Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Domnívat se, že v dnešní době, při stále zvyšujícím se počtu technologií, by mohla původní elektroinstalace setrvat v podobě, kterou navrhl někdo v minulosti je utopie! Stačí změna uživatele prostoru a vznikají zcela jiné potřeby. Ano, drobnosti ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

EL-SOFT: Hromosvody PLUS – mezičlánek mezi teorií a praxí


Document Actions
EL-SOFT: Hromosvody PLUS – mezičlánek mezi teorií a praxí
Čekání na nové normy na hromosvody a přepěťové ochrany je za námi a většina z nás se s nimi již seznamuje. Doufám, že program HROMOSVODY PLUS umožní mnoha lidem problematiku ochrany před bleskem strávit a začít žít podle nových norem ČSN EN 62305.
David Klimša, ze dne: 30.03.2007
reklama

Čekání na nové normy na hromosvody a přepěťové ochrany je za námi a většina z nás se s nimi již seznamuje. Dnes už tvrdím, že řada norem ČSN EN 62305 nešla napsat ani lépe, ani přehledněji, ani stručněji. Je v nich vše potřebné a jednotlivé náměty jsou i dobře rozděleny a označeny. Jejich problém je však v obsažnosti. Rád bych zdůraznil, že to není jejich problém, ale náš. Faktem je, že celková koncepce ochrany před bleskem se změnila a to vyžaduje podívat se na celou problematiku i z jiných úhlů než doposud. Některé věci se dříve vůbec nebraly na zřetel. O všem podrobně později. Teď jsme v situaci, kdy bychom měli celé problematice porozumět a naučit se ji uplatňovat v praxi.
Vše co bylo napsáno bylo důvodem vzniku nového programu z rodiny El soft: HROMOSVODY PLUS.

Program obsahuje tyto jednotlivé části:

  • principy a názvosloví
  • pravidla z norem
  • kuchařka, aneb jak na to v praxi + provázání na pravidla
  • výpočty + provázání na pravidla a kuchařku
  • ocenění rizika

1/ Principy a názvosloví
Je opravdu nutné věnovat chvíli pochopení principů. Kdysi jsme se báli bleskového proudu a jeho vstupu do hromosvodní soustavy. Dnes se bojíme téhož a ještě navíc se chceme bránit naindukovanému napětí, rozdílu napětí mezi jednotlivými částmi a magnetickému poli. Úvodní část programu ukazuje na tato nebezpečí a nastiňuje koncepci ochrany proti nim. Bez správného pochopení principů ochran proti těmto jednotlivým nebezpečím nelze správně navrhnout vhodný typ systému bleskové ochrany vzhledem k typu stavby. Je také bezpodmínečně nutné osvojit si základní názvosloví. Bez něj se ztratíte.

2/ Pravidla z norem
Tato část předkládá hlavní zásady z norem. Každý revizní technik i projektant si zcela jistě koupí také originál normy, bez nichž nelze vykonávat ani projektovou, ani revizní činnost. Program však poskytne hlavní pravidla a pro první přiblížení umožní vidět to podstatné a najít orientaci.

3/ Kuchařka
V praxi potřebujeme jasnou odpověď na otázky: co, kde a jak nainstalujeme a čím to připojíme a odjistíme. Většinu věcí nelze najít ani v normách, a to proto, že jsou prostě zaměřeny jiným směrem. Program předloží návod a umožní spojení na ty části pravidel z norem, které s danou problematikou souvisí, takže osvětluje problém ze všech stran.

4/ Výpočty
Normy nás vedou k mnoha výpočtům nutných pro správný návrh systému ochrany před bleskem. Tyto výpočty jsou v programu zpracovány a poskytují rychlé a jasné odpovědi.

5/ Ocenění rizika
Tato část je v principu velice jednoduchou záležitostí, ovšem skládá se z nespočtu všelijakých součinitelů, koeficientů atp. Tvoří tak na první pohled nepřekonatelnou bariéru. Kdo na to má čas, trpělivost a přijde na těch pár záludností, nebude mít problém. Pro ostatní je tady program HROMOSVODY PLUS, který umožní ocenění (výpočet) rizika provést docela snadno. Vstupů je poměrně hodně, ale není nic těžkého odklikat správné volby z výběru a přečíst si výsledek.

Doufám, že program HROMOSVODY PLUS umožní mnoha lidem problematiku ochrany před bleskem strávit a začít žít podle nových norem ČSN EN 62305. Snad se mi podaří napsat několik článků, kterými popíši svou cestu k překonání jednotlivých úskalí a tím pomůžu ostatním k zorientování se v celé problematice.

Rád bych také poděkoval firmě DEHN+SÖHNE, zvláště ing. Jiřímu Kutáčovi, za podporu, bez které by program vznikal jen obtížně.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
El soft - Klimša David
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Rakouská pobočka OBO BETTERMANN začíná stavět další objekt! S heslem "Růst potřebuje prostor" startuje výstavba nového kancelářského, logistického a školicího centra v Gramatneusiedlu. Tam vzniká budoucí zázemí OBO Austria. Do konce roku bude nová budova OBO přístřeším pro zhruba třicet pracovníků značky. Do budoucna značka OBO zpevní svou dosavadní síť. A jaké je ohlédnutí za českou pobočkou? V květnu 2019 společnost OBO BETTERMANN oslavila na pražském ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Řešíte, jakou ochranu před bleskem zvolit? Co vám říká pojem oddálený hromosvod? Jak konstruovat tuto ochranu v různých podmínkách radí společnost Dehn. Nechybí výtažky z norem, tabulky a konkrétní postupy. Více zde ...
Pokud se chceme svou argumentací stavět na uvádění rozdílu, musíme se podívat na oba póly. V tomto případě na § 47 vyhlášky 137/1998 Sb., jehož obsah je v nové vyhlášce 268/2009 Sb. nahrazen § 36. Jaký je tedy rozdíl mezi zmíněnými paragrafy?
Jaká je správná vzdálenost elektrických zařízení od hromosvodu? Jak ji vypočítáme? Seznamte se s krátkým návodem jak správně navrhnout a aplikovat ochranu před bleskem ....
Je ve všeobecné známosti, že objekty by měly být chráněny hromosvody. Jak ale určit kvalitu systému ochrany před bleskem? Detailnější informace poskytuje ČSN EN 62305-2. Pomůckou pak je free software Milana Kauckého ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933