Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

#EH: Ročenka ESČ z r. 1926: Elektrotechnický Svaz Československý


Document Actions
#EH: Ročenka ESČ z r. 1926: Elektrotechnický Svaz Československý
Víte jak vypadala elektrotechnická ročenka na počátcích jejího vzniku? V té době začala elektrotechnika nabývat na významu a byla přijata jako další díl průmyslu. Podívejme se na ukázky dobové publikace a také na obsah, který tvořil legendární tým elektrotechniků.
Tým portálu Elektrika, ze dne: 14.10.2011
reklama

 

Politickým převratem a osamostatněním byl náš průmysl a zejména jeho odvětví elektrotechnika postaven před vážný úkol. Ačkoliv v historických zemích bylo tři čtvrtiny průmyslu celého Rakouska, přece hlavní rozhodování o hospodářských a technických otázkách u většiny závodů bylo ve Vídni, čímž území našich historických zemí bylo jak politicky, tak i hospodářsky odsouzeno k pasivní úloze.


Také elektrotechnika pociťovala tento stav citelně a jen velikou obětí vůdčích našich firem podařilo se, že  zachovala svoji hospodářskou neodvislost. Této okolnosti sluší děkovati, že po převratu mohla naše elektrotechnika chopiti se práce, neboť měla na jedné straně oporu v několika závodech na solidních finančních základech stojících, jednak měla dosti velký počet pracovníků s bohatou zkušeností a průpravou jak teoretickou, tak praktickou. Za této situace byla započata práce naší elektrotechniky, jednak v úřadech, jednak i v průmyslu a obchodu. Bylo nutno stanoviti program soustavné elektrisace pro celou Republiku a uvésti ve spojitost dosud vypracované projekty jednotlivých zemí, vytvořiti nové předpisy elektrotechnické vlastní a osamostatniti se ta k od platných předpisů vídeňského Elelktrotechnischer Verin a pro účelnou výrobu zboží zavésti normy elektrotechnické.


 

Této práce se naši elektrotechnikové ujali s nadšením. Soustředěni ve spolku elektrotechniků přetvořili v r. 1918 spolek na Elektrotechnický Svaz Československý, jehož rozšířené stanovy určily směrnice budoucí činnosti. Brzy soustředili se ve svazu význační pracovníci theoretičtí i praktičtí, byly vytvořeny odborné komise, v nichž dík obětavosti a znalostem členů práce rychle pokračuje a. již v r. 1920 předstupuje Svaz před technickou veřejnost s prvým svazkem Předpisů a norem. Výdej jejich byl uvítán všemi úřady a výrobci jako počátek elektrotechnického osamostatnění v předpisech a ESČ byl povzbuzován k další práci na tomto poli. V r. 1923 pak vychází další objemný svazek a v r. 1925 třetí, jímž byly veškeré dřívější vídeňské předpisy nahrazeny českými a mimo to vytvořeny předpisy nové. Práce byla oceněna doma, i cizina s jejímiž odbornými spolky ESČ vstoupil do styků, všimla si výsledků této intensivní práce českých elektrotechniků a projevila svoje uznání v odborných listech.


Vydané předpisy byly schváleny min. veřejných prací, pošt a telegrafů, železnic, národní obrany úředními výnosy a mají platnost zákonnou. Vedle činnosti technické zabýval se Svaz  i věcmi, které s elektrotechnikou mají úzkou souvislost. Svými návrhy zasáhl do tvoření zákonů, zejména elektrisačního, zúčastnil se ochotně všech akcí státních i samosprávných úřadů a korporací za jeho zástupci svými iniciativními návrhy přesvědčili směrodatné činitele o vážnosti podnětů ve prospěch rozvoje naši elektrotechniky. Sluší zde uvésti příznivý výsledek úporného boje za snížení daně z vodní síly, dále iniciativní návrh novelisace elektrisačního zákona, spolupráce na nových cejchovních předpisech, akce za úpravu nebezpečenských tříd úrazového pojištění, podnět k návrhu zákona na úpravu elektrotechnických živností, návrhy na smlouvy k dodávce proudu drahám, podněty k zákonné úpravě svátků, cel, tarifů, k zřízení ústředny technické knihovny a mn. jiných. Touto činností získal si Svaz důvěru v kruzích úředních i odborných jako korporace, která  vší vážností a důrazem dovede za oprávněné požadavky, odůvodněné ideálním stanoviskem pro rozvoj elektrotechniky se postaviti.


 

Přes to, že práce na vnitřních organisačních otázkách elektrotechnických v rámci státu vyčerpávala síly vůdčích činitelů ESČ, bylo nutno starati se o to, aby ve světovém vývoji odborném nezůstalo Československo pozadu. Proto ujímá se ESČ opět iniciativy a navazuje styky s elektrotechnickými spolky zahraničními. Byl uspořádán zájezd do Itálie, Francie k prohlídce význačných elektráren a továren a sjednána s italskými a francouzskými elektrotechniky dohoda o vzájemné výměně publikací a o spolupráci. ESČ přistoupil za člena Mezinárodní elektrotechnické komise v Londýně, zúčastnil se konferencí, v nichž uplatňoval své návrhy a vstoupil tak do odborné soutěže s ostatními elektrotechniky v zemích, které v tom směru měly svoji dlouholetou tradici. Návrhy IŠSČ v komisích, jakož i výkaz Svazem vykonané práce vzbudily pozornost, jakož i konstatování, že československá elektrotechnika svou dosavadní prací vstoupila na třetí místo elektrotechniky světové. Jest to radostný fakt, který slouží našim obětavým spolupracovníkům ke cti. Byly-li úspěchy vnější dobré, jsou též i výsledky ve vnitřní organisaci úměrné intensivní činnosti členů Svazu. Ze spolku s poměrně malým počtem členů vyrostl mohutný Svaz soustřeďující přes 2000 zástupců úřadů, továren, výrobců, obchodníků, elektr. závodů, theoretiků a praktiků. Sjezdy ESČ mají již svoji tradici, podávají výkaz činnosti za uplynulý rok či určují směrnice pro rok příští. Návštěva rok od roku stoupa, úroveň jednání jest projednávanými podněty neustále zvyšována, takže každý sjezd ESČ možno pokládati za manifestaci československé elektrotechniky. ESČ pečuje o prohloubení vzdělání svého členstva přednáškami, které mají svoji tradici a vysokou úroveň, o výchovu dorostu a informaci jeho stará se pořádáním kursů, řízených osvědčenými praktiky, pořádá exkurse k prohlídce technických zajímavostí.


Není odvětví elektrotechniky v ČSR, do níž by ESČ svou působností nezasáhl a nepřinesl plodných podnětů. Svaz má delegáty ve všech významných institucích státních, ve vědeckých společnostech a korporacích a všude bedlivě se i přihlíží, aby v souhlasu s ostatními odvětvími postupovala naše elektrotechnika.


V uvážení toho, že veškerá uvedena činnost vykonávána jest nezištně, jen z ideálního popudu prospěti rozvoji elektrotechniky, zasahující do života každého občana. Nutno poděkovati všem činitelům, kteří se značnými obětmi práce se zúčastní. V dalších odstavcích uvedu data o Svazové organisaci, vykonané práci a zastoupení.

 

Účel a organisace ESČ.

ESČ sleduje, podporuje a povznáší odbor elektrotechnický, informuje elektrotechnický průmysl, hájí zájmy elektrotechniků, elektráren ›a závodů elektrotechnických, informuje členy v záležitostech technických, právních, daňových, smluvních apod.

 

Svaz má dvě skupiny:

A. Elektrotechnickou.

B. Elektrárenskou.

Členové jsou řádní, přispívající, dopisující, zakládající a čestní.

Příspěvky členů řádných 30Kč, přispívajících 15Kč, elektrotechnické závody 60Kč, spolky a korporace 150Kč ročně. Zápisné 4Kč. Zakládající členové platí 500Kč jednou pro vždy.

Elektrárny platí jako řádní členové podle instalovaných kW, nejméně však 300Kč ročně. Továrny podle investovaného kapitálu, nejméně 150Kč ročně. Záležitosti Svazu řídí sjezd, představenstvo a výbory skupiny.

Představenstvo ESČ Zvolené r. 1925 na sjezdu v Báňské Bystřici: ... 

Následující text zobrazíte po rozkliknutí obrázků!


 

 

 

 


V. Ptáček - redaktor



Ing. J. Vencl - tajemník



Ing. J. Němec - normalisační referent


Tento článek je ukázkou z ELEKTROTECHNICKÉ ROČENKY ESČ z roku 1926.

 

 

Pravidelný sobotní přehled novinek a bonusů
z celého portálu Elektrika získáte přihlášením

 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 3)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Kam se v budovách vyvíjí uplatnění vysokorychlostních dat optickými vlákny? Příchod elektroinstalačních podomítkových trubek Fraenkische se zabudovaným optickým vláknem se datoval dřív než známost standardů datových přenosů Industry 4.0. Trubky s označením FFKuS DATALIGHT se v českých e-shopech objevují, ale na běžných stavbách určitě ne. Jde o speciálku, říkají dataři, v běžném obydlí stačí spotřebiteli Wi-Fi. Jiná situace může ...
Světoznámá americká přehrada Hoover Dam na hranici Nevady a Arizony doznala změn. Při naší první návštěvě v roce 2006 byly viditelná první místa pilířů ve skalách. Dnes již chybí ke spojení mostu pouze desítky metrů ...
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Pojďme se krátce podívat tam, kde se dnes vychovávají budoucí elektrotechnici. Jaké mají dispozice k úspěšnému studiu elektrotechnického oboru? V jakém prostředí se pohybuje dnešní elektrikářský žák, učeň a student?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933