Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

ENIKA: Opakovač signálu TRx 4433 N


Document Actions
ENIKA: Opakovač signálu TRx 4433 N
Technologie bezdrátového ovládání má své přednosti, ale i své nedostatky – ostatně jako všechno. Při používání RF systémů jsou velmi často kladeny požadavky na velké dosahy. Jak řešit levně a jednoduše problém s nedostatečným dosahem signálu? Více informací naleznete zde ...
Martin Formánek, ze dne: 10.03.2011
reklama

Technologie bezdrátového ovládání má své přednosti, ale i své nedostatky – ostatně jako všechno. Při používání RF systémů jsou velmi často kladeny požadavky na velké dosahy. V souvislosti s nařízením ČTU je třeba dodržet max. povolený výkon 10mW. To má za následek "dosahové" limity zařízení. Ideální šíření signálu je vždy na přímou viditelnost a za ideálních meteorologických podmínek. Tento stav však nastane zřídka kdy. V praxi šíření signálu významně ovlivňují překážky. V budovách je to zejména zdivo a rušení, při přenosech na větší vzdálenosti to mohou být stromy, terénní nerovnosti nebo také meteorologické vlivy (mlha, déšť).

Nicméně vzhledem k výše zmíněným faktům je třeba zajistit, aby zákazník měl vždy možnost problém s nedostatečným dosahem řešit levně a jednoduše.

Pro tento účel byl vyvinut opakovač signálu TRx 4433 N pro bezdrátový systém BOSys. Opakovač signálu je vybaven tranceiverem, který umožňuje přijetí signálu z vysílače a po ukončení příjmu se automaticky přepne do režimu vysílání a přijatý kód vysílače "pošle" dále k přijímači, který je umístěn na problémovém místě.

Opakovač je schopen přenést až 64 nahraných kódů (vysílačů). Lze ho velmi jednoduše doplnit do jakékoliv stávající instalace. V praxi to znamená, že se nahraje kód vysílače, který ovládá přijímač na problémovém místě, do paměti opakovače. Ten je pak "přeposílán" dále. Je třeba dodržet pouze jedinou podmínku a to použití pouze jednoho opakovače. Dva opakovače totiž z principu neumožňují přenos jednoho kódu – došlo by ke vzájemnému rušení.

Co se týká mechanického řešení, opakovač je umístěn v plastovém boxu určeném pro vestavbu nebo pro položení do podhledu. Napájen je síťovým napětím 230V. V základním provedení je vybaven napájecí flexo šňůrou, tak lze velmi jednoduše odpojit a připojit opakovač na napájení z např. rozvaděče nebo z rozvodné krabice.

Opakovač je z výroby vybaven drátovou anténou o dálce 31cm, která zajistí dosah cca 100m na přímou viditelnost. V praxi to znamená vždy min. dvojnásobný dosah oproti instalaci bez opakovače signálu.

Zařízení lze velmi jednoduše doplnit o externí anténu GP433. Ta je spojena s opakovačem pomocí 50 ohmového koaxiálního kabelu zakončeným F konektorem. Při použití této antény je možné při aplikacích přenosu na velké vzdálenosti docílit dosahů v řádech kilometrů!

Typickými aplikacemi je ovládání čerpadel v retenčních nádržích, ovládání systémů zavlažování v parcích, přenosy stavu kontaktů (stykačů) na velké vzdálenosti, prodloužení dosahu mobilní klíčenky, centrální funkce v objektech atd.

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 2)
TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Rakouská pobočka OBO BETTERMANN začíná stavět další objekt! S heslem "Růst potřebuje prostor" startuje výstavba nového kancelářského, logistického a školicího centra v Gramatneusiedlu. Tam vzniká budoucí zázemí OBO Austria. Do konce roku bude nová budova OBO přístřeším pro zhruba třicet pracovníků značky. Do budoucna značka OBO zpevní svou dosavadní síť. A jaké je ohlédnutí za českou pobočkou? V květnu 2019 společnost OBO BETTERMANN oslavila na pražském ...
Pokud dnes uslyším Dubaj, představím si horko, písek a arabský svět. Jak může vypadat taková elektroinstalace v islámském podání? Chodí se někdo přezkušovat z vyhlášky 50? Co bezpečnost, hygiena a výdělky? A mnoho dalších otázek jsme měli před cestou do Arabských emirátů. Náš cíl byl staveniště mrakodrapu! Kdo staví šejkům mrakodrapy v Dubaji?
V současné době platí povinnost nechat certifikovat každý rozvaděč, ať už se jedná o malou rozvodnici s jedním modulem nebo velký průmyslový rozvaděč. Neustálým bodem diskuzí mezi odbornou veřejností je pak spor o této povinnosti u malých domovních rozvaděčů, které se prakticky skládají z již certifikovaných komponentů. Přeptali jsme se tedy přímo konkrétních řemeslníků, jaký je jejich názor ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Hlavním důvodem vývoje nového typu krabice byl zájem zákazníků o zásuvku pro instalaci na omítku, ale bez krycího víčka. To v některých prostorách není z hlediska požadavků na ochranu před vniknutím cizích předmětů a vody nutné ...
Jak vést datová vedení bezpečně v průmyslových prostorách? Pokud potřebujete umístit do prostoru krabici, vzniká několik problémů. Zatížení, krytí IP, dostatečný prostor pro případné práce s vedením. V tomto videospotu se seznámíte s řešením KM Rack z AMPERu 2010. Nezapomeňte, že všude nelze použít běžné podpodlažní krabice určené do administrativních prostředí!
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933