Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

ELEKTROKOMPONENTY: Bezpečnostní odpínače KATKO ATEX do prostředí s nebezpečím výbuchu


Document Actions
ELEKTROKOMPONENTY: Bezpečnostní odpínače KATKO ATEX do prostředí s nebezpečím výbuchu
V celé řadě průmyslových odvětví se setkáme s nestandardními podmínkami okolního prostředí a tím pádem také s vyššími nároky kladenými na použitá zařízení. Prostředí s nebezpečím výbuchu je jedním z nich. Bezpečnostní odpínače KATKO ATEX jsou určené do prostředí s nebezpečím výbuchu prachu, více se o nich dočtete zde...
Komerční sdělení, ze dne: 7.03.2011
reklama


V celé řadě průmyslových odvětví se setkáme s nestandardními podmínkami okolního prostředí a tím pádem také s vyššími nároky kladenými na použitá zařízení. Prostředí s nebezpečím výbuchu je jedním z nich. Jedná se jednak o různé typy chemických a plynárenských provozů, kde se vyskytují hořlavé plyny nebo výpary, ale také uhelné doly nebo jiné průmyslové technologie a výroby s nebezpečím požáru hořlavých prachů. Všude tam je nutné instalovat pouze elektrické zařízení do těchto prostor určené. Firma ELEKTROKOMPONENTY AZ spol. s r.o. nabízí ve svém sortimentu bezpečnostní odpínače ATEX finské společnosti KATKO, které jsou určené právě pro tyto aplikace.

Problematiku použití elektrických zařízení v prostředích s nebezpečím výbuchu řeší evropská směrnice 94/9/EC. Nebezpečná prostředí dělí do dvou skupin:

  • Skupina I - doly s nebezpečím výbuchu důlního plynu;
  • Skupina II - všechna ostatní zařízení na povrchu, s nebezpečím výbuchu plynů a par (označuje se G), tak prachů (označuje se D).

Jak velká je pravděpodobnost výskytu výbušné atmosféry v takovém prostředí, je pak vyjádřeno další klasifikací do tzv. zón, přičemž označení zón 0, 1 a 2 platí pro směsi plynů a par se vzduchem a označení zón 20, 21 a 22 platí pro směs rozvířeného prachu se vzduchem:
ZÓNA 0/20 – Výskyt je trvalý nebo dlouhodobý. Za trvalý nebo dlouhodobý výskyt se považuje doba nad 10% z provozní doby nebo při nepřetržitém provozu doba přítomnosti výbušné atmosféry po dobu větší než 1.000 hodin ročně.

ZÓNA 1/21 – Výskyt výbušné atmosféry je pravděpodobný. Kvantitativním vyjádřením je pravděpodobnost mezi 0,1 až 10% provozní doby, resp. 10 až 1.000 hodin ročně v případě nepřetržitého provozu.

ZÓNA 2/22 - Výskyt výbušné atmosféry je málo pravděpodobný, ale nedá se vyloučit. Pokud vzniká, tak pouze po krátkou dobu. Kvantitativně se jedná o pravděpodobnost menší než 0,1% provozní doby, resp. méně než 10 hodin ročně v nepřetržitém provozu.

Kromě definice zóny se používá tzv. kategorizace zařízení, která se týká možnosti výskytu zdroje iniciace výbuchu, jako jsou např. horké povrchy nebo jiskřící části:

  • Kategorie 1 (M1) – účinný zdroj iniciace se nevyskytuje za normálních podmínek, ani v případě dvou nezávislých poruch.
  • Kategorie 2 (M2) - účinný zdroj iniciace se nevyskytuje za normálních podmínek, ani v případě jedné poruchy.
  • Kategorie 3 (-) - účinný zdroj iniciace se nevyskytuje za normálních podmínek.

Bezpečnostní odpínače KATKO ATEX jsou určené do prostředí s nebezpečím výbuchu prachu, tedy skupina II a zóna 22. Elektrické zařízení určené do tohoto prostředí mají ale zpravidla na štítkovém označení ještě řadu dalších údajů.

Povinné označení musí obsahovat:

  • obecný znak pro zařízení do prostředí s nebezpečím výbuchu
  • skupinu I nebo II
  • kategorie zařízení 1, 2, 3 nebo M1, M2
  • označení výbušné atmosféry G (plyn a páry) nebo D (prachy)

Jako doplňkové označení bývá uvedeno:

  • Ex (označení zařízení do prostředí s nebezpečím výbuchu)
  • tD (symbol použitého druhu ochrany)
  • způsob ověřování podle praxe A nebo B (EN/IEC 61241-0)
  • stupeň krytí (např. IP65)
  • maximální povrchová teplota zařízení (např. T 65°)

Rozsah řady bezpečnostních odpínačů KATKO ATEX je 16 až 160A, jsou vyráběny v souladu s normou ČSN EN 61241 a jsou určeny do prostředí zóna 22 – kategorie 3D.

Na štítku nalezneme označení:

Ex II 3D T6
Ex tD A22 T65°C
VTT 07 ATEX 038X

Jedná se tedy o odpínač pro použití do prostředí s nebezpečím výbuchu hořlavých prachů (zóna 22, kategorie 3D). Maximální povrchová teplota bezpečnostního odpínače v krytu je 65°C. "VTT 07 ATEX 038X" je číslo certifikátu.

Odpínač je testovaný i čelním nárazovým testem na 7J (absorbovaná energie 7Joulů).

Standardně se bezpečnostní odpínače dodávají ve 3-, 4-, 6- a 8-pólovém provedení ve skříni z nerezové oceli (typové označení KER) nebo v hliníkové skříni (typové označení KEA) včetně kabelových průchodek ATEX.


KER 316U EX                       KEA 316U EX

Stupeň krytí skříně je IP66. Je možné volit mezi černým nebo žlutočerveným provedením.

Typ skříně Počet pólů  Proud v AC21/400-415-690V Proud v AC22/400-415-690V Proud v AC23/400-415V
KEA (hliník) nebo KER (nerezová ocel)  3 / 4 / 6 / 8 25A 16A 16A
40A 25A 25A
63A 40A 32A
80A 63A 40A
100A 80A 63A
160A 125A 80A
200A 160A 135A

 

Typ skříně Počet pólů Výkon AC23/400-415V Proud v AC23/690V Výkon AC23/690V
KEA (hliník) nebo KER (nerezová ocel)  3 / 4 / 6 / 8 7,5kW 16A 11kW
11kW 25A 22kW
15kW 32A 30kW
22kW 40A 37kW
30kW 40A 37kW
45kW 80A 55kW
75kW 125A 90kW

Kód bezpečnostního odpínače se skládá z označení typu skříně, počtu pólů odpínače a hodnoty jmenovitého proudu v kategorii spínání AC-22 (smíšená odporová a induktivní zátěž). Například pod označením KEA 4160U EX je 4pólový bezpečnostní odpínač v hliníkové skříni pro spínání jmenovitého proudu 16A/AC22 a napětí 400 až 690V.
Z pohledu velikosti skříně se odpínače KATKO ATEX vyrábějí ve dvou velikostech v hliníkovém provedení a ve třech velikostech v nerezovém provedení:

Hliník

Nerez

Kabelové průchodky v nevýbušném provedení ATEX jsou sice standardně součásti skříně, ale výrobce je v případě potřeby dodává i samostatně.

Materiál je poniklovaná mosaz, stupeň krytí IP68. Vyrábějí se ve 4 velikostech pro průřezy kabelů 7 až 11,5mm, 8 až 15mm, 13 až 20mm a 18 až 25,5mm. Součástí této nabídky jsou i kovové záslepky v nevýbušném provedení ve velikostech průměrů závitu 6,5, 7 a 8mm.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Pokud vaše pracovní náplň spadá do oblasti energetiky, nebo se jen zajímáte o přístroje či služby pro vn/vvn, mohl by vás zaujmout sortiment české společnosti IVEP, obzvláště pak nové kompaktní odpojovače určené právě pro vysoké a velmi vysoké napětí ...
Jak výhodné je bydlet pod vedením vvn. A jak jsou nebezpeční sousedi když nesmyslně kopete na zahradě jámu. Vedení velmi vysokého napětí nad pozemkem, obzvlášť, když fázová lana mají průvěs nad vaším nejoblíbenějším místem, je doposud předmět diskuzí mnoha občanů a odborníků.
Podívejte se, jak vypadá nová linka! Videospot ukazuje výrobu nosných systému na nové lince! Stavba nové výrobní haly a nákup technologie na výrobu kabelových žlabů dovoluje Koposu Kolín nabídnout zákazníkům kabelové nosné systémy vyráběné na vlastním výrobním zařízení. Jde především o nové kabelové žlaby Jupiter s mnoha technickými přednostmi a inovované kabelové žlaby Mars přizpůsobené potřebám montážníků ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933