Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

ENIKA: Ovládejte bezdrátově!


Document Actions
ENIKA: Ovládejte bezdrátově!
Už vás nebaví vstávání, když chcete rozsvítit světlo, zatáhnout žaluzie nebo regulovat topení? Enika přináší řešení, jak pro tyto činnosti využít systém bezdrátového ovládání, který umožňuje bez jakéhokoliv sekání zdiva ovládat vybrané spotřebiče ...
Martin Formánek, ze dne: 18.03.2009
reklama


Doby, kdy změny v ovládání svítidel, žaluzií a jiných technologií znamenaly velmi finančně i časově nákladnou akci, jsou dávno za námi. V dnešní době vzrostla poptávka po systému, který je spolehlivý, levný, jednoduchý na montáž a pokud možno nebude třeba dělat značné úpravy budovy.

S tímto cílem byl naší firmou již skoro před 20 lety vyvinut systém pro bezdrátové ovládání, který umožňuje bez jakéhokoliv sekání zdiva ovládat vybrané spotřebiče.


Přijímač RX 1 I              Přijímač RX R I
vestavěný v el. krabici     vestavěný v el. krabic

Uplynulo mnoho let sbírání zkušeností a zdokonalování technologie bezdrátového přenosu informace. V poslední letech vznikl velmi jednoduchý systém pro bezdrátové ovládání s rozmanitými funkcemi, kde jednotlivé dílčí části lze navzájem kombinovat a rozšiřovat.

Vznikly přijímače pro instalaci do rozváděčů, nástěnné, designové vestavné do elektroinstalační krabice a široká škála vysílačů od klíčenek po designové vysílače řady ABB. Pro speciální funkce vznikly vysílače stavu vstupní informace, které umožňují ovládat přijímače externími signály např. z čidel, signálů HDO nebo jiných technologií.

 Vše tvoří celek pro použití jak v novostavbách, tak při rekonstrukcích rodinných domů i firemních sídel a hotelů.

Jako nejmladší přírůstek sortimentu firmy jsou malé přijímače určené pro vestavbu do hluboké elektroinstalační krabice. Přijímače se vyrábějí ve dvou provedeních – buď jako spínací relé pro ovládání ve funkci ON/OFF, časovač a tlačítko nebo jako roletový přijímač s funkcí roleta jednotlačíkový nebo dvoutlačítkový režim, roleta centrall.


RX 1 I detail                    Rx R I detail

Vzhledem k miniaturním rozměrům je lze umístit do krabice pod klasický vypínač nebo zásuvku.

Pro přijímač jistě naleznete také místo v krycích cylindrech lustrů, podstavách stolních lamp apod. Přijímače jsou kompatibilní s velkou škálou vysílačů různých provedení od kapesních klíčenek až po rozváděčové vysílače vstupní informace např. pro centrální ovládání.

Vestavný přijímač spínací disponuje 10A kontaktem, kterým lze spínat takřka všechny druhy zátěží. Hodí se tedy na spínání zářivkových těles, klasických žárovek nebo bodových halogenových svítidel, pokud není překročeno maximální povolené zatížení lze spínat např. topné rohože podlahového vytápění, dvoustavově ovládat ventily topných systémů apod. Díky jeho malým rozměrům je snadné ho do zařízení schovat a získat tak velmi komfortní dálkové ovládání. Naskýtá se možnost bezdrátového ovládání takřka jakýchkoliv svítidel, které dosud nebyly bezdrátovým ovládáním vybaveny.


Vysílač Tx Time                            Tx 32
s živostností baterie 10 let!                                      

To samé platí o žaluziovém provedení přijímače. Přijímač je možné umístit buď do elektroinstalačních krabic v těsné nízkosti žaluziových závěsů nebo přímo do nich.

Takto osazené domácí elektrospotřebiče tvoří strukturu, která je základem pro další možnosti ovládání. Po osazení ovládání svítidel a žaluzií, popřípadě libovolného elektrospotřebiče v objektu získá zákazník za velmi rozumné peníze velký komfort ovládání, který lze již přirovnat k základní inteligentní elektroinstalaci.

Po instalaci spínacích aktorů (přijímačů) získáte možnost centrálního ovládání po skupinách (místnostech) nebo centrální ovládání celého objektu.

Při použití vysílačů vstupní informace lze jako řídící signál pro centrální ovládání zvolit takřka libovolnou veličinu – světlo, čas, vítr, vlhkost, teplotu získanou z vhodných snímačů, které disponují kontaktním nebo napěťovým výstupem. Získáte tak plně automatizovaný provoz dle vlivů, které mohou ohrozit nebo omezit bezpečnost nebo komfortní provoz vašeho domu. Při použití vícekanálového vysílače TX 4x8 máte tak možnost mít celý dům pod kontrolou a ovládat spotřebiče dle vašich potřeb a priorit.

Příklady základních aplikací:

Rekonstrukce světelných rozvodů v koupelně:
V instalaci se majitelé domu rozhodli přidat jedno svítidlo do koupelny - nebyla k dispozici přebytečná kabeláž, tak svítidlo připojili paralelně na stávající rozvod. Samozřejmě se svítidla rozsvěcovala současně – což bylo poměrně nepříjemné a hledali řešení, jak je ovládat samostatně.
Jako řešení jsou právě přijímače vestavné RX 1 I, které díky miniaturním rozměrům bez problémů umístili do svítidel a ovládají dvojitým vysílačem.
Vzhledem k možnostem bezdrátových vysílačů a jejich bateriovému napájení umístili další vysílač k vaně. Je tedy možné ovládat svítidlo z vany, což se v některých případech jeví jako velmi praktické.
 


Původní řešení                    Nové ovládání

Řešení řízení předokenních rolet s centrální funkcí:
V objektu jsou instalovány předokenní rolety vybavené klasickým ručním ovládáním u každého okna. Nemusím zdůrazňovat, že ovládání rolet s nutností držení tlačítka po dobu stažení rolety je dosti nepohodlné a stažení všech rolet v místnost zabere min. 10min. O centrální funkci si bez speciálních řídích jednotek typu Master a Slave může zákazník nechat jenom zdát.
Ovšem je zde velmi jednoduché řešení. K roletám umístit přijímače a na místa klasických vypínačů umístit vysílače a jeden vysílač ke vchodovým dveřím do místnosti nebo domu.
Lokální vysílače řídí každou roletu samostatně a centrální vysílač je nahrán ve všech požadovaných přijímačích. Zákazník tak získal „za málo peněz, hodně muziky“.
Časem byla instalace doplněna o vysílač stavu kontaktů, který je umístěn v rozváděči a jako vstupní veličinu používá signál ze soumrakového spínače. Rolety se pak v celém objektu spouští automaticky se západem slunce.


Původní řešení                       Nový stav

 

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
Úvodní, stručná verze rozhovoru s Jiřím Konečným zmiňuje, jak různé technologické trendy a požadavky na funkčnost a adaptabilitu ovlivňující vývoj systémů chytrých domů ve světě. Jak se český trh snaží v této oblasti držet krok s německými trendy. Diskutuje o vlivu levných produktů na trhu a jak se výrobci musí vyrovnávat s očekáváními spotřebitelů po vyšší kvalitě a více funkcích. Jak velké technologické firmy jako Google, Amazon nebo Apple formují trh s chytrými domy vytvářením komplexních ekosystémů. Předpovídá, že budoucnost bude směřovat k ještě větší integraci a inovacím v oblasti chytrých domovů, které budou přístupné širšímu spektru spotřebitelů. Více zde ...
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
V současné době platí povinnost nechat certifikovat každý rozvaděč, ať už se jedná o malou rozvodnici s jedním modulem nebo velký průmyslový rozvaděč. Neustálým bodem diskuzí mezi odbornou veřejností je pak spor o této povinnosti u malých domovních rozvaděčů, které se prakticky skládají z již certifikovaných komponentů. Přeptali jsme se tedy přímo konkrétních řemeslníků, jaký je jejich názor ...
Pokud se chceme svou argumentací stavět na uvádění rozdílu, musíme se podívat na oba póly. V tomto případě na § 47 vyhlášky 137/1998 Sb., jehož obsah je v nové vyhlášce 268/2009 Sb. nahrazen § 36. Jaký je tedy rozdíl mezi zmíněnými paragrafy?
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Definice průmyslových svítidel. Průmyslové svítidlo je speciálně navržené a vyrobené pro použití v průmyslových prostředích, kde může být vystaveno náročnějším podmínkám, jako jsou vyšší nebo nižší teploty, vlhkost, prach, chemikálie, mechanické nárazy a vibrace. Je konstruováno tak, aby odolávalo těmto extrémním podmínkám, a často splňuje specifické bezpečnostní a výkonové normy relevantní pro daný ...
Repríza KNX výroční konference k 30. výročí KNX ve světě. Událostí prováděl Josef Kunc s Vítem Pivoňkou. Z programu této události očekávejte významné novinky pro všechny partnery KNX, jejich hodnocení a doporučování potencionálním zákazníkům, poznatky z vynikajícího projektu KNX systémové instalace, chyby v projektech a při jejich realizaci a předcházení jim, představení všech ...
Hlavním důvodem vývoje nového typu krabice byl zájem zákazníků o zásuvku pro instalaci na omítku, ale bez krycího víčka. To v některých prostorách není z hlediska požadavků na ochranu před vniknutím cizích předmětů a vody nutné ...
Jak vést datová vedení bezpečně v průmyslových prostorách? Pokud potřebujete umístit do prostoru krabici, vzniká několik problémů. Zatížení, krytí IP, dostatečný prostor pro případné práce s vedením. V tomto videospotu se seznámíte s řešením KM Rack z AMPERu 2010. Nezapomeňte, že všude nelze použít běžné podpodlažní krabice určené do administrativních prostředí!
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933