Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

ELEKTRO BEČOV: Produktová řada BNP


Document Actions
ELEKTRO BEČOV: Produktová řada BNP
Český výrobce elektrotechnického spojovacího materiálu rozšířil v nedávné době nabídku produktových řad o řadu BNP. Hlavním důvodem uvedení těchto výrobků na trh byly množící se požadavky uživatelů základní řady svorek, známých pod označením RSA, na možnost připojení vodičů velkých průřezů ...
Jan Vejvoda, ze dne: 28.03.2011
reklama


Český výrobce elektrotechnického spojovacího materiálu rozšířil v nedávné době nabídku produktových řad o řadu BNP. Hlavním důvodem uvedení těchto výrobků na trh byly množící se požadavky uživatelů základní řady svorek, známých pod označením RSA, na možnost připojení vodičů velkých průřezů. Základní řada RSA umožňuje připojení vodičů do průřezu 95mm2. Sběrnicové silové svorky BNP umožňují připojení vodičů až do průřezu 240mm2. Jedná se o sběrnicové silové svorky s typovým označením BNP 70, BNP 95, BNP 120, BNP 150 a BNP 240. Označení odpovídá maximálnímu možnému připojitelnému průřezu. Sběrnicové silové svorky BNP jsou doplněny velkým množstvím příslušenství, aby pokryly veškeré požadavky na způsob připojení vodičů.


 
Základní provedení s plochým můstkem

Použití
Sběrnicové silové svorky BNP jsou určeny pro spojování vodičů do průřezu 240mm
2 při teplotách okolí v rozsahu -30°C až +150°C. Jsou určeny pro osazení na lišty DIN TS 35 a DIN TS 32. Svorky jsou zkoušené dle IEC 947-7-1 a mají označení CE. Základní provedení s plochým můstkem je vhodné pro připojení vodičů s kabelovými oky. Provedení se sníženým můstkem je vhodnější pro osazení V-praporcem a V-třmenem pro připojení vodičů bez kabelového oka nebo pro připojení svazku vodičů. Silové svorky BNP nabízí též jednoduché a pohodlné řešení při přechodu z vodičů velkého průřezu na menší průřez, případně na svazek vodičů.


Provedení se sníženým můstkem je nabízeno u typů BNP 120 a BNP 150

Popis
Základem sběrnicové silové svorky BNP je plastový držák z izolačního materiálu polyamid PA6.6 v béžové barvě. Kromě barvy béžové je plastový držák nabízen i v barvě šedé. Hořlavost materiálu dle UL94 je V0. Zkoušeno žhavou smyčkou dle EN 60695-2-11 960°C. Vodivou část tvoří měděný, galvanicky poniklovaný, propojovací můstek a ocelové, galvanicky zinkované šrouby, matice a podložky.

Plastový držák je v nabídce jako samostatný výrobek pro uživatele, kteří si jej chtějí osadit vlastním můstkem (sběrnicí), případně jej použít jako držák signalizačních sběrnic v rozvaděči.


Příklad možného využití samostatných plastových držáků BNP

Propojovací měděný můstek se liší u jednotlivých typů pouze tloušťkou materiálu. Pro BNP 70 je tloušťka materiálu 3mm, pro BNP 95 4mm, pro BNP 120 5mm, pro BNP 150 6mm a pro BNP 240 8mm.

BNP 70 a BNP 95 jsou osazeny šrouby M8, BNP 120 a BNP 150 jsou osazeny šrouby M10. Typ BNP 240 je osazen šrouby M12. Při připojování vodičů ke sběrnicovým silový svorkám BNP je nutné snížit boční tahy vodičů na minimum jejich správným natvarováním a při dotahování šroubů použít dva klíče (stranové nebo nástrčkové), aby nedošlo k deformaci DIN lišty, na které jsou svorky BNP uchyceny.

Svorky se rozměrově liší hlavně v délce. BNP 70, 95,120 a 150 s plochým můstkem mají délku 90mm. BNP 120, BNP 150 se sníženým můstkem a BNP 240 s plochým můstkem mají délku 105mm.


Provedení s plochým můstkem doplněné příslušenstvím

Příslušenství
Bohaté příslušenství umožňuje splnit veškeré požadavky na způsob připojení vodičů. Pro všechny typy sběrnicových silových svorek BNP je v nabídce propojka, která umožní paralelní spojení dvou svorek BNP. Propojky jsou dodávány ve třech velikostech a liší se velikostí otvoru pro šrouby. Pokud jsou paralelně propojeny dvě svorky BNP, je nutné použít ke zvětšení přeskokové vzdálenosti mezi jednotlivými fázemi bočnici, která se nasazuje na boční profil plastového držáku. Velice zajímavým příslušenstvím je kryt. Kryt se nasadí na plastový držák a mírně se na něj zatlačí až zapadne do plastových zámků. Tlakem na střední rýhovanou část se kryt sejme.


 
Propojka, kryt

Pro připojení vodičů bez kabelového oka a nebo svazku vodičů je v nabídce V-praporec a V-třmen.

V-praporce a V-třmeny je možné osadit na provedení s plochým můstkem i na provedení se sníženým můstkem. Pokud se V-praporce a V-třmeny osadí na provedení se sníženým můstkem, je možné použít kryt. Provedení se sníženým můstkem je u typů BNP 120 a BNP 150.

V-praporce a V-třmeny mají velký rozsah upínacích průřezů od 16mm2 do 240mm2.


 
V-praporec, V-třmen

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Videospot názorně ukazuje použití můstkových systémů pro propojení řadových svorek. K použití není potřeba speciálních nástrojů, přes to je připravena praktická pomůcka. Řešení, které umožňuje přehledné spojení sousedících i vzdálenějších svorek včetně rozdílných průřezů ...
KOPOS Kolín dodává unikátní výrobek na trhu - praktické elektroinstalační lišty ELEGANT, které na trhu nabízí jako jediný výrobce. Vaše kabely vedené na stěnách s nimi budou v přehledném, bezpečném a především elegantním kabátě ...
#EH: Jak jsme podrobili svorky WAGO a IDEAL totálnímu zkratu. Před deseti lety proběhlo na učilišti v Sokolnicích neobvyklé testování krabicových svorek. Sešlo se třicet kvalifikovaných specialistů z různých elektrotechnických podoborů, aby prověřili bezšroubové německé svorky WAGO a americké stáčecí konektory IDEAL těžké zkoušce pětinásobkem udávaného jmenovitého proudu. Kdo si pamatuje jak testování dopadlo? Málokdo ví, že tento spontánní pokus vstoupil do historie jako zásadní argument! Připomeňme si videozáznam sami zde!
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933