Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

Bezpečnostní vidlice Elgard s proudovým chráničem


Document Actions
abbvid_1.jpg
Proudový chránič se miniaturizuje! Pokud není proudový chránič přítomen, nebo pokud nemáte jistotu, stále můžete použít toto bezpečnostní zařízení, které se do tašky vleze!
Tým portálu Elektrika, ze dne: 20.07.2004
reklama

Elektrická bezpečnostní vidlice Elgard chrání osoby před úrazem elektrickým proudem tím, že při výskytu elektrických poruchových proudů okamžitě odpojí připojený spotřebič. Poruchové proudy vznikají v důsledku závad na přístrojích vlivem vadných izolací připojovacích šňůr přístrojů, vadných prodlužovacích šňůr a při dotyku živých částí pod napětím. Vyskytne-li se poruchový proud, elektrická bezpečnostní vidlice okamžitě vypne, takže nemůže dojít k ohrožení osob.

Tento nový typ přístroje má tvar vidlice (systém unischuko), v níž je vestavěn proudový chránič. Podobně jako u normální vidlice se šňůra elektrického spotřebiče nebo prodlužovacího přívodu připojí na tři šroubové svorky umístěné pod víčkem krytu. Průchodka umožňuje připojení šňůr o průměrech 6,5 až 11 mm (příklad připojení je na obr. vpravo). Pro zvýšení stupně krytí na IP 54 lze použít přídavný gumový kryt v oranžové barvě, který se dodává samostatně.

Chráněny jsou všechny přístroje a šňůry, které jsou k bezpečnostní vidlici připojeny. Až po místo připojení elektrické bezpečnostní vidlice elektroinstalace chráněna není. Elektrická instalace před místem připojení bezpečnostní vidlice Elgard musí být provedena podle platných elektrotechnických předpisů a norem.

Bezpečnostní vidlice Elgard je vybavena podpěťovou spouští, takže při obnovení napětí po jeho výpadku se musí manuálně zapnout stiskem tlačítka. Proto by se elektrická bezpečnostní vidlice neměla používat pro přístroje, které vyžadují elektrický proud neustále (např. chladničky, mrazničky apod.).

Technické parametry bezpečnostní vidlice Elgard

 

 Jmenovité napětí:
 (s podpěťovým spouštěním) 
 230V AC 
 Jmenovitý proud:  16A 
 Reziduální pracovní proud:
 (pro střídavé a pulzující stejnosměrné poruchové proudy) 
 30mA 
 Zkratový proud:  3kA
 Teplota okolí:  -25°C … +40°C 
 Maximální vlhkost vzduchu:  50% při 40°C 
 Stupeň ochrany:
 - s ochranným gumovým krytem: 
 IP21
 IP54 *) 

Objednací čísla: bezpečnostní vidlice (bílá) ......... PFR201, gumový kryt IP 44 (oranžový) ... PFR901

Pokud pracujete v oboru,  zažádejte výrobce níže uvedeným formulářem o zaslání dalších informací.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ



FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Pohyblivá napájecí jednotka HoverCube VH od OBO. V dílenských prostorách tam, kde se na pracovní ploše objevují různá zařízení, různých rozměrů, se pevně instalovanými zásuvkami prakticky, jejich počtem a blízkostí nikdy nezavděčíme. Jinak je tomu u pohyblivých přívodních boxů. Ty se přiblíží na potřebnou vzdálenost a stejně tak rychle uklidí do bezpečné vzdálenosti. A parametry? Krytí IP20, rozměry ...
Hledáte odolná svítidla pro žárovky nebo úsporné zdroje? Používáte na stavbách často pohyblivé prodlužovací přívody? Pak by vás mohla zajímat PUR, prakticky nezničitelná trojzásuvka!
Proudové chrániče prakticky (archivní premiéra). Sledujte, nebo si jen poslechněte premiéru archivního záznamu přednášky Jana Krejčího z posledních Odborných seminářů OEZ 2019, kdy jsme se měli možnost setkávat osobně. Co v této dobře připravené přednášce zaznělo? Jaké typy proudových chráničů používáme? Jak souvisí nasazení proudových chráničů s ČSN, které vstoupily v platnost v roce 2018. Popis a důvody nasazení více chráničů v rodinném domě a dozvíme se také o ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933