Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

FLUKE: Vyhledávač kabelů a vedení


Document Actions
FLUKE: Vyhledávač kabelů a vedení
Stalo se vám, že bylo nutné bezkontaktně nalézt vedení ve zdech, zjištění trasy přerušeného vedení v zemi, nebo něco obdobného? Podívejte se na bezkontaktní vyhledávání vodičů pomocí přenosného měřicího přístroje Fluke 2042. Více informací zde ...
Jiří Macháček, ze dne: 2.10.2009
reklama


Napřed se podíváme, co je součástí tohoto kompletu. V prvé řadě je to vysílač a o něco menší přijímač, oba s podsvětleným LCD displejem. Dále tu máme sadu AC285 krokosvorek, TL27 měřicí kabely a napájecí baterie. Příslušenství je uloženo v měkkém pouzdru a celý komplet je dodáván ve tvrdém plastikovém kufříku.

Co od něj můžeme očekávat, jak pracuje a k čemu se hodí.
Přístroj je možno používat v sítích bez i pod napětím, bez potřeby použití dalších zařízení. Stejně tak díky podsvícenému displeji není problém s užíváním v temnějších prostorách či v pozdních hodinách. Na displeji se přehledně zobrazují funkce, jako je úroveň vysílače, jeho kód, přítomnost napětí spolu s hodnotou. Výrobce nám také nabízí volbu citlivosti díky přepínaní z automatické na manuální. Možnost jednopólového/dvoupólového měření. Automatickou indikaci signálu s možností vypnutí a funkci Auto Power OFF (automatického vypínání) - obojí mnozí jistě ocení. Měřicí rozsah napětí jde od 12V do 400V. Rozsah frekvence činí 0 – 60kHz, výstupní digitálně modulovaný signál 125kHz. Podstatná je hloubka lokalizace 0 – 2,5m s bezkontaktní detekcí 0 – 0,45m.

A jak to tedy funguje?
Máme tu vysílač a přijímač. Signál generovaný vysílačem vytváří nebo moduluje proud, který produkuje elektromagnetické pole okolo vodiče. Toto pole následně indikuje napětí na cívce přijímače. Indukované napětí je zesíleno, dekódováno a převedeno na originální signál pomocí přijímače, nakonec je vše zobrazeno na LCD displeji. Z toho vyplývá, že vysílač musí být vždy zapojen tak, aby vytvářel uzavřený proudový okruh.

Fluke 2042 rozhodně nalezne rozsáhlou řadu využití nejen u profesionálů, tak závěrem už spíše jen v bodech některé z nich:

  • Nalezení vodičů ve zdech, přerušení nebo zkratu na vodičích
  • Zjištění trasy vedení v zemi
  • Detekování pojistek k příslušným proudovým smyčkám
  • Vyhledávání zásuvek a rozvodných krabic pod omítkou
  • Detekce přerušení a zkratů v systémech podlahového vytápění
  • Vyhledávání kovových potrubí a ústředního vytápění

 

Pravidelný sobotní přehled novinek a bonusů
z celého portálu Elektrika získáte přihlášením

 

 

TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933