Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

FCC PUBLIC: Vyšel časopis ELEKTRO 8-9/2015


Document Actions
Standardní článek
Zářijové výstavy a veletrhy MSV 2015, Elektrotechnická výstava 2015 a For Arch 2015. To jsou hlavní témata aktuálního čísla časopisu ELEKTRO od nakladatelství FCC PUBLIC. Přečtete si tu také o mobilní elektřině či o nejbližších legislativních změnách. Kompletní obsah časopisu najdete v tomto článku. Celoroční předplatné časopisu si můžete objednat formulářem pod článkem.
Komerční sdělení, ze dne: 7.10.2015
reklama


EDITORIAL

Čas od času je dobré – obrazně řečeno – na chvíli se zastavit a ohlédnout se zpět. Někdy takováto reminiscence toho, co bylo, a srovnání s tím, co je teď, může nejen překvapit, ale také přinést komplexnější pohled na současnost i nejbližší budoucnost. Období zhruba od druhé poloviny 60. let až do druhé poloviny 80. let minulého století bylo poznamenáno – kromě jiného – také zvláštním fenoménem, který by se dal zjednodušeně označit jako kutilství. Platilo-li za Rakouska-Uherska rčení, že Co Čech, to muzikant, v tomto období to spíše bylo Co Čech, to kutil. Důvodem byl citelný nedostatek a značná cenová nedostupnost spotřebního zboží. Toto zboží – nejrůznější spotřebiče, nářadí, osobní dopravní prostředky apod. – se z těchto důvodů často kupovalo již jako starší opotřebované, a bylo tedy nezbytné je nejprve renovovat a dále se o ně starat tak, aby vydrželo v provozu co možná nejdéle. Díky láskyplné péči kutilů amatérů o svá zařízení nebylo výjimkou, že některé výrobky fungovaly dvakrát i třikrát déle, než byla jejich deklarovaná životnost. V rámci občanské iniciativy „Udělej si sám“ se tak u nás vytvořila široká základna amatérských řemeslníků s velkým rukodělným záběrem. Od té doby se však věci zásadně změnily. V současné době je spotřební zboží všeho druhu běžně dostupné, zákazníci jsou díky konkurenčnímu prostředí hýčkáni a rozmazlováni nejrůznějšími akčními nabídkami a dalšími bonusy. Možnost koupit si cokoliv a ještě k tomu (díky internetu) v pohodlí svého domova, se stala naprostým standardem. Důsledkem tohoto spotřebitelského ráje je však zase dlouholetý nezájem o jakékoliv řemeslné podnikání. A kutilové amatéři z dob dělnicky orientovaného státu stárnou, odcházejí do důchodu, vymírají. Škoda, protože by se nyní velmi hodili. Situace se obrátila – je převis zboží a nedostatek kutilů – tedy v tomto případě kutilů profesionálů. Chybí manuálně zruční řemeslníci napříč všemi řemeslnými profesemi. A trend není příliš optimistický. Kutil profesionál, tj. člověk, který svou profesi dělá s láskou a zápalem a neustále se ve svých dovednostech a znalostech zdokonaluje, se stal silně úzkoprofilovým zbožím. Kde ale brát zapálené mladé profi-kutily? Především je třeba začít s intenzivní propagací a podporou řemesel již na základních školách. Věcí zásadní je pak navrácení řemeslné živnosti tam, kam patří – do pilíře střední společenské vrstvy. A to vše může udělat pouze a jenom stát, který k tomu má všechny nástroje od legislativy, přes celoplošnou mediální propagaci až po finanční pobídky. Velkou roli zde však může sehrát také sama rodina. Časopis Elektro na svých stránkách dlouhodobě mediálně podporuje řemesla a motivuje žáky a studenty všech vzdělávacích stupňů především v oblasti elektrotechniky. V rámci této aktivity jsme od tohoto čísla – Elektro 8-9/2015 – zavedli novou rubriku Juvento elektro (volně: mládí a elektrotechnika), kde budeme stručně informovat o nejrůznějších aktivitách mládeže v oblasti elektrotechniky.

Toto letní dvojčíslo je doslova napěchované informacemi o nejnovějších produktech předních firem z oblasti elektrotechniky, které se prezentují v tomto vydání v rámci zdůrazněného tématu – tří veletržních akcí, a to Elektrotechnické výstavy v Hradci Králové, veletrhu For Arch v PVA Letňany a Mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně. Kromě této pestré přehlídky produktových novinek zde však nechybějí ani zajímavé odborné články, ani oblíbené rubriky.

Nakladatelství FCC Public, vydavatel časopisů Elektro a Světlo, pořádá v rámci letošního Mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně v pořadí již 16. konferenci s názvem Energie pro budoucnost (více na str. 8), na kterou jste srdečně zváni (vstup je zdarma). A chystáte-li se do Brna na MSV, nezapomeňte se zastavit v expozici nakladatelství FCC Public v pavilonu Z, stánek č. 34, budete srdečně vítáni.

Ing. Josef Košťál, šéfredaktor



OBSAH


Téma: MSV 2015; Elektrotechnická výstava 2015; For Arch 2015

  • Seznam veletržních článků
  • Veletržní Elektro
Hlavní článek
  • Kmitání těžního stroje na dole Kirovsk
Krátké zprávy
  • Aktuální informace z domova i ze zahraničí
Referáty
  • ABB University Award 2015
  • Český rozhlas v digitálu
  • ČEPS investuje do spolehlivosti přenosové soustavy
Lidé a Elektro
  • PhDr. Věra Vlková, CSc., lingvistka
Ze zahraničního tisku
  • Mobilní elektřina
Elektrotechnická praxe
  • Otázky a odpovědi z elektrotechnické praxe
  • Riziko dotyku při elektrickém svařování
Inovace, technologie, projekty
  • Směrnice EU – nejbližší legislativní změny
  • Novinky DEHN + SÖHNE
  • Pro zvýšení bezpečnosti na nechráněných železničních přejezdech
Rozhovor s osobností
  • Česká AEG Power Solutions – štika v záložních zdrojích
  • Hannu Kasi pět let v čele ABB v České republice
  • Schrack Technik v roce 2015
  • Snažíme se přijít s něčím navíc
Měření při revizích
  • Impedance smyčky (4. část – dokončení)
Standardizace
  • Nové normy ČSN (160)
  • Historie zavádění souboru evropských norem EN 50110 (1. část)
  • Základní požadavky na vnitřní elektrické rozvody podle ČSN 33 2130 ed. 3 (5. část – dokončení)
Osobní zprávy
  • Za akademikem Břetislavem Bendou
Zprávy
  • Vzdělávací agentura Unit pořádá…
  • České kalibrační sdružení pořádá…
  • Český svaz vynálezců a zlepšovatelů pořádá…
  • Unie soudních znalců pořádá…
  • Vzdělávací agentura L. P. Elektro pořádá…
Odborná literatura
  • Publikace nakladatelství Computer Press
  • Publikace nakladatelství BEN – technická literatura
  • Publikace nakladatelství FCC Public
Retro elektro
  • Technika v domácnosti (12)
Lingvo elektro
  • Zamezit co – zamezit čemu
Juvento elektro
  • Elektrotábor
Archiv
  • Elektřina – šok a zděšení (12. část)
Repetitorium
  • Základy teoretické elektrotechniky (13. část)
Celoživotní vzdělávání
  • Periodické revize hromosvodů včera, dnes a zítra
  • Aktuality


Informace o tematickém plánu a celoročním
předplatném časopisu naleznete zde.
 
 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Docela často můžeme řešit případ ozvučení škol. To se děje buďto celkově - plošně po celé škole anebo jen v podobě lokálního ozvučovacího systému pro tělocvičny či specializované učebny. Proto se podívejme, jak se dá takové ozvučení v dnešních podmínkách řešit.
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Řešíte, jakou ochranu před bleskem zvolit? Co vám říká pojem oddálený hromosvod? Jak konstruovat tuto ochranu v různých podmínkách radí společnost Dehn. Nechybí výtažky z norem, tabulky a konkrétní postupy. Více zde ...
V dalším díle seriálu, který seznamuje čtenáře se současnými moderními možnostmi v oblasti plošného ozvučování, navštívíme exteriér, konkrétně sportovní areál, tedy kombinaci hřiště - tribuna, ale také např. lyžařskou sjezdovku nebo tenisové kurty. V tomto článku se podíváme na to, jak je to s dimenzováním takového systému a jeho komfortem.
Podívejme se nyní na ozvučení prodejen, které můžeme řešit dvojím způsobem, podle toho, zda ozvučení má být hlasité, nebo spíše jen jako zvuková kulisa. Toto má vliv na výběr nejenom buzení, ale i samotných reproduktorů a jejich umístění ...
Jak má vypadat správně provedený skrytý svod podle ČSN 34 1390- Předpisy pro ochranu před bleskem? Mohlo by se zdát, že správné provedení jímací soustavy a svodů podle dnes již neplatné normy je mrtvé téma, ale hromosvody provedené podle této normy z roku 1969 nás ještě mnoho let budou doprovázet a bude docházet k jejich opravám a opakovaným revizím podle ČSN 33 1500.
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933