Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Poselství laickým provozovatelům elektroinstalací! Elektrické zásuvky mohou vypadat bezproblémově, ale jejich oprava má svá pravidla. V českém právním systému platí zákon č. 250/2021 Sb., který vymezuje pravidla pro práci s technickými zařízeními ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...

ENIKA: Větrná turbína MISTRAL o výkonu 3kW


Document Actions
ENIKA: Větrná turbína MISTRAL o výkonu 3kW
Uvažujete o pořízení zdroje obnovitelné energie, ale nechcete fotovoltaiku? A co takhle pořídit si domů na zahradu malou větrnou elektrárničku? Pokud ano, máme pro vás tip na komplet větrné elektrárny s turbínou MISTRAL WT3 o výkonu 3kW, který je určen zejména pro domácnosti ...
Komerční sdělení, ze dne: 24.05.2010
reklama

Již neaktuální!

Odbočme od současné No.1 v obnovitelných zdrojích elektrické energie, jímž je bezesporu fotovoltaika a podívejme se na větrnou energii. Tentokrát se však nebudeme zabývat velkými větrnými elektrárnami, ale podíváme se na výrobu elektřiny pomocí tzv. mikrozdrojů. Do této kategorie se řadí malé turbíny s kapacitou do 3kW a průměrem rotoru pod 3m, které jsou vhodné pro samostatné ostrovní systémy, třeba na zahradku nebo chatu.

Zajímavý komplet patřící do této kategorie byl dominantou stánku společnosti ENIKA na nedávno proběhlém veletrhu Amper 2010, jak se můžete přesvědčit ve videospotu ...

Komplet větrné elektrárny MISTRAL, o které se mluvilo ve výše uvedeném videospotu, byl v provedení určeném k distribuci elektrické energie do sítě, tzn. obsahuje střídač a je možné okamžitě odebírat elektřinu z elektrárny.

    Základní parametry Mistrál WT3
  • Stanovený výkon (rychlost větru 13,5m/s): 3kW
  • Maximální výkon: 3,3kW
  • Rozběhová rychlost větru: 2,5m/s
  • Maximální rychlost větru: 50m/s
  • Průměr rotoru: 2,5m
  • Generátor: třífázový, 18 pólů, permanentní magnety
  • Max. hlučnost: 60dB
  • Max. účinnost: 39%
  • Minimální životnost zařízení: 25 let

Uveďme dvě nejčastěji kladené otázky, které návštěvníky v souvislosti s touto větrnou turbínou, potažmo celým kompletem zajímaly:

Jak náročná a častá je údržba?
Točivé části je samozřejmě potřeba udržovat. Je tedy nutné, zhruba jednou za rok zkontrolovat a promazat ložiska. Nicméně nejde o složitou operaci, zvlášť když potřebný postup je srozumitelně popsán v návodu.

Je ke stavbě turbíny nutné stavební nebo jiné povolení?
Legislativa ČR to zatím nijak neupřesňuje, takže v součastnosti žádné speciální povolení na tuto větrnou elektrárnu nepotřebujete.

Popularita podobných malých větrných elektráren v současnosti hodně stoupá. Narozdíl od svých mohutnějších kolegů nedělají takový hluk a hlavně je lze úspěšně provozovat i v nižších lokalitách. Ke vzrůstající oblibě velmi přispívá i dobrý poměr cena/výkon zvlášť ve srovnání s FV elektrárnou o stejném výkonu, kde jasně vedou a navíc nezabírají tolik místa.

 

Aktuálně k červnu 2014. Tento komplet již výrobce nedodává.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
ENIKA spol. s r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
KALIFORNIE: Za devatero kopci, za devatero kaktusy se objevil horizont posetý větrníky. Pohled spíše z vědeckofantastického filmu, než z pohádky o hloupém Honzovi. Když jsem se mnutím očí pokoušel probudit z toho amerického snu, znovu jsem si uvědomil, že se musíme smířit s tím, že místní inženýři umí také počítat.
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933