Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

Fränkische Rohrwerke přichází s optikou do každé zásuvky!


Document Actions
Fränkische Rohrwerke přichází s optikou do každé zásuvky!
Optické vlákno již nemusí skončit pouze v datovém rozvaděči! Fränkische Rohrwerke přichází s optikou do každé zásuvky! Proč? Digitální služby se rozšiřují rychleji než by se očekávalo. Sdílení internetového obsahu přerůstá dosavadní očekávání. Dnes se běžně používá sdílení fotografií, videí, hudby, či sledování IP televizí nebo pouze komunikace via SKYPE. Pokud k tomu přičteme možnosti chytrých instalací, pak máme před sebou nový technologický svět. Tomu však my, kteří tvoříme infrastruktu, musíme nachystat správné prostředí.
Tým portálu Elektrika, ze dne: 20.12.2013
reklama


Fränkische Rohrwerke přichází s řešením, které přivítá každý, kdo chce realizovat rozvod datové infastruktury rychle a levně. Jde o elektroinstalační (husí) krk s POF (polymer optic fiber) optickým vláknem o průměru 1mm. Na první pohled se může zdát, že jde o dvě neslučitelné oblasti, pokud však řešíte obsáhlou infrastrukturu, objevíte zajímavé možnosti. Živé podrobnosti v následujícím videoklipu ...



Práce s optickým vláknem totiž nemusí být odborně náročná a drahá pokud k tomu máte dobré nástroje a příslušenství.


Proč optické vlákno v instalační trubce
Pokud chcete rozvést optiku po budově, musíte ji nyní ukládat při elektroinstalaci spolu s ostatním vedením. V prostoru pak překonávat prahy, dveře, rámy oken. Vlákna se při dosavadním způsobu musí ukládat pod koberce, různě přelepovat, či vkládat do instalačních lišt. V případě vláken v instalačních trubkách máte rozvod zajištěn všude tam, kde máte zásuvky 230V.

Pro větší náhled kliknout!

Kvalita datového spojení
Rychlost připojení je proti klasickému způsobu naprosto nesrovnatelná. Kvalita přenosu je vysoko nad požadovaným standardem. Koncová zařízení totiž neumí pracovat s takovými datovými přenosy, které je možno dosáhnout prostřednictvím POF. Pro optický přenos se používá červeného světla s vlnovou délkou 650nm. Použitý komunikační protokol IEEE 802.3. Představa EU je docílit v každé domácnosti standard konektivity 100Mbit, což lze metalickým vedením realizovat stěží.

Rušení linky
Optické vedení je imunní proti nám známým rušením (např. z vedení nízkého napětí). Také z hlediska zneužití je podstatně bezpečnější než vedení metalické. Pro jeden port se uvažuje 100m vlákna POF. Uvažuje se zde větší útlum než u optických vláken pro páteřní vedení.

Jak se s touto technologií pracuje
I s ořezem trubky je připojení optického vedení k přístroji otázka několika minut. Není potřeba žádných speciálních nástrojů. Je pouze nutné, že se musí polymerové vlákno střihnout kolmo. K tomu účelu existuje malý nůž podobný kleštím na doutníky.

Ukázka
Pro lepší představu ukážeme na ukázkovém modelu práci s tímto druhem optického vedení. Místo dat prosvítíme polymerové vlákno světelnou diodou.


Optické vlákno připojíme v rozvaděči do switche a na druhé straně optického konce máme například modul do elektroinstalační krabice KU 68. Modul připojíme optickým vláknem a konektivita je pak k dispozici například běžnými datovými konektory RJ45 nebo také pomocí AP Wi-Fi (přístupový bod Wi-Fi).

Zde vidíte spojku POF vedení, která propojí konektivitu do další části sítě.

Pro větší náhled kliknout!



Co lze připojit
Veřejnost namítá k čemu bude optické vlákno v krabici KU68, když nebude kam připojit. Ovšem v Německu jsou nyní k dispozici přístroje (zásuvky RJ45, moduly s Wi-Fi) do instalačních krabic. Tím se zajistí kvalitní signál ve všech prostorách s minimálním vyzařovacím výkonem. Typické využití je pro administrativní budovy nebo například pro hotely, ve kterých lze tímto řešením poskytnout internetovou konektivitu pouze v konkrétním pokoji. Připojují se zmiňované Wi-Fi (AP) přístupové body, datové zásuvky nebo také IP televizory.



Pro větší náhled kliknout!

Mechanická odolnost.

Výrobce uvádí v běžném použití prakticky nezničitelnost (pokud se netrefíme vrtákem přímo do vlákna). Optické vlákno, které je součástí elektroinstalační trubky, je mnohem odolnější než je trubka sama.

Fränkische takto dokazuje, že datová konektivita bude rychlejší více než kdo doufal! A elektrikář na stavbě tomu může pomoci.
 

Pravidelný sobotní přehled novinek a bonusů
z celého portálu Elektrika získáte přihlášením

 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 11)
TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Pohyblivá napájecí jednotka HoverCube VH od OBO. V dílenských prostorách tam, kde se na pracovní ploše objevují různá zařízení, různých rozměrů, se pevně instalovanými zásuvkami prakticky, jejich počtem a blízkostí nikdy nezavděčíme. Jinak je tomu u pohyblivých přívodních boxů. Ty se přiblíží na potřebnou vzdálenost a stejně tak rychle uklidí do bezpečné vzdálenosti. A parametry? Krytí IP20, rozměry ...
Kam se v budovách vyvíjí uplatnění vysokorychlostních dat optickými vlákny? Příchod elektroinstalačních podomítkových trubek Fraenkische se zabudovaným optickým vláknem se datoval dřív než známost standardů datových přenosů Industry 4.0. Trubky s označením FFKuS DATALIGHT se v českých e-shopech objevují, ale na běžných stavbách určitě ne. Jde o speciálku, říkají dataři, v běžném obydlí stačí spotřebiteli Wi-Fi. Jiná situace může ...
Hlavním důvodem vývoje nového typu krabice byl zájem zákazníků o zásuvku pro instalaci na omítku, ale bez krycího víčka. To v některých prostorách není z hlediska požadavků na ochranu před vniknutím cizích předmětů a vody nutné ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Jak vést datová vedení bezpečně v průmyslových prostorách? Pokud potřebujete umístit do prostoru krabici, vzniká několik problémů. Zatížení, krytí IP, dostatečný prostor pro případné práce s vedením. V tomto videospotu se seznámíte s řešením KM Rack z AMPERu 2010. Nezapomeňte, že všude nelze použít běžné podpodlažní krabice určené do administrativních prostředí!
Pokud vidíme klubko ohebných husích krků, tak vězte, že nemají všechny značky stejné vlastnosti. Některé jsou více odolné, některé méně, ale to není všechno! Cenový rozdíl není pouze v použité hmotě, ale také v konstrukci. A tam bývá často "zakopaný pes" ...
Na výstavě Světlo v architektuře 2010 představila firma WILLIAMS originální řadu svítidel OCCHIO. Jedná se o zajímavě řešený modulární osvětlovací systém, který nabízí uživateli velké množství možných kombinací a způsobů pro kreativní řešení osvětlení ...
Nové kabelové nosné systémy Jupiter, které jsou vyráběny v Koposu Kolín, se vyznačují mnoha přednostmi ve srovnání s předchozím prodávaným typem žlabů, např. embosováním (prolis kolem perforovaných otvorů ve dně) pro zvýšení tuhosti žlabů ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933