Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

FCC Public: Vyšel časopis SVĚTLO 6/2012


Document Actions
FCC Public: Vyšel časopis SVĚTLO 6/2012
V životě často toužíme, aby čas plynul rychleji nebo pomaleji. Rychleji v případech, kdy chceme být dospělí, očekáváme příjemné události nebo čekáme na zpožděný dopravní prostředek. Pomaleji, když trávíme krásnou dovolenou, odpočíváme po dobře vykonané práci nebo besedujeme s dobrými přáteli v příjemném prostředí a také když nás čeká něco nepěkného. Stroj času však zatím nemáme.
Tým portálu Elektrika, ze dne: 3.12.2012
reklama


Stroj času 

V životě často toužíme, aby čas plynul rychleji nebo pomaleji. Rychleji v případech, kdy chceme být dospělí, očekáváme příjemné události nebo čekáme na zpožděný dopravní prostředek. Pomaleji, když trávíme krásnou dovolenou, odpočíváme po dobře vykonané práci nebo besedujeme s dobrými přáteli v příjemném prostředí a také když nás čeká něco nepěkného. Stroj času však zatím nemáme.

V našem pozemském životě je běh času neúprosný a jednosměrný. Od okamžiku zrození stárneme a jsme smířeni s tím, že podle statistik náš život skončí někdy kolem jeho průměrné hodnoty v dané populaci. Tento vesmírný zákon platí nejen pro biologické organismy, ale i pro věci, umělecká díla, státy, říše a snad i pro vesmír.
Časopis Světlo tímto číslem završuje patnáctý rok své existence. Založen byl díky dobré myšlence majitele vydavatelství FCC Public s cílem, aby přinášel lidem v naší zemi všestranné poznatky o světle. Tento na první pohled jednoduchý úkol při bližším zkoumání narazil na mnoho dílčích problémů.


Především, jaký by měl časopis být? Samozřejmě by měl být zajímavý, užitečný, nezávislý, objektivní atd. atd., aby si našel své čtenáře, autory, sponzory, zkrátka aby obstál. V dnešní době nasycené přemírou textů v novinách, časopisech a knihách, mluveného slova v rozhlase, na konferencích i obrazového zpravodajství v televizi a na internetu to není vůbec jednoduché. 

O čem by měl informovat? Přirozeně o vzniku a využívání přírodního i umělého světla, o světelných zdrojích, svítidlech, o vlivu světla na člověka, faunu i flóru, na vzhled i fyzikální vlastnosti materiálů a také o nových poznatcích ve světelné technice, o technických normách a doporučeních, o navrhování osvětlení a měření světelných parametrů osvětlovacích soustav, avšak rovněž o historii objevů, vynálezů a vývoji světelných zdrojů, svítidel, jejich příslušenství a světelnětechnických materiálů.

Odkud čerpat všechny naznačené informace? Od znalých lidí, odborníků, z literatury, z odborných konferencí, seminářů, kurzů, z veletrhů, výstav, z průmyslových provozů a nakonec i z mezinárodních odborných organizací, výzkumných zpráv a technických norem a předpisů.

Pouhý nástin možného obsahu a vlastností časopisu, zdrojů poznatků a způsobů jejich získávání nutně vede k zamyšlení nad tím, jak to všechno co nejlépe zvládnout a obsáhnout. Na tomto místě je třeba přiznat, že při omezené kapacitě redakce je třeba spoléhat na techniky firem, členy redakční rady, na externí autory, na vysoké školy a na fanoušky oboru. Těm všem nabízíme prostor a spolupráci, která jistě přináší společný užitek. 

Jak se daří časopisu v době jeho patnáctin, mohou posoudit všichni stálí čtenáři papírového vydání i ti příležitostní prohlížející publikované články na www.svetlo.info.
Vážení čtenáři, spolupracovníci, autoři a inzerenti, zachovejte nám přízeň a prožijte krásné Vánoce.

Redakce časopisu Světlo

Obsah

Činnost odborných organizací

  • Pozvánka na konference Veřejné osvětlení: dotace, úspory, trendy, příklady
  • Konference LUX EUROPE 2013
  • Odborný seminář Interiéry 2013
  • Kurz osvětlovací techniky XXIX, Dlouhé Stráně
  • Co je nového v CIE
  • Konferencia stredoeurópskych krajín LUMEN V4 sa uskutočnila v Bratislave


Aktuality

  • Ať žije prof. Ing. Karel Sokanský, CSc.
  • Jubileum doc. Ing. Jiřího Plcha, CSc.
  • Dvacet let působení společnosti Schmachtl v ČR
  • Společnost ENIKA.CZ v novém
  • Životní dílo Ing. Jiřího Kheka v oblasti osvětlení
  • Poslední vzpomínka na Ing. Josefa Polana


Světelnětechnická zařízení

  • Architekturní osvětlení Gourmet hotelu Villa Patriot
  • Dynamické barevné osvětlení pro obchody (AmbiScene)
  • Sofistikované osvětlení výrobního a logistického centra firmy TREVOS a. s.


Architekturní a scénické osvětlení

  • Kostol a jeho svetlo
  • Festival světla 2012 v Olomouci
  • Světelný design v kostce – Část 3. Vejdu a stanu se součástí nepřehledného děje


Normy, předpisy a doporučení

  • Revize ČSN EN 13032
  • Normy ve veřejném osvětlení z pohledu práva


Názory a zkušenosti

  • Osvětlení domova LED zdroji Verbatim
  • Vplyv revízie európskej normy EN 12464-1 na projektovanie osvetľovacích sústav
  • Údržba osvětlení a světelné diody
  • Mnoho organizací zbytečně platí za likvidaci vysloužilých světelných zdrojů


Osvětlení interiérů

  • Osvětlování bytů – Část 3. Pracovna v bytě či rodinném domě


Trh, obchod, podnikání

  • AULIX lighting představuje novinky firmy Paulmann
  • Průvodce nabídkou služeb a výrobků světelné techniky v ČR
  • Průvodce nabídkou služeb a výrobků světelné techniky ve SR


Pro osvěžení paměti

  • Žárovka De la Rue. Legendy v dějinách světelné techniky
  • Svítidla na baterie – Část 2. Největší z největších


Svítidla a světelné přístroje

  • Nová všestranná svítidla LEDVANCE Area
  • Nová LED svítidla pro veřejné osvětlení v Písku


Veletrhy a výstavy

  • Světelná technika na veletrhu Elo Sys 2012 v Trenčíně
  • Architectureweek Praha 2012


Příslušenství osvětlovacích soustav

  • Řídicí systém venkovního osvětlení Vossloh Schwabe LiCS outdoor


Měření a výpočty

  • Pokroky v počítačovém vyhodnocování obrazů a využití ve světelné technice



Cena časopisu je 52Kč, předplatné na rok 2012 je 312Kč vč. DPH.

Celoroční předplatné si můžete objednat níže uvedeným formulářem!

 

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 2)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
FCC PUBLIC s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Definice průmyslových svítidel. Průmyslové svítidlo je speciálně navržené a vyrobené pro použití v průmyslových prostředích, kde může být vystaveno náročnějším podmínkám, jako jsou vyšší nebo nižší teploty, vlhkost, prach, chemikálie, mechanické nárazy a vibrace. Je konstruováno tak, aby odolávalo těmto extrémním podmínkám, a často splňuje specifické bezpečnostní a výkonové normy relevantní pro daný ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Na výstavě Světlo v architektuře 2010 představila firma WILLIAMS originální řadu svítidel OCCHIO. Jedná se o zajímavě řešený modulární osvětlovací systém, který nabízí uživateli velké množství možných kombinací a způsobů pro kreativní řešení osvětlení ...
Sortiment energeticky úsporných světelných zdrojů zažil po "pádu" klasických žárovek nebývalý rozvoj a neustále je rozšiřován. Velkých změn doznaly jak variabilita tvarů, tak i účinnost a délka životnosti. Pojďme se podívat, co na to přední výrobce světelných zdrojů, společnost OSRAM ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933