Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...

ELEKTROKOMPONENTY AZ: Když hoří fotovoltaika


Document Actions
ELEKTROKOMPONENTY AZ: Když hoří fotovoltaika
Je známé, že už při stejnosměrných proudech řádově 500mA a více se projeví elektrolytické účinky na nervový systém, dochází ochromení srdeční činnosti a popáleninám. Proudy ve sběrnicích z panelů fotovoltaických elektráren jsou řádově několikanásobně vyšší. Jak se docílí odpojení fotovoltaických panelů při požáru? Více se dočtete zde ...
Komerční sdělení, ze dne: 19.10.2011
reklama


Je známé, že už při stejnosměrných proudech řádově 500mA a více se projeví elektrolytické účinky na nervový systém, dochází ochromení srdeční činnosti a popáleninám. Proudy ve sběrnicích z panelů fotovoltaických elektráren jsou řádově několikanásobně vyšší.

Proudové přetížení v hlavním rozvaděči způsobilo požár fotovoltaické elektrárny v Dubňanech na Hodonínsku na konci března 2010. Koncem února 2011 zničil požár jednu ze tří měníren ve fotovoltaické elektrárně u obce Křenovice na Vyškovsku. Trafostanici fotovoltaické elektrárny zasáhl požár začátkem srpna 2011 v Oslavanech na Brněnsku. Oheň způsobil škodu za osm milionů korun. Ve všech případech byly použité při boji s ohněm ruční práškové hasicí přístroje. Co by se asi stalo, kdyby hasičský sbor použil při hašení ohně, který se například v prvním citovaném případě rozšířil i na FV panely, vodu? Na dotaz serveru POŽÁRY.cz 12/6/2011 ohledně metodiky pro hašení požáru na objektech s instalovanými fotovoltaickými panely, který byl vznesen na Generální ředitelství HZS ČR, došla prostřednictvím tiskové mluvčí odpověď:

"Hasičský záchranný sbor ČR nemá zpracovanou žádnou metodiku, která by řešila zásahy na fotovoltaické články. Zatím se nepřipravuje žádná nová metodika na tuto problematiku. Hasiči zkrátka musí respektovat elektrický proud, takže se řídí Bojovým řádem jednotek PO (listem č. 14 "N" – Nebezpečí úrazu elektrickým proudem a listem č. 25 "P" – Hašení vodou elektrických zařízení a vedení pod napětím do 400V."

Na standardním zařízení nebo technologii pod napětím by v případě požáru v některé sekci mělo být vypnutí hlavního vypínače či jističe a odpojení od sítě dostatečnou garancí bezpečnosti pro zasahující hasiče. U fotovoltaiky je to ale jiné. V případě požáru na hlavním rozváděči nebo na některé sekci solárních panelů, nebo v některých případech požáru dřevěné nosné konstrukce v důsledku zkratu mezi články, totiž i po odpojení FV elektrárny od sítě vyrábějí panely nadále elektřinu a na sběrnicích je nebezpečné stejnosměrné napětí 600V nebo 1000V.  Hašení požáru vodou tak vystavuje zasahující hasiče velkému riziku úrazu stejnosměrným elektrickým proudem.

Podobný problém se netýká jen České Republiky, ale i dalších evropských států, kde v posledních letech zaznamenala fotovoltaika obrovský boom. Objevují se první řešení, která se postupně dostávají i do bezpečnostních norem jako např. v Itálii.

Italský výrobce stykačů firma Ghisalba, která se hodně orientuje právě na stejnosměrné obvody, vyvinula na základě příslušné direktivy italského ministerstva vnitra bezpečnostní havarijní rozvaděč pro fotovoltaické elektrárny  SAFETY BOX GHSSB, který se připojuje mezi vstup do střídačů a sběrnice z jednotlivých větví se solárními panely.

Funkcí rozváděče SAFETY BOX GHSSB  je přerušení toku elektrického proudu z fotovoltaických panelů do rozvodného systému. 

Principem rozváděče GHSSB je bezpečné vypnutí stejnosměrného proudu ze sběrnic solárních panelů v případě havarijního stavu elektrárny, aniž by došlo k poškození zařízení. V rozváděči je použita nová generace stejnosměrných svodičů přepětí bez rizika vzniku požáru.

Základním spínacím prvkem tohoto zařízení jsou speciální stejnosměrné stykače Ghisalba typ GH6DC nebo GH9PV, které jsou schopné bezpečně vypínat proudy od 16A 600V DC až do 450A 1000V DC. Je to dáno jejich konstrukcí, kde se přerušení stejnosměrného elektrického oblouku ve zhášeních komorách stykače provádí za pomoci permanentního magnetu. Dojde k velmi rychlému „vytažení“ oblouku do zhášecích komor a následnému přerušení elektrického proudu. Normální stykače se standardní konstrukcí vypínacího systému nejsou pro uvedenou aplikaci z bezpečnostních důvodů vhodné.

Zařízení lze připojit k fotovoltaickému systému propojovacími kabely, existuje i varianta připojení pomocí konektorů. Vlastní skříň rozvaděče GHSSB je vyrobená z nehořlavého materiálu.  Stupeň krytí IP65 umožňuje venkovní instalaci. Důležitá je bezpečnostní funkce tzv. "zrcadlového" rozpínacího pomocného kontaktu na stykačích, která garantuje indikaci stavu a polohy hlavních kontaktů i v případě výpadku, poškození kabelů nebo jinak způsobeného přerušení elektrického proudu (IEC 60947-1).

Řízení vypínání a zapínání je možné dálkově (ochrany, monitorovací systémy, obsluha) nebo lokálně nouzovým stop tlačítkem. Jako volitelné provedení lze bezpečnostní rozvaděč GHSSB vybavit kompletním systémem měření proudu, napětí a teploty na každé sběrnici z jednotlivých sekcí solárních panelů.

Elektrické schéma

 

 

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ



FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
... české zastoupení firmy DEHN + SÖHNE každé dva roky vždy k příležitosti veletrhu Amper vydává zkrácený český katalog svých výrobků. Opravdovou lahůdkou je druhá kapitola tentokrát žlutá, tedy Yelow/Line ...
V současné době platí povinnost nechat certifikovat každý rozvaděč, ať už se jedná o malou rozvodnici s jedním modulem nebo velký průmyslový rozvaděč. Neustálým bodem diskuzí mezi odbornou veřejností je pak spor o této povinnosti u malých domovních rozvaděčů, které se prakticky skládají z již certifikovaných komponentů. Přeptali jsme se tedy přímo konkrétních řemeslníků, jaký je jejich názor ...
Repríza KNX výroční konference k 30. výročí KNX ve světě. Událostí prováděl Josef Kunc s Vítem Pivoňkou. Z programu této události očekávejte významné novinky pro všechny partnery KNX, jejich hodnocení a doporučování potencionálním zákazníkům, poznatky z vynikajícího projektu KNX systémové instalace, chyby v projektech a při jejich realizaci a předcházení jim, představení všech ...
Víte, jaké jsou požadavky a předpisy na požární bezpečnost staveb? O čem hovoří vyhláška č.246/2001Sb.? Seznamte se s protipožárními kabelovými přepážkami, deskovými přepážkami, zděnými přepážkami, polštářovými přepážkami, revizními dvířky a nezbytnými souvislostmi zde, v tomto článku ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933