Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...

ENIKA: Senzor hladiny s krokovým motorem


Document Actions
ENIKA: Senzor hladiny s krokovým motorem
Jak funguje senzor určený pro hlídání hladiny peletek? Dá se použít i pro jiné aplikace s kapalinami a sypkými hmotami, kde nevyhoví obvyklé kapacitní, optoelektronické nebo ultrazvukové limitní senzory? Jak probíhá testování intervalů? Více informací naleznete zde ...
Tým portálu Elektrika, ze dne: 22.03.2011
reklama


Senzor byl původně vyvinut pro hlídání hladiny peletek. Dá se použít ale i pro jiné aplikace s kapalinami a sypkými hmotami, kde nevyhoví obvyklé kapacitní, optoelektronické nebo ultrazvukové limitní senzory.

Na hřídeli krokového motorku je upevněno lopatkové kolečko (vrtulka), které zasahuje nebo nezasahuje do snímané hladiny. Tyto dva stavy jsou vyjádřeny dvěma stavy kontaktů relé.

Funkce senzoru se podobá dříve známému senzoru s DC motorkem. Oproti němu však krokový motorek, který nepoužívá žádné sběrací kontakty, vykazuje podstatně vyšší spolehlivost a životnost. Rovněž způsob snímání zátěže je odlišný. U DC motorku se vyhodnocuje odebíraný proud při poklesu otáček, u krokového motorku velikost indukčnosti obvodu stator – rotor (otáčky se nemění).

Princip činnosti
Senzor testuje v pravidelných intervalech zatížení motorku. Podle rychlosti vyprazdňování a opětovného plnění se nastaví při výrobě senzoru čas periody testování, a to pro obě činnosti zvlášť (vyprazdňování i plnění). Např. při plnění každé 2 min (násypný dopravník je zapnut) a pro vyprazdňování každých 5 min (dopravník je vypnut). Potenciometrem umístěným uvnitř vyhodnocovací jednotky je možno nastavit jiné hodnoty. Testování - doba otáčení vrtulky - trvá 5s. Vrtulka se třikrát roztočí a zastaví. Následně se vyhodnotí stav testu. Většinový stav určuje výsledek. Pokud se stav od posledního testovacího cyklu změnil, provede se změna stavu dopravníku na opačný. A čeká se na další test. Jestliže technologie vyžaduje prodloužit dobu vypnutí dopravníku, je možno ke klidovým kontaktům relé senzoru připojit časové relé (nastavená prodleva vyprazdňování). To nejprve odepne napájení senzoru. Po určité době (např. 1 hod.) jej znovu zapne a tím i kontrolu stavu zásobníku a v případě potřeby zapne i dopravník.

Senzor začne testovat ihned po zapnutí napájení, takže se nečeká na uplynutí klidového času.

Současná vrtulka má čtyři lopatky. Délka hřídele je 250mm (možno zkrátit). Pokud je třeba, je možno dodat i hřídel delší (max. 450mm). Při provozu s delší hřídelí je nutno se vyvarovat silám působících ze stran na hřídel a vrtulku, aby nedošlo k jejich deformaci (např. nárazy sypaného materiálu). Tvar lopatek se dá upravit dle požadavků aplikace.

Poznámka 1: Předpokládá se umístit motorek nahoře zásobníku, hřídel je svislá, vrtulka hlídá horní mez.
Poznámka 2: Další, zatím neodzkoušená varianta, je použít motorek s delší hřídelí, vrtulka by hlídala dolní mez a dle aplikace by se nastavila doba běhu dopravníku pro naplnění zásobníku. Pokud je možno vyvrtat u dna zásobníku otvor, použije se motorek s krátkou hřídelí, vrtulka má pak jen jedno rameno v klidu položené na stěně, a krokový motorek s ním v potřebných časových intervalech kýve.

Provedení dělené (zapouzdřený motorek s vrtulkou a vyhodnocovací jednotka na DIN lištu)
Napájení 24 VDC/0,5A, např. zdroj SPD 24101
Časové relé např. DMB51
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933