Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Poselství laickým provozovatelům elektroinstalací! Elektrické zásuvky mohou vypadat bezproblémově, ale jejich oprava má svá pravidla. V českém právním systému platí zákon č. 250/2021 Sb., který vymezuje pravidla pro práci s technickými zařízeními ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...

EL-SOFT: Organizér údržby PLUS, aneb kde hlava nestačí


Document Actions
EL-SOFT: Organizér údržby PLUS, aneb kde hlava nestačí
Některé činnosti nejsou hlavně o fyzické námaze, ale o psychické zátěži a schopnosti odolat stresu. Mračno úkolů v nekončící frontě, lidé podobní vosám, nepolevující neuróza žaludku z pocitu trvalého nestíhání čehokoliv. Nový program Organizér údržby PLUS vychází...
David Klimša, ze dne: 17.01.2008
reklama

Některé činnosti nejsou hlavně o fyzické námaze, ale o psychické zátěži a schopnosti odolat stresu. Mračno úkolů v nekončící frontě, lidé podobní vosám, nepolevující neuróza žaludku z pocitu trvalého nestíhání čehokoliv. Práce, která nemá konec - pocit, že nikdy nedosáhnete stavu HOTOVO. To je stav mnoha vedoucích a manažerů v oblasti péče o provozy, domovní techniku, objekty nebo stroje a zařízení. Některé činnosti a snažení jsou zbytečná, protože je za nás naštěstí může dělat počítač. S tímto cílem byl napsán program Organizér údržby PLUS.

Nový program Organizér údržby PLUS vychází z asi dvou roků starého předchůdce, který byl praxí vypilován do současného stavu. Když řeknu, že vznikal z bolesti, nejsem daleko od pravdy. Nebyla to teoretická úvaha od stolu, ale osobní zkušenosti z praxe – ze stresového prostředí, které vytvarovaly zmíněný produkt. Cílem bylo vytvořit nástroj, který by přebral starosti s plánováním, který by myslel a hlídal za člověka, který by pamatoval na vše a odstranil pocit zajíce na honu. Který by dokázal poskytovat hlášení a přehledy a byl jakýmsi správcem v pozadí.

Organizér údržby PLUS je v prvé řadě schránkou, ve které jsou zaneseny údaje o osobách a firmách. Adresář je vypilovaným nástrojem pro uložení a práci s adresami, telefonními čísly a maily. Velmi jednoduché a pečlivé hledání v záznamech bleskurychle dovedou k záchraně z každé situace. Data z adresáře jsou rovněž propojena do dalších částí programu, takže adresář je jediným místem, které se doplňuje a kde se provádějí změny. Ty se pak promítnou do dalších propojených částí programu.

V další části se doplňují údaje o ZAŘÍZENÍ. Časem databáze roste jak do počtu záznamů, tak do kvality a přesnosti údajů. Tato data jsou opět provázána do programu a změny se provádějí opět jen na jednom místě. S databází zařízení je spojena databáze NÁHRADNÍCH DÍLŮ. Je velkou pomocí, když se zjišťuje náhradní díl jen jednou a podruhé lze údaje o něm i jeho dodavateli pohodlně vytáhnout od stolu. Ke každému zařízení se uchovává tzv. ZDRAVOTNÍ KARTA, kde se zapisují události, které nejsou dotaženy do konce, nebo ke kterým je občas potřeba se vrátit. Velmi často se marně vzpomíná, kdy se přihodilo to či ono a jestli je to normální, nebo příliš často.

Velkou část programu tvoří tzv. PREVENCE. Lze si vytvořit skupiny např. revize, kontroly, prohlídky, údržba atd. Do záznamů se napíše, co a jak často se má provádět, popř. kdo to má provádět a jak dlouho dopředu se to má připomenout. S tím lze problém hodit za hlavu a on se včas ozve. Je lepší nechat si po jednom kliknutí myši zobrazit úkoly než je dohledávat po různých papírcích, notýscích, lovit v paměti atp. Program je velmi jednoduché a přitom pečlivé „připomínalo.“ Až je úkol splněn, stačí klepnout na tlačítko PROVEDENO. Provedení se zaznamená do historie a to i s případným komentářem a úkol se přeplánuje na další termín, dle nastaveného intervalu. Vše je uděláno tak, aby se minimalizoval počet potřebných kliknutí myši – většina věcí se řeší klepáním na klávesu ENTER (velmi pohodlné a rychlé). Historií lze zpětně dokladovat provedení prací, což vyznívá velice kladně při diskuzích typu: „jsem tady k něčemu.“ U všech oken platí možnost zobrazit záznamy na formuláři, nebo jak datový list neboli tabulku, kde lze záznamy libovolně seřazovat podle zvolených polí.


Klik pro větší náhled.

V další části programu je možno zapisovat NÁKLADY. Byť program není programem účetním, lze za cenu kratičkého zápisu kdykoliv získat přehled o tom co se platilo a proč. Program umí podle skupiny a typu platby okamžitě zobrazit přehled nákladů a sumář za zvolené období. Lze také okamžitě dohledat, zda třeba po měsíci došlé faktury odpovídají událostem, které se staly.

V části SMLOUVY lze zpřehlednit smlouvy s dodavateli a spolupracujícími firmami a hlídat plnění dle smluvených podmínek lépe, než neustálým pročítáním smluv samotných.

Asi nejvyužívanější částí bude pro mnohé část POŽADAVKY.


Klik pro větší náhled.

Neexistence všelijakých notýsků a připomínacích papírků, případně neustálé uspořádávání fronty pohledávek v hlavě může snadno připravit o zdravý rozum i odolné jedince. Jak požadavky přicházejí, je pohodlné je házet do programu. Program zobrazí požadavky podle priority, data zadání nebo podle toho, na koho je požadavek směřován. Pokud se úkol provede, smaže se nebo odklepne VYŘÍZENO a je vymalováno. Problémem může být i způsob, jakým jsou požadavky sdělovány. Není divu, že se někteří cítí jak zajíci na honu a bojí se kohokoliv potkat a při zazvonění služebního mobilu sebou všelijak trhají. Pokud je v podniku instalována síť, lze na ní umístit jediný souborek, na který (nebo jeho zástupce) kdokoliv klepne, zobrazí se jednoduché okýnko s polem požadavek a podpis a tlačítkem odeslat. Je to způsob, který pochopí opravdu kdokoliv a pokud se nejedná o havárii, není důvod, aby se lidé se svými požadavky na zodpovědného technika vrhali přímo, obtěžovali ho telefonem, nebo jakkoliv jinak podobně působili jako vosy. Požadavky pak naskáčou do fronty v programu a až na ně přijde řada, budou v klidu vyřízeny.

Jak jsem již psal v úvodu, program vznikl z krve a bolesti a z touhy přežít a nenechat se udusit maličkostmi. Jak se říká: „Stokrát nic umořilo vola.“ A pokud mi někdo nabídne, že bude to stokrát nic řešit za mne, tak to rozhodně chci.

Cena produktu je: 640,-Kč

Tuto aplikaci můžete pohodlně získat
 níže uvedenou objednávkou!

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Pokud dnes uslyším Dubaj, představím si horko, písek a arabský svět. Jak může vypadat taková elektroinstalace v islámském podání? Chodí se někdo přezkušovat z vyhlášky 50? Co bezpečnost, hygiena a výdělky? A mnoho dalších otázek jsme měli před cestou do Arabských emirátů. Náš cíl byl staveniště mrakodrapu! Kdo staví šejkům mrakodrapy v Dubaji?
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Kam se v budovách vyvíjí uplatnění vysokorychlostních dat optickými vlákny? Příchod elektroinstalačních podomítkových trubek Fraenkische se zabudovaným optickým vláknem se datoval dřív než známost standardů datových přenosů Industry 4.0. Trubky s označením FFKuS DATALIGHT se v českých e-shopech objevují, ale na běžných stavbách určitě ne. Jde o speciálku, říkají dataři, v běžném obydlí stačí spotřebiteli Wi-Fi. Jiná situace může ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933