Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

FRAENKISCHE: Dělená trubka Co-flex umí pomoci v nouzi


Document Actions
FRAENKISCHE: Dělená trubka Co-flex umí pomoci v nouzi
Snad každý elektrotechnik v praxi se setkal se zapojeným kabelem, který potřeboval ochranné uložení v trubce. Nebyl by to zásadní problém, pokud by bylo snadné zařízení vypnout a kabel odpojit od svorek, vytáhnout z průchodky a zavést ho do chránící trubky. Případů, kdy je nutné vedení chránit a z provozních příčin nelze klasickou pancéřovou trubku použít je několik. Pokud se opravdu octnete v takové situaci, je tu možnost využití dělené trubky. Zde pravděpodobně zbystří především ti, kteří provádí údržbu!
Tým portálu Elektrika, ze dne: 20.12.2017
reklama


Na výstavě ElfetexFest v Ostravě jsme se zajímali o dělenou instalační trubku CO-flex od Fraenkische. Tato značka je známá jako lídr v ochranných trubkách a chráničkách. Její produkty se poměrně často objevují přímo jako skladové zboží a mezi odborníky se tato značka skloňuje v souvislosti s jistotou. Proto dělená trubka, kterou tu návštěvníci rozkládali a sestavovali, nám padla do oka také. Na první pohled nám nepřipadala jako příliš ochranná ...




Textový přepis rozhovoru:

Radek Štourač

Splňuje vlastnosti klasické elektroinstalační trubky kvůli tomu, že je vyrobena ze dvou kusů, jeden kus je opatřený zámečkem, čili pokud se trubka tímto způsobem zavře, tak už se neprotočí. Splňuje klasické podmínky trubky.

Jaká je hlavní výhoda trubky a kde najde uplatnění?
Radek Štourač
Výhodou trubky je, že ji můžete připojit na sítě nebo kabeláž, která už je zapojená, nebo na sobě má nalisované koncovky, čili kabeláž se vám nevyplatí odpojovat kvůli revizi, nebo koncovky nějakým způsobem odlisovávat, nebo znova nalisovávat.

Kolik druhů a typů je k dispozici?
Radek Štourač
Firma Fraenkische dělá několik druhů materiálů, dělá se trubka, která je oválného provedení, nebo se dělají trubky, které jsou kulaté od zhruba 1cm až do průměru 63. Trubka se dělá v materiálech polypropylen, polyamid PA6 a pak se dělá ještě v UV stabilních materiálech, které se dávají do venkovního prostředí. Ve venkovním prostředí to má výhodu, že trubku můžete nasadit na dráty, nebo kabeláž, která už je vedená po venku a nemá UV ochranu.

Kde lze instalační trubku Co-flex koupit?
Radek Štourač
Ve všech velkoobchodech elektro, které se zabývají elektročinností. My trubku dodáváme v několika návinech, buď se dá koupit od 5 metrů, pak je návin 10, 25 až 50 metrů.

Doplňujícím zbožím je také dělitelná koncovka.
Radek Štourač
Koncovka až máte kabeláž, tak se kabeláž obejme, zavře a máme i zároveň rozvíratelné šroubení, které se na to může přišroubovat.


Situací, kdy by se ochranná trubka vyměňovala za novou z důvodu poškození, mnoho není. Pravděpodobnější je však situace, kdy se k vedení přidává další a stávající trubka je svou velikostí nedostatečná. Pak je opravdu řešením Fraenkische Co-flex. Pro představu, provozy s mnoha spotřebiči, které se stále mění nebo doplňují. 
 

Pravidelný sobotní přehled novinek a bonusů
z celého portálu Elektrika získáte přihlášením

 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
FRAENKISCHE CZ s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Rakouská pobočka OBO BETTERMANN začíná stavět další objekt! S heslem "Růst potřebuje prostor" startuje výstavba nového kancelářského, logistického a školicího centra v Gramatneusiedlu. Tam vzniká budoucí zázemí OBO Austria. Do konce roku bude nová budova OBO přístřeším pro zhruba třicet pracovníků značky. Do budoucna značka OBO zpevní svou dosavadní síť. A jaké je ohlédnutí za českou pobočkou? V květnu 2019 společnost OBO BETTERMANN oslavila na pražském ...
Pokud dnes uslyším Dubaj, představím si horko, písek a arabský svět. Jak může vypadat taková elektroinstalace v islámském podání? Chodí se někdo přezkušovat z vyhlášky 50? Co bezpečnost, hygiena a výdělky? A mnoho dalších otázek jsme měli před cestou do Arabských emirátů. Náš cíl byl staveniště mrakodrapu! Kdo staví šejkům mrakodrapy v Dubaji?
Pokud vidíme klubko ohebných husích krků, tak vězte, že nemají všechny značky stejné vlastnosti. Některé jsou více odolné, některé méně, ale to není všechno! Cenový rozdíl není pouze v použité hmotě, ale také v konstrukci. A tam bývá často "zakopaný pes" ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933