Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

ENIKA: Záznamník dat EXM LOGGER pro systém BOSys


Document Actions
ENIKA: Záznamník dat EXM LOGGER pro systém BOSys
Řešíte docházkové systémy do firmy? Klasickým štípačkám již dávno odzvonilo. Ptáte se, čím je nahradit, abyste zároveň snadno mohli spravovat oprávnění ke vstupu do firmy či kontrolovat pohyb osob po firmě? Podívejte se, co nabízí záznamník dat od společnosti Enika ...
Martin Formánek, ze dne: 24.01.2011
reklama

 

V letních měsících jsme uvedli na trh přírůstek do rodiny "datových" přijímačů systému BOSys. Jedná se o záznamník dat EXM LOGGER. Tento výrobek doplňuje řadu přístrojů určenou pro přístupové systémy. Jistě si mnozí z vás vybaví přijímač Rx1 DIN/232, kde je sériová linka RS232 využívána pro správu paměti. Konfigurace se provádí pomocí jednoduchého programu – ENICOM. Spolu s námi vyráběnými vysílači (zejména pak klíčenkami) lze velice elegantně a levně řešit problematiku hromadných přístupů.

Pomocí programu ENICOM je třeba vytvořit databázi uživatelů, kterou pak velice jednoduše "přenesete" do paměti přijímače. Databáze lze kdykoliv velice jednoduše doplnit nebo změnit bez toho, aniž by bylo nutné mít k dispozici konkrétní vysílač. Dokonce i bez toho, aniž byste ke konkrétnímu přijímači přišli. SW ENICOM totiž umožňuje TCP/IP komunikaci. V tomto případě lze pak paměť spravovat pomocí internetu! Jednou z dalších užitečných vlastností programu ENICOM je sledování "historie událostí". Tato vlastnost byla u přijímače Rx1 DI/232 poněkud limitována potřebou on-line připojení PC, což nebylo vždy možné. Proto jsme vzali v potaz připomínky vás – našich zákazníků a vyvinuli záznamník dat EXM LOGGER, který tento nedostatek odstranil.

Záznamník dat EXM LOGGER je propojen s přijímačem Rx1 DIN/LOG kabelem, který je jeho součástí. Záznamník zároveň slouží jako převodník pro komunikaci po Ethernetu. Není tedy třeba kupovat jiná zařízení při použití TCP/IP komunikace. Je schopen uchovat až 30.000 událostí! Při vybavení přijímače záznamníkem dat EXM Logger se dostává funkce celého systému na vyšší úroveň - naplno se otevírá možnost dálkové správy přijímačů přes internet, pomocí jednoho PC sledovat události na několika přijímačích současně nebo pomocí archivace událostí vyhodnocovat přístupy do inkriminovaných oblastí. Všechna shromážděná data lze velmi jednoduše exportovat do souboru Microsoft Excel. Z toho je pak možno vytvářet statistiky přístupů. Pokud k tomu všemu ještě přidáme výhody, které nabízí použití mobilních vysílačů (klíčenek), dostaneme systém řešící problematiku hromadných přístupů v přívětivé cenové relaci.

Příklady aplikací

  • přístup do areálu firmy – zaměstnanci obdrží dvoutlačítkové vysílače Tx Key. Jedním tlačítkem lze ovládat příjezdovou bránu, druhým pak hlavní vchodové dveře do budovy. Pokud je třeba rozdělit přístup do více částí budovy, není nic jednoduššího než použití vícekanálového vysílače (např. Tx Cross) a příslušného počtu přijímačů ovládající dveřní zámky. Majitel firmy má pak k dispozici data o příchodu, odchodu a pohybu jednotlivých zaměstnanců po areálu
  • ovládání závory parkoviště bytového domu – opět jsou mezi nájemníky rozdány kapesní vysílače, vytvořena databáze uživatelů a pro ovládání závory použita sestava Rx1 DIN/LOG + EXM Logger. V případě, že nájemník neuhradí měsíční poplatek za parkování, lze mu velice jednoduše zabránit v přístupu na parkoviště.

Shrnutí výhod:

  • snadná správa oprávnění ke vstupu do firmy
  • snadné zamezení nežádoucího oprávnění ke vstupu
  • kontrola pohybu oprávněných osob po firmě
  • možnost okamžitého zrušení přístupu (například při ztrátě vysílače, při jeho odcizení nebo při neplacení předepsaných poplatků)
  • jednoduchá montáž a konfigurace

Technická data EXM LOG

Napájení 12V= (síťový adaptér)
Spotřeba max. 1,2W
Provozní teplota –10 až +55°C
Připojení RS232 D-SUB9
Ethernet RJ-45
Napájecí konektor ø5,5
Komunikace TCP port 5000
UDP port 10002
NTP port 123
Rozměry 71×60×40mm
Hmotnost asi 150g

Záznamník dat EXM logger nalezne uplatnění hlavně tam, kde je požadavek na možnost sledování historie příjmů. V kombinaci s možnostmi dálkové správy obsahu paměti přijímače najde systém široké uplatnění v docházkových systémech, systémech přivolání obsluhy, vjezdových bran hlídaných parkovišť atd.

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933