Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...

HMV: Spínání a připojování spotřebičů pohledem roku 1950


Document Actions
HMV: Spínání a připojování spotřebičů pohledem roku 1950
Pohledem na dnešní nepřeberná množství vypínačů, zásuvek, vidlic a souvisejícího příslušenství neznalému spotřebiteli často nezbývá než vyhledat odborníka. Pořád je sice řeč o dvou, třech vodičích, ale doba elektrifikace pokročila a časy, kdy se vešel katalog domovního elektromateriálu na jediný list papíru je nenávratně pryč. Připomeňme si jak kdysi byly objasňovány základní prvky elektroinstalace ...
Autorský článek, ze dne: 6.10.2017
reklama


Podívejme se jak před půl stoletím bylo jednoduché vysvětlit spotřebiteli co je vidlice a co zásuvka. Vypínačů bylo několik typů, výběr minimální.




Vypínače (spínače)
Kromě vypínačů na větší výkony se v zařízení užívá menších vypínačů, které se montují na omítce nebo zapouštějí do zdi. Na obrázku je otočný vypínač zapuštěný a na druhém vypínač na zeď.


Na následujícím obrázku je páčkový vypínač na stěně a  vypínač zapuštěný. Vypínač na stěně musí míti podložku; na dřevěné stěně nemusí míti podložku, avšak i v tomto případě se doporučuje užíti jí.
Vypínačů se užívá na zapínání nebo vypínání jednotlivých spotřebičů nebo i celých úseků zařízení.




Zásuvky
Zásuvkami se připojují pohyblivé spotřebiče (přenosné, pojízdné, ruční) na rozvod. Zásuvkami lze též vypínati a zapínati obvody s menším zatížením. Každá zásuvka má ochranný kontakt.


V místnostech se obvykle užívá zásuvek podle výše uvedeného obrázku, jejichž spodky jsou buď zapuštěné do zdi nebo na omítce.



Část, která je na konci pohyblivého přívodu a zasouvá se do spodku, jmenuje se vidlice. Pohyblivé přívody se prodlužují spojovacími zásuvkami.


Venku se užívá zásuvek venkovních. Na nářadí se využívá zvláštních zásuvek. Část, která se nasazuje, nazývá se nástrčka a spodek se nazývá vidlice. Vidlice má manžetu, která je ochranným kontaktem.

Ukázka z této historické tiskoviny.
 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Pohyblivá napájecí jednotka HoverCube VH od OBO. V dílenských prostorách tam, kde se na pracovní ploše objevují různá zařízení, různých rozměrů, se pevně instalovanými zásuvkami prakticky, jejich počtem a blízkostí nikdy nezavděčíme. Jinak je tomu u pohyblivých přívodních boxů. Ty se přiblíží na potřebnou vzdálenost a stejně tak rychle uklidí do bezpečné vzdálenosti. A parametry? Krytí IP20, rozměry ...
Hledáte odolná svítidla pro žárovky nebo úsporné zdroje? Používáte na stavbách často pohyblivé prodlužovací přívody? Pak by vás mohla zajímat PUR, prakticky nezničitelná trojzásuvka!
Potřebujete vyřešit ochranu před bleskem u dřevěného objektu? Nejste si jistí, zda-li se po hořlavém materiálu, jakým bezesporu dřevo je, dají bezpečně táhnout hromosvodní dráty? Jaká nebezpečí hrozí? Více zde ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933