Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

Electric West 2010 v Las Vegas


Document Actions
Electric West 2010 v Las Vegas
Město zábavy Las Vegas je největším prosperujícím městem státu Nevada, inu není se čemu divit, vždyť kam jen dohlédneme, je poušť. Toto město podbízí mnoho příležitostmi, jak přilákat potřebné publikum. Je pro mnoho lidí připraveno. Hotely pojmou tolik návštěvníků, co u nás neubytuje celá republika. A tak mezi akcemi se objevuje jedna malá, maličká, elektrotechnická výstava ...
Martin Rudolf, Miroslav Minařík, ze dne: 14.04.2010
reklama

Videokomentář z této výstavy sledujte zde ...


Electric West se koná o rok později (v lichý rok) na Long Beach v Los Angeles. A každý sudý rok v Las Vegas. Pohledem těch, kteří jsou nasátí velikostí evropských stánků, jej Electric West zklame. Nic okázalého se nekoná. My jsme se s Martinem zúčastnili již potřetí a tentokrát velmi cíleně, najisto a bez prvotní euforie.

Podobně jako u nás, i zde byli opět známí a stejní obchodníci. A opět podobně jako u nás, tak i zde nás někteří vítali s úsměvem "Jak je v Česku?" a jiní se tvářili nakysle, nezúčastněně a pohledem na hodinky dávali najevo, že na ně již čeká nějaká jiná práce v blízkých kasínech.

Paradoxně první značkou, kterou jsme navštívili, byla moravská firma ELECO Europe Zdeňka Skřivánka z Vyškova. I když to mám z domu do Vyškova 30km, toho, kdo začal u nás první s LED signálkami, znám holt z Las Vegas.

Další cesta vedla k prezentaci elektrotechnického listu Electric News. O tom naleznete zprávu zde ...

Willhammer společnost, která každou výstavu docela jasně a zřetelně prezentuje bezpečnostní postroje pro řemeslníky - horolezce. Na evropských výstavách jsem něco v podobném stylu ukázky neviděl. Asi to bude tím, že naše vzdálenosti jsou krátké, nemáme zemětřesení, tudíž nemusíme na sloupy. A kupodivu taky naši řemeslníci nejsou moc na praktické kapsičky, spíš na basičky s nářadím.

U Jameson jsem byl tvrdě odchycen velmi výřečnou dámou, která mi jasně vysvětlila, jaká kouzla mohu provést s protahovacími pružinami jejich výroby.

Místní inspektoři (čeští revizní technici) si u Vision zkoušeli nové revizní přístroje spíš podle váhy a praktického příslušenství.

Arlington s novou sérií pozinkovaných krabic do dřevostaveb.

O Wago USA se zmiňujeme zde  ...

Home Depot se kupodivu prezentoval jako velkoobchod pro řemeslníky. Jeden z největších řemeslných supermarketů, kde v porovnání s našimi jsme potkávali spíš koncové spotřebitele, a to navíc malého počtu. Tentokrát zde měl ukázkovou stěnu typické dřevostavby s ukázkovým umístěním elektroinstalačních prvků.

Podobně jako na velkých evropských výstavách ani zde nechyběl zástupce vozidel. Ford tranzit s montážní úpravou.

Martin se zdržel u upovídaného majitele Locets, který stále obracel běžný betonový box (který nalezneme na ulicích a parcích) stále dokola. Tyto boxy mají na víku označeno, čeho jsou spojovacími body. Tedy veřejné osvětlení, dopravní signalizace ... Až když jsem zbystřil text na banneru, pochopil jsem, že tato firma nabízí bezpečnostní šrouby proti krádežím.

Průchodky stěnou, protipožární přepážky ... Specified Technologies.

L.H. Dottie To byla zastávka! Moc jsem se nedivil, že se o mě každý zajímal. Kamera s širokoúhlým objektivem uvízla v oku každému. Zde se pustil do řeči majitel. Zjistil odkud a proč zde jsme, pokračoval historií firmy a skončil u toho, že jeho syn, až dodělá práva, bude prezident místo něj. V přestávkách jsme dostávali cenné informace o novinkách této firmy. Praktický skládací střihač jsem ocenil, leč ohromen jsem nebyl. Jako by to byl zkušený psycholog! Hned poznal, že mi krev radostí do hlavy nehrne a vytáhl pozoruhodnost.
Průmyslovou rozbočku. Opravdu v masivní provedení, které zřejmě odolávalo všemu možnému. Ovšem ta barva. Zeleno/žlutá. Namítl jsem, co to  má za divnou barvu, tak značíme v Evropě ochranné vodiče. To jsou naše firemní barvy, argumentoval sám velitel. Souhlasil jsem, protože bych mohl urazit. Hned na to přede mnou vykouzlili frézu pro otvory v krabicích a kde po té diamantovou frézu do sádrokartonu. Na tomto kontinentu není kouzelníků se špachlí a sádrou, ale s vrtačkou a pilkou.

Mister Sparky zrovna koketoval s blondýnkami z vedlejšího stánku, tak jsem udělal krátký videovstup. Mister Sparky je jedna ze společností, jejichž služby u nás chybí. Ale to je na celý článek.

IDEAL je jeden z výrobců stáčecích konektorů, o kterých jsem se zmiňoval podrobně zde. Smutně nám sdělili, že v Evropě mají několik odběratelů, kteří materiál odebírají především pro vlastní potřebu. Sami se do Evropy pro silnou konkurenci šroubových a klecových spojů nechystají.

Vyčerpán rychlým přísunem dat jsem skočil u podobně unaveného místního elektrikáře. Toho jsem se zeptal, jak dlouho řemeslo dělá a zda mu tato výstava stačí. Elektrikářině obětoval život a na druhou otázku mi odpověděl, zda by podle mě měla být lepší ...

Co mě napadlo v závěru?
Že by mohli někteří výrobci poslat své prodejce do světa na zkušenou. Projít tuto malou výstavu je zážitkem a dozvíte se něco, ať již chcete nebo nechcete. Respektive, když nechcete nic vědět, tak sem tedy nechoďte. Naopak u nás, i když něco chcete vědět, často se nedozvíte nic :-)

Předchozí díly o této události sledujte níže v souvisejících odkazech!

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Elektrika.info s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Definice průmyslových svítidel. Průmyslové svítidlo je speciálně navržené a vyrobené pro použití v průmyslových prostředích, kde může být vystaveno náročnějším podmínkám, jako jsou vyšší nebo nižší teploty, vlhkost, prach, chemikálie, mechanické nárazy a vibrace. Je konstruováno tak, aby odolávalo těmto extrémním podmínkám, a často splňuje specifické bezpečnostní a výkonové normy relevantní pro daný ...
Hlavním důvodem vývoje nového typu krabice byl zájem zákazníků o zásuvku pro instalaci na omítku, ale bez krycího víčka. To v některých prostorách není z hlediska požadavků na ochranu před vniknutím cizích předmětů a vody nutné ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Tajemství rychlé práce i tak zručného elektrikáře. Zručnost není pouze otázkou hbitých prstů, ale také dostatečných vědomostí, co a kdy použít za nástroj. Například odizolovací nářadí Quickstrip, nářadí k upevnění krycích dutinek pro laněné vodiče ...
Videospot názorně ukazuje použití můstkových systémů pro propojení řadových svorek. K použití není potřeba speciálních nástrojů, přes to je připravena praktická pomůcka. Řešení, které umožňuje přehledné spojení sousedících i vzdálenějších svorek včetně rozdílných průřezů ...
Na výstavě Světlo v architektuře 2010 představila firma WILLIAMS originální řadu svítidel OCCHIO. Jedná se o zajímavě řešený modulární osvětlovací systém, který nabízí uživateli velké množství možných kombinací a způsobů pro kreativní řešení osvětlení ...
Víte, jaké jsou požadavky a předpisy na požární bezpečnost staveb? O čem hovoří vyhláška č.246/2001Sb.? Seznamte se s protipožárními kabelovými přepážkami, deskovými přepážkami, zděnými přepážkami, polštářovými přepážkami, revizními dvířky a nezbytnými souvislostmi zde, v tomto článku ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933