Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Elektromobilem kolem světa za 80 dní (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 13.09.2016
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Elektromobilem kolem světa za 80 dní


Elektromobilem kolem světa za 80 dní
Elektromobilem se dá objet svět. Podařilo se to dvěma Čechům s Teslou. 16. června odstartoval v Barceloně zatím největší oficiální závod elektromobilů. Jaké státy se závodu účastnily? Kdo vyhrál a kudy vedla cesta? Jaké komplikace čekal český tým a jak celý závod dopadl se můžete podívat v krátké reportáži.
Tým portálu Elektrika, ze dne: 13.09.2016




Český tým objel planetu na elektriku ...
Můžeme stručně konstatovat. 16. června odstartoval v Barceloně závod elektromobilů kolem světa inspirovaný slavnou knihou Julese Verna Cesta kolem světa za osmdesát dní. Celkem 11 týmů během 80 dnů ujelo více než 25.000 kilometrů a projelo 20 zemí. Přesná trasa závodu dána nebyla, ale týmy musely projet předem stanovenými checkpointy. Podívejte se na krátkou reportáž ze zastávky českého týmu v Brně.



S ekologií ve znaku
80edays akceleruje evoluci, startuje elektromobilitu a přináší čistý vzduch pro děti na naší planetě. V rámci brněnské zastávky  v areálu Mendlovy univerzity zasadili závodníci jako symbol života v čistém prostředí strom. A proč zrovna tam? " Mendel a jeho výzkum znamenal významný posun světové evoluce, stejně jako přechod ze spalovacích vozidel na elektromobily", vysvětlil Tomáš Vincent, který spolu s Jiřím Vlkem byli zástupci českého týmu.





80 EDAYS - MEZINÁRODNÍ ZÁVOD ELEKTROMOBILŮ KOLEM PLANETY ZEMĚ ve faktech:

  • Organizátor akci připravoval 2 - 3 roky do předu.
  • START se konal 16.6. 2016 v Barceloně A FINISH 4.9.2016 taktéž v  Barceloně
  • Původně bylo přihlášeno 15 týmu, před startem bylo na různých místech Evropy několik pracovních schůzek a porad  pro týmy, sponzory a partnery.
  • Nakonec několik týmů odstoupilo a konečný počet startujících bylo 11 týmů, mezi nimi i náš český, ve složení Jiří Vlk jako kapitán a Tomáš Vincent jako navigátor, komunikátor a pomoc technického a jazykového zabezpečení.
  • Další týmy byly ve složení: 2 x SRN, 1 x Rakousko, 2 x Švýcarsko, 1 x USA, 1 x Česká Republuka, 1 x Maďarsko, 1 x Čína, 1 x Španělsko tj. i hlavní organizátor, 1 x Itálie.

Další cesta se plánuje na rok 2020 a do té doby bude tento závod asi největší elektromobilní oficiální závod.


Kdy bude elektromobil na našich silnicích standardní vozidlo?
TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.