Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

TEORIE: Elektrické spínací přístroje


Document Actions
TEORIE: Elektrické spínací přístroje
K čemu slouží spínací přístroje? Podle jakých kategorií spínače dělíme? Na jakém principu je ve spínači veden proud tak, aby začal procházet? Proč je nutné udržovat kontakty v provozu čisté? Zopakujte si teorii! Více informací naleznete zde ...
Přednášející, ze dne: 14.10.2010
reklama


Spínače jsou přístroje sloužící ke spínání, tj. zapínání, vypínání a přepínání proudového obvodu při zatížení, anebo ke spojování, tj. zapojení, odpojení a přepojení elektrického obvodu bez zatížení. Spínače dělíme podle výše napětí (no, vn, vvn), druhu proudu, počtu pólů a konstrukčního provedení.

Spínač má obvykle dva kontakty (stykové nebo kluzné), tj. části převádějící proud stykem vodivých ploch. Při jednoduchém přerušení bývá jeden kontakt pevný a druhý pohyblivý. Často se užívá přerušení elektrického obvodu na dvou místech. Přívod vedeme v tomto případě ke dvěma pevným kontaktům; oba pohyblivé kontakty jsou vodivě spojeny. Přitlačením pohyblivého kontaktu k pevnému se elektrický obvod uzavře a proud začne procházet; oddálením kontaktů se obvod rozpojí.

Elektrický proud procházející z jednoho kontaktu do druhého musí překonat stykový (přechodový) odpor; čím vodivější je materiál kontaktů, tím menší je stykový odpor. Stykový odpor závisí také na tlaku ve styku, na tvrdosti kontaktů a na teplotě. Znečištěním, popř. oxidací kontaktů se stykový odpor mnohokrát zvětší; musíme proto udržovat kontakty v provozu stále čisté.

Při rozpínání elektrického obvodu vzniká oblouk, jehož teplem se kontakty opalují. Proto přístroje, určené k vypínání, musí tento oblouk účinně přerušit při plném provozním napětí. Aby se teplo oblouku zmenšilo, musí se kontakty rychle od sebe vzdalovat.

Vypínání stejnosměrného proudu je mnohem obtížnější než vypínání proudu střídavého, proto u spínacích přístrojů na stejnosměrný proud volíme co největší rychlost pohyblivých kontaktů a magneticky roztáhneme oblouk do velké délky, aby zhasl. Oblouk střídavého proudu se zháší snadněji, protože proud prochází během jednoho kmitu dvakrát nulou. Je-li vzniklé teplo odváděno dostatečně velkou hmotou kontaktů a nepřestoupí-li napětí určitou mez, může oblouk střídavého proudu zhasnout i při poměrně malé vzdálenosti kontaktů při průchodu nulou.

Spínací přístroje dělíme podle toho, zda jsou konstruovány jen na proud střídavý, nebo na střídavý i stejnosměrný. Kromě druhu proudu rozhodují při vzniku elektrického oblouku i elektrické vlastnosti vypínaného obvodu. Nejsnadněji se vypíná zatížení činné. U stejnosměrného proudu ztěžuje vypínání indukčnost obvodu, neboť oblouk se v tomto případě snaží co nejdéle udržet.

Ing. František Krejčí

Více informací k tématu naleznete zde ...

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 5)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT



FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933