Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...

ELKO EP: Základní prvky systémové instalace iNELS


Document Actions
ELKO EP: Základní prvky systémové instalace iNELS
Centrální jednotka, skleněné i klasické ovladače nebo jednotka EMDC. To jsou některé z prvků systému domácí automatizace a automatizace budov iNELS od společnosti ELKO EP, se kterými jsme se důkladně seznámili na veletrhu AMPER 2016. Jakou odezvu mají tlačítka skleněných ovladačů a jak probíhá volba jejich ikonek? Sledujte tento rozhovor.
Tým portálu Elektrika, ze dne: 26.09.2016

S prvky instalace iNELS nás seznámil Pavel Vyoral.



Rozhovor si také můžete přečíst v textové podobě:

Elektrika.tv:
Dobrý den, já vás vítám. Já mám teď před sebou dalšího hosta ze společnosti ELKO EP a je jím Pavel Vyoral. Dobrý den.

Pavel Vyoral:
Dobrý den.

Elektrika.tv:
Pane Vyorale, já jsem vás chtěla hned na úvod požádat o jakousi krátkou prezentaci společnosti Elko EP.

Pavel Vyoral:
Děkuji. Společnost ELKO EP je na trhu již více než 22 let. My v podstatě se zabýváme vývojem a výrobou relátek. A posledních 8 až 9 let se zabýváme výrobou a vývojem i systémových elektroinstalací iNELS, se kterými jsem tedy přišel.

Elektrika.tv:
Vy jste vlastně přinesl taktéž ukázky, abychom si všechno mohli na živo lépe představit. Já bych tedy začala tímto přístrojem. Jestli byste nám řekl jeho přednosti?

Pavel Vyoral:
Určitě. Toto jsem vám přinesl ukázat centrální jednotku systému iNELS, což je takový mozek celého systému, jelikož se jedná o centralizovaný systém, tak něco nám to musí řídit v tom domě, tak to je pro nás tato centrální jednotka. Máme dvě varianty, kde jedna dokáže komunikovat i s bezdrátovými prvky v tom domě. Jedna dokáže komunikovat pouze se sběrnicovými prvky v celém tom domě. Je to v uvozovkách volně programovatelné. Může si ten člověk nastavit nebo ten zákazník, nastavit funkce, které by to mělo umět, co by to mělo vykonávat. My jsme oproti starším generacím v podstatě, které jsme měli dříve, udělali nějakou změnu v displejích, v ovládacích prvcích přímo na té jednotce, aby bylo možné zjistit systémový čas, aby bylo možné detekovat nějaký stav, ve kterém právě ta centrální jednotka je.

Elektrika.tv:
Tak jestli tomu dobře rozumím, je to jakési řešení pro domácnosti anebo pro velké budovy kancelářské?

Pavel Vyoral:
Nemusí být pouze pro domácnosti. Velkou výhodou nebo ten systém je postavený tak, aby tato centrální jednotka jedna, dokázala řídit jak malý dům, kde ovládáme deset světel a pět žaluzií, tak stejně tak administrativní budovu, kde máme dvacet nějakých topných rohoží a stovky světel.

Elektrika.tv:
Vy jste sem vlastně přinesl na veletrh Ampér a k nám do studia taktéž jakési ovladače. Ty ovladače mě velice zaujaly z toho designového hlediska, jelikož jsem ještě neviděla takový skleněný panel. Můžete mi popsat jednotlivá tlačítka, a co to všechno umí ovládat?

Pavel Vyoral:
Určitě. My se snažíme trošku standardizovat nějaký design, vzhled těch ovladačů v tom domě, protože to je ten směr, kterým v dnešní době systémové elektroinstalace jdou. My máme, poslední rok a půl je na trhu náš ovladač GSB s označením, což je skleněný kapacitní ovladač. Dělá se ve variantě čtyř tlačítka, jak můžete vidět, šesti tlačítek nebo osmi tlačítek, v kombinaci bílá nebo černá. Může to nahrazovat standardní tlačítka nebo doplňovat ty standardní tlačítka v celém tom domě.


Elektrika.tv:
Tak jsou přímo na těch tlačítcích taktéž nějaké vizualizace, nějaké ikonky už přímo s popiskem, co by asi tak mohly ovládat. Můžete nám třeba popsat tady tyto jednotlivé ikonky, a co to ovládá?

Pavel Vyoral:
Určitě. My díky tomu, že to vyrábíme a vyvíjíme napřímo, tak si můžeme dovolit zákazníkovi vyjít vstříc a nechat mu vylaserovat jeho potřebné logo nebo nějakou signálku, která by to měla znázorňovat. Jenom si vezměte, pokud byste na stěně takový ovládač, kde je osm tlačítek, ne vždy asi si budete pamatovat, co kde se čím ovládá. Takže díky tomu, že ty tlačítka všechny rozeznávají krátké stisky, dlouhé stisky, mají více funkcí v sobě, tak je někdy i vhodné mít tam nějakou tady takovou signalizační, nějaké signalizační znázornění.

Elektrika.tv:
Nějaký symbol. Co se týče nějaké odezvy, protože většinou, když se dotknu nějakého skla, tak to obyčejné sklo nemá vůbec žádnou odezvu. Má toto sklo, pakliže teda má nějak odesílat informaci do nějaké řídící jednotky, něco ovládat, má nějakou odezvu?

Pavel Vyoral:
Má. Je tam více možností. Lze nastavit jakoby na požadavku zákazníka, jestli to má při stisku krátce pípnout, jestli to má dlouze pípnout nebo to má zavibrovat, případně se to dá kombinovat, že vám to pípne, zavibruje. Je to na každém, jak si to nastaví a co od toho jakoby očekává.

Elektrika.tv:
Pak mě ještě napadla tady jedna taková otázka k těmto symbolům. Máte různé motivy, jak má třeba lampa, stínítko, ventilátor vypadat? Máte třeba něco v portfoliu, kam když si klient vybírá ikonku, vybere si třeba ze čtyř?

Pavel Vyoral:
Ono je tohle trošku taková individuální věc, která se řeší na každou zakázku zvlášť. Máme nějakých standardizovaných dvacet ikonek, které na to můžeme laserovat standardně. Samozřejmě, pokud by zákazník chtěl, dejme tomu, nějaké logo nebo něco takového. Je to o domluvě, ale zase se nebavíme o nějaké kusové výrobě, samozřejmě.

Elektrika.tv:
Tak ještě mě napadlo se tady zmínit o tom, jaké jsou takové praktické využití? Co všechno se tím dá ovládat? Jestli mi to vysaje byt nebo je to o žaluziích, jestli je to o teplé vodě doma?

Pavel Vyoral:
Tak byt vám to nevysaje, ale dokázalo by to třeba možná pustit robotický vysavač nebo něco takového. Kromě toho, že je to jako koncový prvek, který něco dokáže zavolat, nějakou funkci, kterou si nastavíte, tak ten ovladač pro nás je i takový informační bod, který sbírá například teplotu z místnosti, dokáže nám odečítat kromě teploty i vlhkost v té místnosti nebo má v sobě integrováno soumrakové čidlo. Těch možností je daleko více.

Elektrika.tv:
V dnešní době, je takových slunečných kolektorů na střechách, je možné třeba i toto spustit takovýmto dálkovým ovladačem?

Pavel Vyoral:
Určitě. V dnešní době ty systémové elektroinstalace jsou postavené tak, že slučují všechny zařízení v tom domě nebo měly by všechny ty technologie slučovat v domě, aby k tomu zákazníkovi pak už jenom v uvozovkách mluvil jeden ovladač, jedna aplikace, a to je takovým našim jak kdyby i cílem a mottem, proč ty systémy vůbec se dělají a vytvářejí.

Elektrika.tv:
Tak toto máme de facto ovladače, které tedy většinou ulehčují život a taktéž zpříjemňují ten interiér tomu uživateli v domácnosti. Ale vy jste přinesl ještě něco ukázat, a to je toto. Mohl byste popsat tuto krabičku?

Pavel Vyoral:
My jsme se bavili o koncových prvcích, se kterými má ten možnost ten uživatel, který je vidí na konci, které ovládá. Ale ten prvek nám musí ovládat něco v rozvaděči nebo případně v nějaké instalační krabičce. Já jsem zrovna vzal na ukázku v poslední době hodně oblíbenou jednotku, což je jednotka EMDC, která slouží k řízení DALI nebo DMX světelných zdrojů nebo světelných předřadníků. A v poslední době se to i často využívá do rodinných domů. Dříve to bylo spíše do průmyslu, ale to využití je poměrně široké. Celá tato jednotka, jako kdyby, nám dokáže řídit například průmyslovou halu, řídit nám tam intenzitu osvětlení na základě nějaké informace z venkovního čidla a nejsme ani nějak počtově v uvozovkách omezení, že dokážeme třeba adresovat v takovéto hale každé to světlo zvlášť, zaovládat každé světlo zvlášť. Těch možností je tam více. Taková zajímavá realizace, kde se tyto systémy nebo kde jsme to naposledy realizovali, tak je třeba z průmyslu výrobní hala v Nošovicích Hyundaie, kde v podstatě řídíme nějakých 750 přibližně světel pomocí těchto jednotek. Běží to tam v rámci nějakého automatického režimu.


Elektrika.tv:
Tak to je určitě zajímavá věc, protože to ulehčí jednak náklady, že ano, takové velké výrobě? Chtěla bych se dále zeptat, jestli je třeba, toto je evidentně designový prvek do interiéru. Jestli tomu dobře rozumím, tak tady máte ještě jedno takové pro mé oko jednodušší vypínač, ano? Má jenom dvě tlačítka. To je například vypínač, který se právě používá v těch výrobních halách? Mohl byste to specifikovat?

Pavel Vyoral:
Může být. Toto je v podstatě standardní nebo standardní, toto je systémové tlačítko, které má stejné funkce nebo podobné funkce, jak tady ty dotykové jednotky, které jsme ukazovali na začátku. Pouze s tím rozdílem, že toto je taková běžnější varianta. Ale zase, co se týče designu, je tam větší variabilita, nejsou tam dvě barvy, můžete si ten rámeček upravovat, jak vy potřebujete. Ale zase to pro nás neplní pouze funkci nějakého stisku, nějakého sepnutí, nějaké záležitosti, ale má to v sobě zase teplotní čidla, informační diody atd.

Elektrika.tv:
A má to tedy v sobě taktéž ten termostat?

Pavel Vyoral:
Ano, můžeme to tak brát, že to má v sobě i ten termostat, že nám to posílá tu informací o teplotě.

Elektrika.tv:
Dobře, tak já vám tedy děkuji moc za rozhovor. My jsme se dozvěděli, jaké jsou základní prvky systému iNELS. A já vám děkuji za rozhovor a přeji vám hezký den.

Pavel Vyoral:
Děkuji.


Krátce o ELKO EP
ELKO EP je tradiční a zároveň inovativní ryze český výrobce elektronických přístrojů. Partnerem na poli elektroinstalací je již 23 let. Díky dlouholetým zkušenostem a působení na elektro trhu je specialistou na elektronické modulové přístroje - relé, kterých vyrábí již více než 200 typů. Vlastní výroba, moderní přístroje, vývojové a výzkumné centrum - to vše společnosti umožňuje směřovat vývoj k nejžádanějším technologiím dneška, chytrému systému elektroinstalace iNELS. Vyvíjí a vyrábí výrobky, které šetří elektrickou energii. Systém iNELS je nedílnou součástí pasivních a nízkoenergetických domů.


POKUD PRACUJETE V OBORU,

máte možnost si zažádat o bezplatné zaslání
papírového katalogu ELKO EP

NÍŽE UVEDENÝM FORMULÁŘEM!
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
ELKO EP, s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Krátké zastavení nad katalogem českého renomovaného výrobce relé, jehož produkty se dodávají dlouhá léta nejen na český trh, ale i do dalších sedmdesáti zemí světa. Nalezneme široký sortiment různých relé od časových po speciální. Ale také termostaty a napájecí zdroje. Vše je přehledně prezentováno s fotkami, jednoduchými technickými popisy a schématy zapojení. Více sledujte zde ...
Úvodní, stručná verze rozhovoru s Jiřím Konečným zmiňuje, jak různé technologické trendy a požadavky na funkčnost a adaptabilitu ovlivňující vývoj systémů chytrých domů ve světě. Jak se český trh snaží v této oblasti držet krok s německými trendy. Diskutuje o vlivu levných produktů na trhu a jak se výrobci musí vyrovnávat s očekáváními spotřebitelů po vyšší kvalitě a více funkcích. Jak velké technologické firmy jako Google, Amazon nebo Apple formují trh s chytrými domy vytvářením komplexních ekosystémů. Předpovídá, že budoucnost bude směřovat k ještě větší integraci a inovacím v oblasti chytrých domovů, které budou přístupné širšímu spektru spotřebitelů. Více zde ...
Řekl, že digitalizace významně ovlivnila schopnost učení. Současný přístup k datům umožňuje lidem vzdělávat se v oblastech, o které mají zájem, a to prakticky a pohodlně díky různým online nástrojům, jako jsou aplikace a weby. Například, učení angličtiny je nyní možné prostřednictvím online lektorů, což eliminuje potřebu tradičních hodin. Digitalizace také přinesla změny v pracovních postupech. Pandemie COVID-19 zvýšila využívání videokonferencí, což je trend, který přetrvává, i když se postupně vracíme k osobním setkáním.
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933