve, pak se hrdla obvykle řežou a nasouvají až dodatečně. Jejich schopnost chránit izolaci kabelu je však v takových případech podstatně snížena. Nyní je zde jednoduché alternativní řešení - skládací hrdlo k pancéřovým trubkám.
Miroslav Minařík, ze dne: 17.03.2015


Fraenkische Rohrwerke přichází s malou drobností, ovšem velice praktickou - skládacím hrdlem k pancéřovým trubkám.



V čem je pointa?
Hrdlo slouží jako nezbytná součást každého konce trubky. Chrání kabel před poškozením o ostrý kraj konce trubky. Hrdla se musí na trubky nasadit dříve, než se protáhne kabel. V praxi se však často stává, že se na hrdlo zapomene, ztratí se nebo je poškozeno. Skládací hrdlo je jednoduchou a přitom plně nahrazující alternativou k hrdlu standardnímu. Nasadíte jej i v případě, že byl někdo s kabelem rychlejší.

 
Pro větší náhled klikněte!

Novinka Fraenkische Rohrwerke
dělená koncovka trubek E-Ku-ET (šedá) nebo E-Ku-ET-UV (černá, UV odolná) je k dispozici pro dimenze 20, 25, 32, 40 a 50mm.

O trubkách v elektrotechnice
Pokud mluvíme o elektroinstalatérství, pak má toto řemeslo s jinými řemesly opravdu něco společného. Tedy alespoň s vodaři a plynaři. Jsou to trubky. Paradoxní na tom je to, že nejméně kvalitně spojené potrubí si mohou dovolit pouze elektrikáři. Zmiňovaná ostatní řemesla totiž trubky používají jako vedení energie primárně, kdežto v elektrotechnice se používají sekundárně jako ochrana před fyzickým poškozením primárních vedení v kabelech či vodičích.


V našich domovních elektroinstalacích byste pancéřovou trubku nenašli, zato na americkém světadílu jsou pancéřové trubky naprostou nezbytností. Ale o zlých veverkách bych psal raději v jiném článku. Pancéřové trubky se v našich končinách běžně používají v průmyslu.


Troška terminologie
Abychom si udělali jasno, s čím se pracuje:

Trubka
zvaná pancéřová nemusí být nutně kovová. Pancíř může být i plastový. V elektrotechnice se závity používají pouze při spojení více trubek. 



Hrdlo
použijeme na koncích trubek pro ochranu pláště kabelu, který se přes okraj konce trubky může ohýbat. V elektrotechnice používáme hrdla násuvná, bez závitu.




Mufna
je spojka trubek se závitem uvnitř. V elektrotechnice používáme mufny, většinou lehké hliníkové, ke spojení dvou závitových konců trubek.



Nipl
je spojka trubek s vnějším závitem. V elektrotechnice se nepoužívá.



Zátka

se používá především u instalačních krabic nebo rozvaděčů, kde jsou připravené vývody a nejsou využity.




Kdo toto hrdlo ocení?
Určitě to nebude projektant, ale lidé v praxi. Ti, na které je vyvíjen velký časový tlak, nebo ti, kteří provádí opravy či údržbu. Fraenkische potvrzuje, že zajímavou praktickou novinkou nemusí být nutně produkt velké finanční hodnoty. I malý výlisek dokáže vyřešit velký problém.


POKUD PRACUJETE V OBORU,
můžete si zažádat o bezplatné zaslání
aktuálního papírového katalogu Fraenkische

NÍŽE UVEDENOU OBJEDNÁVKOU!
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 2)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
FRAENKISCHE CZ s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933