Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Poselství laickým provozovatelům elektroinstalací! Elektrické zásuvky mohou vypadat bezproblémově, ale jejich oprava má svá pravidla. V českém právním systému platí zákon č. 250/2021 Sb., který vymezuje pravidla pro práci s technickými zařízeními ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...

Komise EU rozhodla o harmonogramu ukončení prodeje běžných žárovek


Document Actions
Komise EU rozhodla o harmonogramu ukončení prodeje běžných žárovek
Jaké výrobky nahradí od 1. září 2009 naše klasické žárovky? Od kdy se bude pozastavovat oběh vybraných světelných zdrojů? Co je dobré vědět o zářivkách? Uplatňování zákazu bude probíhat v několika fázích, a to již od 01.09.2009, kdy skončí běžné žárovky s příkonem nad 80W ...
Ludvík Málek, ze dne: 15.12.2008
reklama

S odkazem na celkem neurčité zprávy, které jsme zveřejnili již v minulosti zde, Evropská komise se nyní definitivně rozhodla zakázat prodej zvláště energeticky náročných žárovek pro domácí použití. Uplatňování zákazu bude probíhat v několika fázích, a to již od 01.09.2009, kdy skončí běžné žárovky s příkonem nad 80W až do roku 2016, kdy nebudou k mání ani 15W žárovky. Toto osmileté přechodné období má sloužit k zajištění dostupnosti kvalitních náhrad v podobě energeticky úsporných zdrojů světla, které běžné tzv. hruškové žárovky se závitem E27 plnohodnotně nahradí, a to ve všech stávajících aplikacích, způsobech uchycení, tvarech, wattových výkonech a možnosti regulace.

Harmonogram ukončení prodeje jednotlivých příkonů vyplývající z nové směrnice EU:

Fáze Datum Následující žárovky se již nebudou dávat do oběhu
1 1. září 2009 všechny matné žárovky se závitem E27 a dále čiré žárovky se závitem E27 s příkonem nad 80W
2 1. září 2010 čiré žárovky se závitem E27 s příkonem nad 65W
3 1. září 2011 čiré žárovky se závitem E27 s příkonem nad 45W
4 1. září 2012 čiré žárovky se závitem E27 s příkonem nad 7W
5 1. září 2013 zvyšování nároků na kvalitu
6 1. září 2016 všechny žárovky energetické třídy C

Aby se hned na počátku předešlo nedorozumění, toto opatření se od 01.09.2009 netýká všech typů (nehalogenových) žárovek uváděných na trh s příkonem vyšším než uvedených 80W a stejně tak se nedotkne halogenových žárovek, které jsou naopak nabízeny jako možné perspektivní řešení, viz dále.

Jaké výrobky nahradí od 1. září 2009 naše klasické žárovky?
Především existuje možnost výběru ze dvou skupin výrobků, které lze použít jako přímou náhradu za klasické žárovky:

  • 1. Energeticky úspornější halogenové žárovky například řady ENERGY SAVER, které šetří až 30% energie o proti klasické žárovce. Halogenové žárovky produkují velmi podobné (spíše ale jasnější) světlo, na které jsou spotřebitelé zvyklí u tradičních žárovek. Technologie výroby halogenových žárovek u mnoha typů umožňuje dosažení životnosti cca 4.000 provozních hodin, což představuje až 4x delší životnost o proti běžné žárovce zastaralého typu. Intenzitu světal halogenových žárovek lze stmívat běžnými stmívači jako tomu bylo u běžných žárovek. Sekce prodeje žárovek jak starých, neúsporných (pro zájemce o předzásobení), tak nových řad je v eShopu zde. Přičemž nově nabíhající řady náhradních typů budeme samozřejmě průběžně doplňovat.

  • 2. Kompaktní fluorescenční zářivky, které spoří až 80% energie o proti běžným žárovkám. Sekce energeticky úsporných zářivkových zdrojů světla je v eShopu zde.

Energeticky úsporné zářivkové zdroje světla poskytují stejný světelný výkon jako původní staré žárovky, přičemž spotřebovávají méně energie a mají ještě výrazně delší životnost než halogenové žárovky, obvykle cca 12.000 provozních hodin. Z tohoto důvodu je nezbytné věnovat pozornost novým údajům o příkonech a jejich srovnání.

Příkon tradiční žárovky 1. - Příkon nové halogenové žárovky (čiré) 2. - Příkon nové fluorescenční zářivky (matné)
25W 18W 5W
35W/40W 28W 7W
60W 42W 11W
75W 52W 15W
100W 70W 20W
150W 105W 30W

Co je dobré vědět o zářivkách: Vzhledem k tomu, že moderní úsporné fluorescenční zářivky svítí na jiném principu, vydávají poněkud jiné světlo než tradiční žárovky, proto při nákupu nových zářivek vždy věnujte pozornost údaji - barva světla. Energeticky úsporné zářivky jsou k dispozici v různých barvách světla tzv. teplotě chromatičnosti, pro laiky se pro srozumitelnost nejčastěji používají výrazy jako je: teplé světlo (obvykle se jedná o teploty 2700-3200K (Kelvin)), studené světlo (v současnosti se přechází k názvu "chladná") s teplotou kolem 4000K, nebo denní světlo s teplotou světla kolem pásma 6000-6400K. Teplota světla ovlivňuje spokojenost se zářivkami v závislosti k jakému účelu je světelný zdroj použit. K dispozici jsou i další teploty světla a více k tomuto tématu naleznete zde. Zářivkové zdroje světla nelze stmívat běžnými stmívači, vyjma speciálních typů například zde, u kterých lze intenzitu světla běžnými stmívači regulovat.

Na reflektorové žárovky se regulace nebude vztahovat do té doby, než bude na konci roku 2009 vydána nová směrnice. Ta bude platit od září 2010.

Trend volby perspektivního, energeticky úsporného řešení eShop umožňuje již delší dobu. V každé sekci lze spuštěním volby: Energeticky úsporné řešení, která je v horní části každé sekce, zobrazovat pouze energety A a B..

Diskusi na toto téma naleznete zde po kliknutí!

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

A-LIGHT s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Definice průmyslových svítidel. Průmyslové svítidlo je speciálně navržené a vyrobené pro použití v průmyslových prostředích, kde může být vystaveno náročnějším podmínkám, jako jsou vyšší nebo nižší teploty, vlhkost, prach, chemikálie, mechanické nárazy a vibrace. Je konstruováno tak, aby odolávalo těmto extrémním podmínkám, a často splňuje specifické bezpečnostní a výkonové normy relevantní pro daný ...
Na výstavě Světlo v architektuře 2010 představila firma WILLIAMS originální řadu svítidel OCCHIO. Jedná se o zajímavě řešený modulární osvětlovací systém, který nabízí uživateli velké množství možných kombinací a způsobů pro kreativní řešení osvětlení ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Sortiment energeticky úsporných světelných zdrojů zažil po "pádu" klasických žárovek nebývalý rozvoj a neustále je rozšiřován. Velkých změn doznaly jak variabilita tvarů, tak i účinnost a délka životnosti. Pojďme se podívat, co na to přední výrobce světelných zdrojů, společnost OSRAM ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933