Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Konečně technický sešit do kterého radost pohledět! Nezabývá se jen neustálými novinkami ale tím základním! Jak všechny ty nové věci upevnit. A samozřejmě zase dle nějakých pravidel, norem a s pohledem na strávený čas a investované peníze. Možná to ...
  • Víme, že spotřebiče by neměly být připojeny na jeden obvod tak, aby jejich celkový výkon překročil kapacitu obvodu, jinak může dojít k jejich odpojení z důvodu přetížení. Některé domácí spotřebiče, jako je pračka, sporák nebo myčka nádobí, vyžadují ...

Fotopříběh v IRÁKu objektivem elektromontéra


Document Actions
Fotopříběh v IRÁKu objektivem elektromontéra
Ze stavby jednotky petrochemického průmyslu na jihu Iráku ... Stát, ve kterém se stále bojuje, potřebuje rekonstrukci infrastruktury. Stačí několik pohledů a asi není potřeba se moc rozepisovat. Pomoc přichází z různých oblastí světa a i Češi se zapojují. Mezitím co média kvalitně informují o naší vojenské a humanitární pomoci, tak o pomoci technické jakoby nikdo neuměl napsat větu.
Tým portálu Elektrika, Tomáš Žabka, ze dne: 26.05.2017
reklama


V tamních končinách jsem jako autorský dozor. Náplň mé práce spočívá v pomoci čtení a výkladu námi zpracovaného projektu případně vyhledávání dokumentů v projektu. Podělím se s vámi o několik mých technických momentek. Nejde o žádné oficiální fotografie, ale o mé běžné, pracovní. Proto omluvte kvalitu a vynechání některých technických a geografických podrobností.

Pro větší náhled kliknout!
Pohledem na usazený prach nás napadá krytí IP samotného rozvaděče. To se v tomto případě dá odhadnout na IP20 a každý sám si může domyslet, co asi udělá pouštní písek uvnitř jistících a spínacích přístrojů.

Naše ubytování včetně ostrahy řeší zákazník. Pobyt připomíná mírný vězeňský režim. Zděné nebo karavanové ubytovací zařízení je strážní budkou.  Vycházky jen nezbytně nutné např. do nejbližšího obchůdků přímo ve vesnici vedle závodu. A to vždy v doprovodu policie nebo ochranky. V samotném závodu je opět pohyb vázán pouze na jednotku, která je ve výstavbě. V podstatě pobyt je z ubytovny na staveniště a zpět.

Pro větší náhled kliknout!
Rozvaděč odstaveného generátoru. Zcela mylný byl předpoklad, že bude vyměněn za nový. Prý se použije znovu.

Jací jsou místní obyvatelé
Velice přátelští, bohužel jen výjimečně někdo dokáže komunikovat anglicky na úrovni, aby si s nimi mohl člověk popovídat. Nejsou vedeni k péči o věci a udržování nějakého pořádku ve svém okolí, dalo by se to přirovnat k naší romské komunitě. Je to asi dáno tím, že poměr vzdělaných lidí (technicky) a lidí co mají pouze základní „náboženské“ vzdělání je propastný.


Pokud blíže prozkoumáme opotřebení zařízení, pak z našeho evropského pohledu existuje jediná cesta těchto elektroinstalačních prvků. Sběrný dvůr.

Zdejší vzdělaní lidé mají úplně jiný pohled na svět i na jejich náboženství. Jeden příklad, na stavbě máme kanceláře v karavanech, máme přiděleného „uklízeče a zásobovače“ již z minula víme, že když je požádáme o úklid, vezme mokrý hadr a celý kancl rozmatlá. Takže jsme tentokrát borce přesvědčili, že to bude uklízet na „sucho“.

Takto vypadá generátor.

Trvalo to jeden den než se objevil znovu, ještě s kolegou, který měl smeták. Když se do toho chtěl pustit, raději jsem mu ho sebral a kancl si opatrně zametl sám. Borci z toho měli neuvěřitelnou srandu. Ještě se jim nestalo, aby „Ing.“ zametal místo nich. Nametl jsem pěknou hromádku a poslal je ať pokračují, borec se rozpřáhl a do prasklého linolea na zemi tu hromádku „uklidil“. Neměl to evidentně v plánu, ale prostě takhle oni myslí.

Pokud pominu požadavky investora vztahující se na bezpečnost instalace, pak určitě postrádám řemeslnné zpracování. Takto vypadá spoj (1. krok) uzemnění transformátoru 3.150kVA.


To stejné uzemnění (2. krok) pouze v jiném provedení.

Dělníci na stavbě
Platí to, jak jsem psal výše, čím vyšší vzdělání, tím i vyšší odpovědnost za práci, kterou daný odvede. Bohužel i přes to, že u nás je práce na EX zařízeních považovaná za nejvyšší možnou ligu, zde dělají tuto práci obyčejní lidé. Ti by bez naší kontroly mohli napáchat velké škody.  Ale učí se. Na začátku, jsme měli problém i s tím, že prostě u multiplového kabelu nastrkali žíly kabelu do svorek tak, jak se jim líbilo a na obou koncích zcela jinak.

Sám transformátor budil respekt sám o sobě a jeho provedení se moc od našich zvyklostí neliší.


A jsme zase u již zmiňovaného uzemnění transformátoru (3. krok).

My jsme pak museli vše přepojovat. Dnes je to o trochu dál, ukážeme jim jak to mají dělat a doufáme, že to tak udělají. Co se týče přístupu ke standardizaci, ať už jakékoli, (BS, IEC) tak místní jsou normami skoro nezasažení. Mluvil jsem před třemi lety s jedním šéfem elektrikářů a ptal se ho kolika způsoby by jeho skupina zapojila klasickou zásuvku. Odpověděl mi, že každý by to zapojil po svém.

??? „Když to nejde na uzel, tak postačí skříň“. Samozřejmě je to špatně. ???

...


Pohled do rozvaděče, který zajišťuje napájení našeho ubytovacího zařízení. Označení vodičů bude dle British Standards. Fáze červená, žlutá, modrá a N je černá. Je vidět, že červená má nejhorší materiálovou stálost nebo je trvale přetěžovaná. Zařízení je trvale v provozu.
Podle čeho máme poznat tu nejhorší materiálovou stálost? Podle té sloupnuté barvy na šínách? A to ty deony nabok?



Elektroinstalační prvky (svítidla, krabice, rozvaděče ...) instalované v exteriérech mají IP krytí vnitřního provedení. Normálně tu neprší. Jen někdy. A tak se setkáte třeba i s takovým provedením. Krytí o ničem a jistota proti vytržení také nula.

...

Pod tím hadrem se skrývá napájecí rozvaděč buňky jehož hlavním krytím IP byl právě ten hadr. A protože zrovna "vyjímečně" pršelo, neměl jsem odvahu toto "krytí" snižovat ještě více.

...

Svítidlo je sice ve venkovním provedení, ovšem bez vývodky a připojeno pouze vodiči bez pláště kabelu.

...

Některá zařízení nemám jak již okomentovat, ale určitě jsou stále v provozu.

...

A zde již vidíme lidovou tvořivost, tedy i takovou u nás najdeme. Kabelový žlab jako lavečka u rozvaděče. U nás bych ji čekal spíše z izolantu.

...

A na závěr neuvěřitelná perlička. To je prosím místní ohřívač vody. Tedy jakýsi předchůdce naší elektrické plotýnky.

Když se dívám na to vše kolem, mám pocit, že u nás doma není zase tak špatně jak se povídá. Některým lidem je na světě hůř. A tak hůř, že některé (pro nás) nebezpečí vůbec neberou jako hrozbu. Snad proto, že je mnoho jiných pravděpodobnějších způsobů jak v Iráku dnes přijít o život.



JAKÉ ZKUŠENOSTI
ZE ZAHRANIČNÍCH MONTÁŽÍ
máte vy? Podělte se v níže
UVEDENÉ DISKUSI TAKÉ!
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 7)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT



FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Rakouská pobočka OBO BETTERMANN začíná stavět další objekt! S heslem "Růst potřebuje prostor" startuje výstavba nového kancelářského, logistického a školicího centra v Gramatneusiedlu. Tam vzniká budoucí zázemí OBO Austria. Do konce roku bude nová budova OBO přístřeším pro zhruba třicet pracovníků značky. Do budoucna značka OBO zpevní svou dosavadní síť. A jaké je ohlédnutí za českou pobočkou? V květnu 2019 společnost OBO BETTERMANN oslavila na pražském ...
V současné době platí povinnost nechat certifikovat každý rozvaděč, ať už se jedná o malou rozvodnici s jedním modulem nebo velký průmyslový rozvaděč. Neustálým bodem diskuzí mezi odbornou veřejností je pak spor o této povinnosti u malých domovních rozvaděčů, které se prakticky skládají z již certifikovaných komponentů. Přeptali jsme se tedy přímo konkrétních řemeslníků, jaký je jejich názor ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Definice průmyslových svítidel. Průmyslové svítidlo je speciálně navržené a vyrobené pro použití v průmyslových prostředích, kde může být vystaveno náročnějším podmínkám, jako jsou vyšší nebo nižší teploty, vlhkost, prach, chemikálie, mechanické nárazy a vibrace. Je konstruováno tak, aby odolávalo těmto extrémním podmínkám, a často splňuje specifické bezpečnostní a výkonové normy relevantní pro daný ...
Podívejme se zblízka na detail spojení letošní novinky českého výrobce KOPOS Kolín. Jak se v detailu spojují kanálové žlaby Jupiter? Minutový videospot vám dá jasnou představu o jednoduchosti spojení ...
Hlavním důvodem vývoje nového typu krabice byl zájem zákazníků o zásuvku pro instalaci na omítku, ale bez krycího víčka. To v některých prostorách není z hlediska požadavků na ochranu před vniknutím cizích předmětů a vody nutné ...
Jak vést datová vedení bezpečně v průmyslových prostorách? Pokud potřebujete umístit do prostoru krabici, vzniká několik problémů. Zatížení, krytí IP, dostatečný prostor pro případné práce s vedením. V tomto videospotu se seznámíte s řešením KM Rack z AMPERu 2010. Nezapomeňte, že všude nelze použít běžné podpodlažní krabice určené do administrativních prostředí!
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933