Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

Rozhovor s Václavem Macháčkem


Document Actions
Rozhovor s Václavem Macháčkem
Přečtěte si rozhovor s elektrotechnikem, kterého mnozí znají z odborných seminářů jako přednášejícího. Dozvíte se více o civilním profilu této osobnosti ...
ze dne: 21.05.2007
reklama


Václav Macháček - přednášející i publikující rev. technik elektro, člen TNK 22 a 97, do loňského roku ved. odboru řízení jakosti STE

V jakém znamení jste narozen? Myslíte, že nějak promlouvá do Vašeho povolání?
Jsem narozen ve znamení Lva. Nejen lev, ale i já se rádi vyhříváme na výsluní. Tím „výsluním„ v povolání je hřejivý pocit, kdy výsledek činnosti má smysl a je korunován úspěchem.

Je nějaký jiný obor než elektrotechnika, ke kterému máte bližší vztah?
V letech svého dospívání jsem dostal knížku Klukovinami k technice, pojednávající mimo jiné také o různých, i když jednoduchých úkonech z oblasti elektrotechniky. Myslím, že i kvůli této knížce se elektrotechnika, konkrétně elektroenergetika, pro mne stala celoživotním povoláním i koníčkem. Ale manuální práce – například se dřevem, práce na zahradě, ale i vytváření jiných, ač malých hodnot, je pro mne stále nezbytným relaxem.

Co konkrétně nebo jakou literaturu právě čtete?
O nenásilný přísun netechnické literatury se mi stará hlavně dcera. Má milou snahu, abych vzal do ruky i něco jiného než odbornou literaturu a technické normy. Lze říci, že se jí to i částečně daří – Šifra mistra Leonarda se pro mne stala dobrým počtením a důkladnou přípravou pro návštěvu stejnojmenného filmu.

Hrajete na nějaký hudební nástroj?
Nehraji a neumím ani zpívat. Jsem přesvědčen o tom, že v případě svého přihlášení do soutěže Česko hledá SuperStar bych se mohl stát i generálem Hvězdné pěchoty.

Jaký máte vztah ke sportu?
Mám rád sport, a vždy jsem měl. Dříve jsem jej provozoval převážně rekreačně, dnes již spíše pasivně, nikoliv však jen od televize. Na současném sportovním dění mně nejvíce vadí jeho spojování s penězi. Těžko například chápu, jak může špičkový český sportovec dát přednost jiným zájmům před vlastní reprezentací České republiky.

Které lidské nebo profesionální vlastnosti nejvíce oceňujete?
V pracovním procesu jsem u svých kolegů vždy oceňoval pracovitost a spolehlivost. V soukromém životě pak porozumění, souznění, důvěru a podporu jeden druhému. Nesnáším lidskou závist, protože závist ničí vztahy mezi lidmi více než cokoliv jiného.

Máte nějaké motto?
Snad jedno profesní moudro: Kdo měří, ten ví. Pro život však spíše platí Dvakrát měř a jednou řež.

Autor článku Jiří Kohutka 

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
FCC PUBLIC s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933