Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Poselství laickým provozovatelům elektroinstalací! Elektrické zásuvky mohou vypadat bezproblémově, ale jejich oprava má svá pravidla. V českém právním systému platí zákon č. 250/2021 Sb., který vymezuje pravidla pro práci s technickými zařízeními ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...

EL-INSTA: Sledování parametrů FV elektráren


Document Actions
EL-INSTA: Sledování parametrů FV elektráren
Pořídit si sluneční elektrárnu není v dnešní době již nic neobvyklého. Pro maximální výnos je však potřeba udělat víc než jen zapojit FVE do sítě. Ke slovu se tak dostává monitoring provozů, díky kterému můžete rychle reagovat na případné závady a tím zamezit vysokým finančním ztrátám ...
Komerční sdělení, ze dne: 10.03.2010


V současné době probíhá obrovský boom ve výstavbě fotovoltaických – solárních elektráren – dále jen FVE, udávaný instalovaný výkon za r. 2009 je nad 400MWp. Naše společnosti, které provozují celkový výkon 3,3MWp ve dvou lokalitách, mají roční zkušenosti s provozem a údržbou. Vzhledem k tomu, že se jedná o bezobslužné zařízení, zlepšili jsme systém vizualizace základních informací o provozu FVE systému do dnešní velmi přehledné podoby.


FVE Hrušovany u Brna

Někteří investoři žijí v představách, že když zrealizují elektrárnu, tak se dále nemusí starat o její provoz. Myslet si, že FVE je zcela automatické bezchybné zařízení, je omyl. Pokud nebude důkladně provoz výrobny monitorován – sledován, tak hrozí provozovateli vysoké finanční ztráty, nebo mohou za provoz výrazně ušetřit snížením nákladů na údržbu a obsluhu (nepotřebnost údržby).

 
FVE Hrušovany u Brna

V našem případě je vždy velmi důležité rychle zjistit, reagovat a odstranit závadu a tím minimalizovat ztráty výrobny. FVE systém 680kWp vyrobí denně v nejlepších slunečních dnech až 4000kWh. Následující monitoring lze využít dále na sledování i dalších provozů, např.: bioplynových stanic, malých vodních elektráren, hlavních a podružných přívodů v rozsáhlých energosoustavách, apod. Vzhledem k tomu, že systém je jednoduchý, má přijatelnou pořizovací cenu.


FVE Hrušovany u Brna

Situace před sledováním:

  • Bylo možné pouze odečítat měsíční/denní hodnoty z údaje úředního měřidla distributora formou přístupu na jeho webportálu (nevýhoda - údaje se zobrazovaly s denním zpožděním, údaje z pátku, soboty a neděle až v pondělí) nebo fyzicky u elektroměru.
  • Vzhledem k necentrálnímu řešení střídačů (např. 63ks 10kW na elektrárnu) je vizualizace jednotlivých invertorů přes systém dodaný výrobcem střídačů nepřehledný a zdržující – nelze snadno a přehledně vidět problematický střídač.
  • Nebyl online přehled o důležitých parametrech elektrické sítě.
  • Nebyl aktuální/denní/měsíční/roční přehled o vyrobené energii v kWh a Kč.
  • Chyběly grafy.


FVE Hrušovany u Brna

Situace po provedení vizualizace:

  • Po instalaci serveru a nezbytných programů, dále multifunkčních měřicích přístrojů, které mohou být instalovány jak na 400V, tak do vysokonapěťové části měření, došlo k perfektnímu přehledu základních parametrů FVE a dále vytvořením webového rozhraní (server + software) se ještě více usnadnil přístup k vaší elektrárně kdekoliv na světě a v jakýkoliv čas (i přes mobilní tel.)


Ukázka náhledu okamžitých parametrů přes webové prostředí:

  • Přehled o výpadcích jednotlivých střídačů, trafostanice (napětí, výkony, proudy) např. podle rozdílných proudů v jednotlivých fázích lze zjistit ihned možnou závadu na straně střídače, nebo fotovoltaických panelů, jističe, apod. Možný centrální výpadek trafostanice lze přes zasílání sms zpráv ze systému znát téměř okamžitě.
  • Přehledný seznam střídačů s upozorněním nízkého výkonu jednotlivého střídače.
  • Zobrazení grafů výkonů, proudů, napětí s možností vyhodnocení historie od začátku provozování FVE.
  • Výborný přehled o vyrobené energii online, den, měsíc, rok v kWh a Kč (Eur) i pro více uživatelů.


Ukázka průběhu denní výroby v Kč           Ukázka měsíční výroby v kWh

  • Možnost umístění kamerového a poplašného systému do web. prostředí.
  • Snadné rozšíření na více lokalit FVE (např. jednoho investora).
  • Ucelený přehled o dalších údajích.
  • Poplašné - alarm hlášení v trafostanici (požární čidlo, pohybové čidlo, teploty max. min., otevřené dveře, atd.).
  • Každý uživatel má výbornou informovanost o provozu výrobny.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

EL-INSTA CZECH s.r.o
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Víte jakou světovou novinku bude firma El-insta vystavovat na Amperu 2005? El-insta provádí konečné měření za účelem důkazu perfektní funkce instalovaného zařízení! A víte jakou podpůrnou činnost k prodeji kompenzačních komponentů nabízí zdarma?
Zajímá Vás novinka na trhu v oblasti regulovaných pohonů? Firma EL-INSTA získala zastoupení pro Českou a Slovenskou republiku v oblasti dodávek frekvenčních měničů a softstartérů německé firmy KIMO, která se vyznačuje špičkovou kvalitou a bezkonkurenční cenou, dlouholetou tradicí na trhu, dále firma KIMO je dlouholetým dodavatelem důležitých komponentů i pro.....
Kondenzátory poslední konstrukce. Dielektrikum po celém povrchu. Impregnace dielektrickou kapalinou. Vlastní vnitřní pojistka a vybíjecí rezistor. Nízké ztráty.
Víte jaké mají ovládání? Ovládání je díky vícejazyčnému uživatelskému rozhraní podstatně jednodušší.... Přečtěte si jak je zabezpečena ochrana! Seznamte se s dostupnými funkcemi!
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933