Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

ELKO EP: Nový typ stmívačů pro různé světelné zdroje


Document Actions
ELKO EP: Nový typ stmívačů pro různé světelné zdroje
Společnost ELKO EP na přání zákazníků inovovala své stmívače. Nový typ stmívačů může stmívat jakýkoliv světelný zdroj - klasickou žárovku, úsporku, LEDku či transformátor. Stmívače je možné ovládat klasickým tlačítkem, bezdrátovým ovladačem, ale i aplikací do chytrého telefonu, která je k dispozici pro Android a iOS zařízení.
Tým portálu Elektrika, ze dne: 15.08.2016

O inovacích ve stmívačích jsme na AMPERu 2016 hovořili se Zdenkem Macíkem:



Rozhovor si také můžete přečíst v textové podobě:

Elektrika.tv:
Po trochu složitější cestě dorazil do našeho veletržního studia Zdenek Macík ze společnosti Elko EP. Měli bychom si něco povědět o novinkách v jejich nabídce a především se dozvíme něco o inovované řadě stmívačů a o novinkách v systému řízení světel iNELS RF Control. Tak já bych Zdeňkovi Macíkovi předal slovo, aby v úvodu krátce představil jejich společnost.

Zdenek Macík:
Dobrý den, takže moje jméno je Zdenek Macík, jak jsme řekli na úvod. Chtěl bych představit jednak společnost Elko EP. Jsme český výrobce s 23letou tradicí. Vyrábíme od časových relé po soumrakové spínače, napájecí zdroje. K tomu i samozřejmě systém inteligentní elektroinstalace a máme v nabídce zastoupení několika firem od designových rámečků a ovladačů značky Logus90 až po společnost ETI, kdy prodáváme jističe, chrániče, switche přepětí jakoby kompletní sortiment, který takto nabízíme pro doplnění našeho sortimentu, který máme v nabídce.

Elektrika.tv:
Dobře. Máme tady téma inovované stmívače. Můžete představit, jaké stmívače a co je na něm nového, lepšího?

Zdenek Macík:
Já bych chtěl představit stmívače, které my máme v nabídce už delší dobu, ale ta inovace právě spočívá v tom, že na požadavky zákazníků jsme připravili nový typ stmívače, který je inovovaný tou formou, že může stmívat jakýkoliv zdroj, světelný. A to je uzpůsobené jednak křivkou, která je pro tento stmívač, jednak minimem jasu, který je tady nastavitelný a samozřejmě přepnutím té konkrétní zátěže. Takže nemusí to být jenom na klasickou žárovku, může to být na úsporku, na ledku, může to být na elektronický transformátor, může to být na trojní transformátor. Tento stmívač je opravdu univerzální. Takže to, co nastává v posledních letech, že klasický stmívač, který máte někde v instalaci, vám není schopný stmívat LEDzdroj, tenhle stmívač plně nahrazuje a je opravdu udělaný tak, že pro tu instalaci dá se zapojit do klasické krabičky pod tlačítko. Funguje to na tom principu, že krátkým stiskem na tlačítko, zapnu, vypnu. Přidržením tlačítka reguluji jas. Design, ať si zákazník zvolí, jaký chce, to už je na něm, toho ovladače, toho tlačítka. Toto je univerzální prvek, který se dává pod to tlačítko nebo někam ke světlu, kde máte možnost tady tento stmívač umístit. Děláme provedení do instalační krabice KU 68 nebo bodlové provedení, které má stejné nastavení prvků, stejné nastavení toho minimálního jasu. Výkonově do 160 wattů v tomto provedení do krabičky, do 300 wattů v modulovém provedení.


Elektrika.tv:
Dobře. Když jste říkal, že se to ovládá tlačítkem. Tam se přímo nabízí nějaká funkce to tlačítko tam připojit nějak dálkově? Je to na zákazníkovi nebo jste už mu to připravili, aby to měl co nejjednodušší?

Zdenek Macík:
My jsme to připravili, aby to měl opravdu co nejjednodušší. Takže k tomu je podobný stmívač, který je ve stejném vzhledu. Zase je to do krabičky KU 68. Je možné jej ovládat právě tím klasickým tlačítkem, ale navíc i bezdrátovým ovladačem, který se použije jednoduchým způsobem. Nalepením na zeď, přišroubováním na šrouby anebo nejenom tento ovladač, je možné použít třeba klíčenku, a ta komunikace je tam jednoduchá. To znamená vzduchem na frekvenci 868 MHz. Stmívání probíhá zase jednoduše kliknutím na tlačítko reguluji jas, zvyšuji, snižuji a zapínám zároveň světlo. Zase můžu přepínat různé typy zdrojů, takže není to jenom na ty klasické žárovky, je to na úsporky, na ledky, na halogengy, na elektronické trafa, a zase je univerzální. Takže i to nastavení minimálního jasu, což je jedna z důležitých věcí při nastavení stmívače v tom prvotním, aby vám ten zdroj neblikal v nějaké takovéto fázi. To ovládání nemusí být jenom těmito ovladači, které jsme si ukázali. Je možné řešit i aplikaci do chytrého telefonu. Ukážu. Máme jednoduchou promo aplikaci, která se dá stáhnout z Android marketu nebo dá se stáhnout i samozřejmě do iOS zařízení, to znamená Applu.

Elektrika.tv:
Možná to byste to mohl dát na kameru, která svítí, aby to bylo lépe vidět.

Zdenek Macík:
Tato aplikace je promo, to znamená, může si ji stáhnout kdokoliv. To ovládání je tam jednoduché. Kliknutím aktivuji, deaktivuji světlo. Přidržením můžu nastavit konkrétní intenzitu, která mi zůstane zachována. Jak jsem říkal, je to promo aplikace. Je to demo panel, který je u nás na firmě. Vidíte přes webovou kameru, co se tady s tímto zařízením děje. Není to jenom pro ovládání osvětlení. Dá se s tím ovládat samozřejmě i topení. Dá se s tím ovládat závora, brána, cokoliv dalšího. Ale to je už součástí RF Control, který vlastně nabízíme, vyvíjíme a řešíme různé instalace tady v tomto systému.

Elektrika.tv:
Dobře. Ono to trošku zní zajímavě i z toho hlediska, že když dokážu něco si šikovně ovládat, řídit a třeba i upravovat, regulovat jas nebo intenzitu, že to je nějaká cesta i k úspoře elektrické energie.

Zdenek Macík:
Ano.

Elektrika.tv:
Máte třeba i nějak ošetřeno nebo řešíte třeba nějakou cestu, jak tu energii zviditelnit nebo změřit a ukázat průběh, kdy se co odebírá nejvíce, nejméně?

Zdenek Macík:
Ano, to je jedna z nových věcí, kterou jsme připravili vlastně pro letošní rok jako novou. Děláme univerzální měření nejenom elektrické energie, ale energie, která je potřeba vlastně pro ten chod toho domu, firmy, čehokoliv. Takže máme univerzální měřiče, které se dají přes zase aplikaci, přes naše cloudové řešení přenést dále, vzdáleně řešit přístup, to znamená, že máme možnost měřit elektrickou energii, plyn, vodu a nejzajímavější na tom je to, že máme univerzální čidla, takže není to, že si musíte vyměnit elektroměr za nějaký jiný elektroměr, který má pulzní výstup, plynoměr, vodoměr. Máte možnost na ty stávající vaše měřidla dát naše čidla. Máme jednoduché čidla, které slouží právě pro snímání těchto veličin. Takže od použití proudového transformátoru, který může být přímo vyřešený na vodiči, po LEDsenzory, magnetické senzory, IR.

Elektrika.tv:
Zkuste to natočit víc tady na tu kameru.

Zdenek Macík:
IR senzory a snímáme přes zařízení, kterému říkáme energy brána. Tak přes tuto energy bránu snímáme ty jednotlivé přístroje, které měří energii a uzpůsobíme vlastně to čidlo přímo tomu konkrétnímu způsobu měření. Takže ten zákazník je. Jednoduše prostě může docílit té informace o tom stavu, aniž by musel měnit měřidlo, domlouvat se s nějakou společností, která ho připojuje, a se kterou má smlouvu.


Elektrika.tv:
No, to zní moc zajímavě, ale teď tam v tom vidím trošku malou chybičku, když to tak řeknu. Je škoda, že tady přímo na veletrhu si to nemohou návštěvníci prohlédnout. Máte nějakou možnost pozvat zákazníky, případné zájemce o toto zařízení nebo tento systém na nějakou promo akci nebo na nějaké školení?

Zdenek Macík:
Ano, to určitě máme. Děláme školení celorepublikově. Mohou si kdykoliv přijet k nám do Holešova, podívat se na kompletní sortiment náš výrobní, ať už co se týče měření energií. Nově jsme otevřeli showroom v Praze na Rohanském nábřeží, iNELS Cafe. Zase veřejně přístupný. Mohou si zákazníci zastavit, přijet podívat. Jsou tam všechny technologie přístupné. Děláme školení po celé republice od Ostravy až po Prahu, České Budějovice, Holešov. Všechny školení jsou u nás na webu viditelné termíny a zákazníci se mohou přihlásit.

Elektrika.tv:
Takže nezbývá než diváky pozvat jak na vaše webové stránky, tak přímo k vám, aby si opravdu prohlédli a mohli si vybrat. Já Vám děkuji za informace i za ukázku těch přístrojů, které jste nám přinesl, a děkuji Vám za rozhovor.

Zdenek Macík:
Taky děkuji.


Krátce o ELKO EP
ELKO EP je tradiční a zároveň inovativní ryze český výrobce elektronických přístrojů. Partnerem na poli elektroinstalací je již 23 let. Díky dlouholetým zkušenostem a působení na elektro trhu je specialistou na elektronické modulové přístroje - relé, kterých vyrábí již více než 200 typů. Vlastní výroba, moderní přístroje, vývojové a výzkumné centrum - to vše společnosti umožňuje směřovat vývoj k nejžádanějším technologiím dneška, chytrému systému elektroinstalace iNELS. Vyvíjí a vyrábí výrobky, které šetří elektrickou energii. Systém iNELS je nedílnou součástí pasivních a nízkoenergetických domů.


POKUD PRACUJETE V OBORU,

můžete si zažádat o bezplatné zaslání
papírového katalogu ELKO EP

NÍŽE UVEDENÝM FORMULÁŘEM!
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

ELKO EP, s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Krátké zastavení nad katalogem českého renomovaného výrobce relé, jehož produkty se dodávají dlouhá léta nejen na český trh, ale i do dalších sedmdesáti zemí světa. Nalezneme široký sortiment různých relé od časových po speciální. Ale také termostaty a napájecí zdroje. Vše je přehledně prezentováno s fotkami, jednoduchými technickými popisy a schématy zapojení. Více sledujte zde ...
Úvodní, stručná verze rozhovoru s Jiřím Konečným zmiňuje, jak různé technologické trendy a požadavky na funkčnost a adaptabilitu ovlivňující vývoj systémů chytrých domů ve světě. Jak se český trh snaží v této oblasti držet krok s německými trendy. Diskutuje o vlivu levných produktů na trhu a jak se výrobci musí vyrovnávat s očekáváními spotřebitelů po vyšší kvalitě a více funkcích. Jak velké technologické firmy jako Google, Amazon nebo Apple formují trh s chytrými domy vytvářením komplexních ekosystémů. Předpovídá, že budoucnost bude směřovat k ještě větší integraci a inovacím v oblasti chytrých domovů, které budou přístupné širšímu spektru spotřebitelů. Více zde ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933