Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

Ethernet v tabulkách


Document Actions
Článek
Ethernet-nejrozšířenější datová síť současné doby. Od svého počátku prošla mnoha inovacemi a modifikacemi. Jaké hlavní body musíme znát, chceme -li se na její výstavbě podílet.
Radek Kaisler, ze dne: 3.09.2002
reklama

Dnešní článek je praktickou pomůckou při návrhu či stavbě lokální počítačové sítě Ethernet.

Obsahuje základní pojmy a parametry jednotlivých typů sítě, a obecné informace.

 

Pod sítí Ethernet rozumíme lokální počítačovou síť, která spojuje jednotlivé počítače prostřednictvím společně využívaného komunikačního média (kabeláž a aktivní prvky - vysvětleno níže).

 

 

Princip přenosu

Každý počítač v síti pracuje samostatně, nezávisle na ostatních, takže neexistuje centrální prvek (který by řídil komunikaci).

Signály od vysílacího počítače jsou přenášeny k ostatním uzlům, příčemž v daném okamžiku médium (přenosovou cestu) využívá pouze jediný vysílající počítač. a může začít až po uvolnění média (přenosové cesty).

Přístupová metoda zabezpečující přístup na médium (přenosovou cestu) se nazývá kolizní, protože předpokládá možnost současného vysílání stanic na médium (přenosovou cestu). V případě této kolize (tedy současného zahájení vysílání dvou nebo více stanic) následuje přerušení vysílání a uvolnění média (přenosové cesty). Vysílání je opakováno po době určené náhodným číslem, čímž je eliminována další kolize.

 

Síť Ethernet definuje norma IEEE 802.3, s názvem:

IEEE 802.3 - Carrier Sense Multiple Access with Collision Detection (CSMA/CD) Access Method and Physical Layer Specification.

 

 

 

Formát rámce sítě Ethernet:

 

Počet bitů Označení Název Význam
8 P Preambule pole pro synchronizaci přijímací stanice
6 DA Destination Address adresa cílové stanice*
6 SA Source Address adresa vysílací stanice*
2 TYP Type identifikátor protokolu paketu vyšší vrstvy (TCP/IP, IPX/SPX atd.)
46-1500 DATA Data datová část rámce, ve které se přenášejí pakety vyšších vrstev (TCP/IP, IPX/SPX atd.)
4 FCS Frame Check Status zabezpečení rámce proti chybám cyklickým kódem (CRC)

*) = Adresa pracovní stanice je dána výrobcem síťového modulu (karty) stanice. Aby byla zaručena jedinečnost adresy je první část tvořena kódem výrobce modulu a druhá část výrobním číslem modulu.

 

 

Hlavní pojmy stavby sítě Ethernet:

 

Segment = trasa od jedné části sítě k další (např. kabel od stanice k aktivnímu prvku-viz. níže, případně od stanice ke stanici).

 

Sběrnicová topologie = fyzické propojení pracovních stanic a technologických přenosových prvků je řešeno jako sběrnice, tedy postupné propojení všech prvků.

 

Obr. 1 - Propojení stanic sítí 10Base2 přes sběrnicovou topologii

 

 

Hvězdicová topologie = fyzické propojení pracovních stanic a technologických přenosových prvků je řešeno přes centrální uzel (aktivní prvek, viz. níže). Od tohoto uzlu se tedy rozbíhá kabelová hvězda k jednotlivým stanicícm a dalším přenosovým prvkům.

 

Obr. 2 - Propojení stanic sítí 100BaseT přes hvězdicovou topologii.

 Uzel tvoří aktivní prvek sítě, rozbočovač nebo přepínač

 

 

Aktivní prvek = technologické části sítě, začleněné do přenosové sítě ke stanicím, zajišťující pouze vlastní přenos. Jedná se o pakovače a přepínače, viz. níže.

 

Opakovač (nebo-li HUB) = jedná se o technologické zařízení v přenosové cestě, které má funkci multiportového opakovače. Při vysílání dat přepínač automaticky vysílá na přijímací část ostatních stanic stejný signál. Používá se jako uzel, při hvězdicové topologii.

Přes opakovač tedy mohou komunikovat pouze dvě pracovní stanice s celkového počtu zapojeného do tohoto uzlu, nebo je detekována kolize.

 

Přepínač (nebo-li SWITCH) = v tomto případě se nejedná o multiportový opakovač, ale přenos rámců probíhá jen mezi příslušnými porty komunikujících stanic. Celé pásmo je pak vyčleněno pouze pro komunikující stanice.

Přes přepínač tedy mohou komunikovat i více než jedna dvojice pracovních stanic s celkového počtu zapojeného do tohoto uzlu, aniž je detekována kolize.

 

UTP = kabel tvořený kroucenými páry, s přesně stanovenými parametry skladby a přenosu. kabel je dále členěn do kategorií, pro které jsou parametry přesně specifikovány.

 

Fiber Optic = přenos signálů přes optické vlákno.

 

 

 

Značení sítě Ethernet:

 

100(1)Base(2)T(3)

 

(1) = číslo vyjadřuje rychlost přenosu v Mb/s

(2) = Base označuje typ přenášeného signálu (základní pásmo)

Broad označuje širokopásmový přenos signálu

(3) = 2/5 označuje délku segnemtu sběrnice

nebo

T/F označuje typ kabeláže (T=kabel s krocenými páry, F=kabel s optickými vlákny)

 

 

 

Ethernet:

(dle normy IEEE 802.3 a IEEE 802.3a)

 

Typ: Přenosové médium:

Dosah

(délka segmentu):

Maximální počet stanic (přípojných bodů): Maximální počet opakovačů/segmentů: Topologie:
10Base5 koax.kabel pr.10mm, Z=50ohm, tlumení 8.5dB při 8.5MHz

min. 2.5m

max. 500m

100

-

Sběrnice

10Base2

koax.kabel 6mm

Z=50ohm, tlumení 8.5dB při 8.5MHz

min. 0.5m

max. 180m

30

-

Sběrnice

10BaseT

 kabel UTP (kroucené páry)

100m - 4/5 Hvězda
10BaseFL mnohovidové optické vlákno 2000m - 4/5 Hvězda
10BaseFB* mnohovidové optické vlákno 2000m - 4/5 Hvězda
10BaseFP* mnohovidové optické vlákno 500m 30 - Sběrnice
10Broad36*** koaxiální kabel 75ohm 1800m - - Sběrnice

*) = propojuje výhradně optické opakovače a rozbočovače

**) = pasivní optický systém bez opakovačů a rozbočovačů

***) = širokopásmový přístup

 

 

 

Fast Ethernet:

(dle normy IEEE 802.3u)

 

Typ: Přenosové médium:

Dosah

(délka segmentu):

Maximální počet opakovačů/segmentů: Topologie:
100BaseT

 kabel UTP (kroucené páry)

100m

Class1 - 1/2

Class2 - 2/3

Hvězda
100BaseFX mnohovidové optické vlákno 200m

Class1 - 1/2

Class2 - 2/3

Hvězda

 

 

 

Gigabit Ethernet:

(dle normy IEEE 802.3z)

 

Typ: Přenosové médium: Dosah (max.délka segmentu): Topologie:
1000BaseSX mnohovidové optické vlákno (850nm) 500m Hvězda
1000BaseLX jednovidové optické vlákno (1300nm) 2000m Hvězda
1000BaseCX koaxiální kabel STP (twinax) 25m Hvězda
1000BaseT kroucené páry UTP 25-100m Hvězda

 

Závěrem:

 

Z mnoha výše uvedených typů se některé hojně rozšířili, a s některými se v praxi téměř nesetkáme. Nutno podotknout, že hlavní vliv na rozšíření určitého typu sítě Ethernet má  pořizovací cena jednotlivých komponentů sítě.

 

První nejrozšířenějším typem se stal 10Base2, ale dnes je již na ústupu, a setkáme se s ní jen zřídka. Štafetu převzal typ 10BaseT, který byl po roce 1993 vystřídán typem 100BaseT.

V současné době je nejrošířenější varianta sítě Eternet 100BaseT pro propojení pracovních stanic a aktivních prvků a 1000BaseT, případně 1000BaseSX pro vzájemné propojení aktivních prvků a napojení serverů.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Rakouská pobočka OBO BETTERMANN začíná stavět další objekt! S heslem "Růst potřebuje prostor" startuje výstavba nového kancelářského, logistického a školicího centra v Gramatneusiedlu. Tam vzniká budoucí zázemí OBO Austria. Do konce roku bude nová budova OBO přístřeším pro zhruba třicet pracovníků značky. Do budoucna značka OBO zpevní svou dosavadní síť. A jaké je ohlédnutí za českou pobočkou? V květnu 2019 společnost OBO BETTERMANN oslavila na pražském ...
Kam se v budovách vyvíjí uplatnění vysokorychlostních dat optickými vlákny? Příchod elektroinstalačních podomítkových trubek Fraenkische se zabudovaným optickým vláknem se datoval dřív než známost standardů datových přenosů Industry 4.0. Trubky s označením FFKuS DATALIGHT se v českých e-shopech objevují, ale na běžných stavbách určitě ne. Jde o speciálku, říkají dataři, v běžném obydlí stačí spotřebiteli Wi-Fi. Jiná situace může ...
Repríza KNX výroční konference k 30. výročí KNX ve světě. Událostí prováděl Josef Kunc s Vítem Pivoňkou. Z programu této události očekávejte významné novinky pro všechny partnery KNX, jejich hodnocení a doporučování potencionálním zákazníkům, poznatky z vynikajícího projektu KNX systémové instalace, chyby v projektech a při jejich realizaci a předcházení jim, představení všech ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Jak vést datová vedení bezpečně v průmyslových prostorách? Pokud potřebujete umístit do prostoru krabici, vzniká několik problémů. Zatížení, krytí IP, dostatečný prostor pro případné práce s vedením. V tomto videospotu se seznámíte s řešením KM Rack z AMPERu 2010. Nezapomeňte, že všude nelze použít běžné podpodlažní krabice určené do administrativních prostředí!
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933