Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

Elektrika.cz slaví 10 let


Document Actions
Elektrika.cz slaví 10 let
Na jaře letošního roku portál Elektrika.cz oslaví desetileté výročí své existence. Každý den zpracovává a publikuje zprávy ze světa silnoproudé elektrotechniky. Týmová práce slaví triumf! Že by opravdu platilo mušketýrské ..." všichni za jednoho a jeden za všechny"?
Alena Minaříková, Miroslav Minařík, ze dne: 30.03.2008
reklama

Pokud vzpomenu na jeho počátky, tak tehdy nikdo netušil, co může vzniknout z náhlé spontánní myšlenky v jedné z brněnských internetových kaváren. V době, kdy bylo na českém internetu ještě "pusto a prázdno" se pouštěli do svých pokusů mnozí. Technicky zdatní i méně zdatní tvořili tehdejší obsah volně dostupných informačních zdrojů.

Portál tehdy vznikal přes vytáčenou analogovou linku na modemu Zyxel 28,8. K dispozici nebylo mnoho. Tehdy chyběly znalosti o programování a grafice, informací o elektrotechnice bylo více. Ovšem to, čeho bylo dostatek, a také čemu portál vděčí za svůj zrod bylo prosté odhodlání.

Pohledem zpět mi připadá desetiletá cesta ve svém principu jednoduchá. Ovšem nebýt v mnoha případech  našich přátel, směr by se zřejmě nevyvíjel do tohoto stavu.

Největší boj u veřejnosti byl (u některých jedinců možná přetrvává) s domněnkou, že internetové, nehmatatelné prostředí nemá žádnou cenu. Proto již v počátku bylo nutné zvolit strategii, která umožní nikoliv pouze přežít, ale také prvopočáteční myšlenku rozvíjet.

... portál měl sloužit. Měl být pomocníkem, přítelem. Nikoliv pouze chladným kusem hardware, hučící v sále v nekonečné řadě svých příbuzných. Pohled na denní provoz a čísla, která oznamují aktivitu uživatelů, nám všem v redakci napovídá, že desetiletá práce mnoha autorů, přátel, spolupracujících vedla zřejmě správným směrem.

Děkujeme všem za přízeň a svým příbuzným za nekonečnou trpělivost.

Aktuální stav. Fakta:
Od roku 1998 redaktoři zpracovali a vydali více než 5.500 článků, 2.300 aktualit.
Stránky portálu, které prohlížíte zpracovávají tři servery, celkem šest procesorů a 1,8 terrabajtovým prostorem pro poskytovaná data, která uchovává od samého počátku roku 1998.
Redakce má na svých interních serverech k dispozici přes 460 gigabajtů fotografií, zvukových záznamů.
Registrovaných uživatelů již více než 14.000.
V 6.398 odborných tématech bylo zaznamenáno více jak 50.000 diskusních příspěvků.
Za poslední období se návštěvnost čtenářů pohybuje mezi 4 - 5.000 za jediný den.
Nyní zaměstnává pět pracovníků.
V roce 2001 získal portál Čestné uznání AMPER 2001.
V současné době se portál rozšiřuje o videotéku, která bude použita při zpravodajství a rovněž u odborných textů.
S portálem dnes spolupracují významní elektrotechničtí odborníci, odborná vydavatelství a veletržní správy.
Elektrika.cz je jediné celoplošné médium v elektrotechnice, schopno poskytnout data okamžitě.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
Elektrika.info s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Kam se v budovách vyvíjí uplatnění vysokorychlostních dat optickými vlákny? Příchod elektroinstalačních podomítkových trubek Fraenkische se zabudovaným optickým vláknem se datoval dřív než známost standardů datových přenosů Industry 4.0. Trubky s označením FFKuS DATALIGHT se v českých e-shopech objevují, ale na běžných stavbách určitě ne. Jde o speciálku, říkají dataři, v běžném obydlí stačí spotřebiteli Wi-Fi. Jiná situace může ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933