Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Poselství laickým provozovatelům elektroinstalací! Elektrické zásuvky mohou vypadat bezproblémově, ale jejich oprava má svá pravidla. V českém právním systému platí zákon č. 250/2021 Sb., který vymezuje pravidla pro práci s technickými zařízeními ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...

Fáze vlevo nebo vpravo, v čem tkví nebezpečí?


Document Actions
Fáze vlevo nebo vpravo, v čem tkví nebezpečí?
Věčná polemika zapojení vodičů v zásuvkách. Historicky zapojujeme fázi vlevo, ale ne všechny názory elektrotechniků jsou v souznění s ČSN. Proč ale fáze vlevo? Proč se tehdy nezapojovala třeba vpravo? Byl k tomu nějaký důvod?
Jaroslav Borovec, ze dne: 12.01.2009
reklama

Věčná polemika zapojení vodičů v zásuvkách. Historicky zapojujeme fázi vlevo, ale ne všechny názory elektrotechniků jsou v souznění s ČSN. Proč ale fáze vlevo? Proč se tehdy nezapojovala třeba vpravo? Byl k tomu nějaký důvod?

Od roku 1933 se v normativních předpisech objevuje zapojení fáze na levou dutinku. Ve Francii, kde používají stejný systém s kolíkem, je ovšem zapojení opačné. Staré zapojení zásuvek bylo v provedení, které vidíme na níže uvedených obrázcích.

Ve starých dvoužilových instalacích "nulováním" se přivedl černý (hnědý) fázový vodič na levou dutinku a zeleno/žlutý (pracovní a ochranný) vodič nejdříve na svorku ochranného kolíku a pak na pravou dutinku zásuvky.
Dnes se stejná zásuvka připojí třemi vodiči podobně s tím, že není již ochranný a pracovní vodič společný. Tedy zeleno/žlutý vodič na ochranný kolík a modrý pracovní na pravou dutinku zásuvky. Z uvedené změny vyplývá, že se ochranný prvek oddělil od pracovního obvodu.

Co již nehrozí?
Ve starých instalacích se stávalo, že se zeleno/žlutý vodič PEN přerušil a na spotřebičích třídy I. se objevilo napětí na kostře. Tato situace se díky rozdělení společné funkce PEN vodiče (pracovní i ochranné) prakticky zcela vylučuje.

Co naopak hrozí?
Pokud se ochranný vodič přeruší, pak až do případné revize na takovou závadu nikdo nemusí přijít. Samozřejmě hrozba přerušení (dnes již) měděného vodiče za stejných podmínek jako ve starých hliníkových instalacích je minimální. Ovšem je to jeden z důvodů, proč dělat pravidelné kontroly i v nepodnikatelských prostorech.

Ale zpět k zapojení fázového vodiče vlevo.
Co všechno hrozí, pokud bude fázový vodič na pravé straně? Někteří výrobci plynových kotlů počítají s fázovým vodičem vlevo. U špatně zapojených prodlužovacích přívodů může znamenat fáze vpravo také fázi na obalu spotřebiče! Pokud vás zajímají další názory pročtěte si tuto diskusi ...!

Koho zajímá proč máme kolík a ne Schuko jako v Německu a Rakousku, čtěte a sledujte tento článek.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Pohyblivá napájecí jednotka HoverCube VH od OBO. V dílenských prostorách tam, kde se na pracovní ploše objevují různá zařízení, různých rozměrů, se pevně instalovanými zásuvkami prakticky, jejich počtem a blízkostí nikdy nezavděčíme. Jinak je tomu u pohyblivých přívodních boxů. Ty se přiblíží na potřebnou vzdálenost a stejně tak rychle uklidí do bezpečné vzdálenosti. A parametry? Krytí IP20, rozměry ...
Hledáte odolná svítidla pro žárovky nebo úsporné zdroje? Používáte na stavbách často pohyblivé prodlužovací přívody? Pak by vás mohla zajímat PUR, prakticky nezničitelná trojzásuvka!
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
#EH: Jak jsme podrobili svorky WAGO a IDEAL totálnímu zkratu. Před deseti lety proběhlo na učilišti v Sokolnicích neobvyklé testování krabicových svorek. Sešlo se třicet kvalifikovaných specialistů z různých elektrotechnických podoborů, aby prověřili bezšroubové německé svorky WAGO a americké stáčecí konektory IDEAL těžké zkoušce pětinásobkem udávaného jmenovitého proudu. Kdo si pamatuje jak testování dopadlo? Málokdo ví, že tento spontánní pokus vstoupil do historie jako zásadní argument! Připomeňme si videozáznam sami zde!
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933