Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...

Edison Thomas Alva


Document Actions
Článek
O životě a díle Thomase Alvy Edisona, významného amerického vynálezce a podnikatele, který se narodil v roce 1847 a zemřel v roce 1931. Přestože Edisonova formální vzdělání byla krátká, jeho nezměrná zvědavost a inovační duch ho vedly k vynálezu a zdokonalení mnoha technologií, které měly zásadní vliv na moderní společnost. Edison získal přes 1300 patentů, včetně vynálezů jako jsou fonograf, elektrická žárovka, a systém elektrického osvětlení, což umožnilo rozšíření elektřiny do domácností a průmyslu. Jeho práce v oblasti telekomunikací, včetně zlepšení telegrafu a vývoje uhlíkového mikrofonu pro telefony, přispěla k dalšímu rozvoji těchto technologií. Edisonova neúnavná práce a přístup k vynalézání, společně s jeho podnikatelským duchem, z něj učinily jednu z nejvýznamnějších postav průmyslové revoluce.
František Tuček, ze dne: 5.06.1998
reklama

Edison Thomas Alva
Narozen 11.2.1847 v Milan, OHIO, zemřel 18.10.1931 ve West Orange, americký vynálezce a podnikatel, průkopník všestranného využití el. energie. Začal ve dvanácti letech jako roznašeč novin, žurnalistou a telegrafním úředníkem. Zabýval se fyzikou a mechanikou, pozděj jen vynálezectví. Získal 1300 patentů.

Edi.gif (20729 bytes)

1848 sčítač hlasů
1869 tiskací telegraf
1871 psací stroj
1875 duplexní a automat. telegraf
1876 uhlíkový reostat
1877 rozmnožovací stroj a fonograf
1878 mikrofon
1879 žárovka
1880 regulátor el. strojů, el. lokomotiva, elektroměr, mag. třídič rud
1881 první elektrické dynamo
1882 první elektrická centrála
1885 pojistka
1891 kinematograf (filmovací kamera)
1900 el. akumulátor
1902 elektrický automobil, rotační cementářská pec
1908 helikoptéra

 

Životopis Edisona
Za jedné ze sněhových bouří, které v zimě tak často letí krajem Velikých kanadských jezer, se v ranních hodinách 11.února 1847 narodil paní Nancy chlapec. Byl slabounký a zdálo se, že dlouho nevydrží. Vesnický lékař dlouho mlčel a nejistě přešlapoval. Pak se naklonil k otci, aby to rodička neslyšela: "Ten hoch má asi zánět mozku."

"Co máme dělat?" zeptal se otec.

Doktor pokrčil rameny: "Nedá se dělat nic. Čekat."

Tak se narodil Thomas Alva Edison.

Do školy chodil všehovšudy tři měsíce, pak ho učitel vyhodil a dál ho učila matka. Ale už v jedenácti létech si chlapec založil svůj první obchod: přinutil několik mladších hochů, aby mu pěstovali kapustu a zelí, a on vynalézal, jak je draho prodat.

Po nocích se oddával černé magii. Ukrýval se do sklepa - to byla jeho první laboratoř - a do rána tam míchal různě tekutiny a jedy a vycvičil se brzy na skvělého alchymistu. Jako se střídalo světlo s tmou, tak se od malička v Edisonovi střídal obchodník s vynálezcem.

Ve čtrnácti letech přešel od zeleniny k vydávání novin. Vypukla občanská válka Sever proti Jihu. Všude na nárožích čekají zástupy na válečné zprávy, není telefon ani rozhlas. Jsou jen noviny. Edison má skvělý nápad: zařídí si redakci i tiskárnu na kolech. V jednom vagónu ujíždějícího vlaku horečně pracuje u tiskařského lisu, sám si píše, sází, tiskne a na nádražích prodává svůj vlastní Herald. Ale i zde stojí na policích baňky a láhve s nápisem Jed. Vozí si svou laboratoř s sebou, aby neztratil ani vteřinu. V jedné misce má fosfor.

Na malé staničce Smiths Creek kdosi ukázal k obzoru a vykřikl: "Vlak hoří!" Z vagónu se valil mrak kouře, vlak si vezl hořící pochodeň. To fosfor vypadl a zapálil podlahu. Lidé sice uhasili hořící redakci i tiskárnu, ale rozdivočelý vlakvedoucí rozšlapal pojízdnou laboratoř, vrhl se na popáleného Edisona a tloukl ho tak dlouho do hlavy, až se zdálo, že je po něm.

Zbitý mladík se odvlekl pryč, bez novin, bez své chemie a zůstal po celý život téměř hluchý. Vleže se pěšky po kolejích, trmácí se podle vlaků, které jedou do světa. Na nádraží v městečku Mont Clemens zachránil zpod kol lokomotivy dítě přednosty Mackenzie, který mu za odměnu nabídl, že ho naučí telegrafovat.Z Edisona se tedy stal telegrafista, zpočátku hodně mizerný. Zdálo se mu hloupé ťukat na telegrafní klíč, když se mu v hlavě rodil nápad, jak zdokonalit celý telegrafní systém. Bohužel jeho šéfové vždy více trvali na přesném ťukání než na epochálních změnách. Je často vandrákem bez práce, naskakuje za jízdy do vlaků, aby ho svezly k nové stanici, ale se stejným koncem: vždy je znovu propuštěn.

Má svou hlavu a přesně ví co chce. Chce vynalézat. Jde za svým cílem, aniž by se na cokoli ohlížel. Snad proto v několika dalších letech vynalezl skvělý přístroj. Původní Morseův telegraf dokázal po lince vysílat jen jedinou zprávu. Edison si usmyslel, že bude najednou vysílat hned zprávy čtyři, asi tak, jako když čtyři vzrušené osoby si neustále skáčí do řeči. Když se to děje po drátech, je to velký vynález. Říká se mu kvadruplexní telegraf a znamenal skok v civilizaci. To už šéfové Edisonovi neříkali Zmizte!, protože na jeho nápadu vydělali dvacet miliónů dolarů.

V té době přesedlal Edison k, telefonu.

Jak se zrodil telefon? Nejdříve bez Edisona. To když se ve sluchátku poprvé

(bylo to v roce 1876) ozval křaplavý hlas: "Mister Watson... slyšíte mě dobře?"

"Oh, yes . . . slyším vás výborně."

To učitel hluchoněmých Alexander Bell promluvil do malého trychtýřku spojeného drátem přes čtyři pokoje. Bez dlouhého otálení se vydali na patentní úřad. Však bylo načase, neboť z jiné strany se k patentnímu úřadu blížil tesař Elisho Gray, který také toho dne vynalezl telefon.

Patentní přihlášku podal první Bell, prý jen o několik minut před Grayem. Přesto by jejich telefony zůstaly jen pouťovou atrakcí, kdyby je nezdokonalil skoro hluchý Edison. Teprve on vynalezl uhlíkový mikrofon a tím umožnil, aby se na telefonních drátech ozývaly hlasy všech světadílů.

Edisonovy patenty skoupila společnost Western Union a vypověděla boj společnosti Bellově. Vypukla divoká válka. Vynálezci hrozivě zesilovali hlasy svých přístrojů. I slavný a tehdy úplně neznámý G. Bernard Shaw byl v té době zaměstnancem Edisonovy společnosti. Nesl svůj osud kriticky:

"Můj šéf postavil telefon o tak hrozné výkonnosti, že řval nejintimnější sdělení po celém domě, místo aby je šeptal s patřičnou diskrétností."

Válka pokračovala, šlo o dolary, dokonce o mnoho dolarů, o celou miliardu, kterou za padesát let vynesl obchodním společnostem Bellův a Edisonův telefon.
Ale Edison nemiloval telefony. Jeho láskou byl fonograf, dědeček gramofonů. To již vynálezce žil ve své kouzelnické dílně v Menlo Parku a svět si jej pokřtil na čaroděje z Menlo. Na podzim roku 1877 podal svému mechanikovi Kreusimu náčrtek jakéhosi válečku s klikou. Na papírku bylo připsáno osmnáct dolarů, to aby pan Kreusí věděl, že je dostane, až po třiceti hodinách dřiny přinese v noci Edisonovi hotový přístroj. V Menlo se začaly uzavírat sázky, zda podivný váleček promluví lidským hlasem. Pak přišla paní Mary Edisonová, vynálezce se chopil kliky a jeho žena přednesla do dřevěného trychtýře dětskou básničku:

"Mařenka měla ovečku a její vlna je měkká a bílá.. ."

A teď už je ticho, nikdo nedýchá, Edison opět otočí klikou a ozve se šramot, skřípot, vrčeni a pak cosi jako hlas z hrobu:

"Mařenka měla ovečku a její vlna je měkká a bílá.. ."

V této chvíli se narodil fonograf, dědeček gramofonu. Svět byl zbaven ticha, budiž to odpuštěno hluchému Edisonovi. Vyvstala nová éra naplněná hudbou, recitací, učeným přednesem, písněmi, bušením bubnů.
Ameriku tehdy zachvátila gramofonově, totiž fonografová horečka. Železnice vypravují zvláštní vlaky do Menlo a tisícihlavé davy naslouchají: "Mařenka měla ovečku.. ." Jen ctihodný biskup John Vincent odjíždí spěšně do Menlo, aby zatratil ďábelský vynález. Ani "Mařenka" nestačila na důstojného otce, který pojal podezření, že v útrobách stroje je ukryt břichomluvec. Vychrlil tedy trychtýřem na váleček s neobyčejnou rychlosti rodokmen biblických jmen: "Adam, Eva, Kain, Ábel, Enoch, Irad, Maviel, Matuzael, Lámech, Jábel, Tubalkin, Noe."
A stroj s neméně profesionální rychlostí brebentil: "Adam, Eva, Kain, Abel . . ." až po Noa. Tehdy zaváhal užaslý biskup: "Žádný břichomluvec ani ďábel by nedokázal v tak závratném tempu opakovat svatá jména jako já . . ."

Edison zvítězil. Přesto se vždy zavírá na dlouhé noci do dílny a zdokonaluje přístroj, aby zachytil i ty nejjemnější zvuky.

Ale Edison je přece hluchý "Ano, musím přitisknout svou hlavu zcela těsně k fonografu, a když nemohu zachytit zvuk, zakousnu se do dřeva přístroje a tu slyším jasně krásnou hudbu. Neustanu, dokud se mi nepodaří dokonale zachytit Beethovenovu Pátou symfonii."

Ve světoznámém dramatu R.U.R. nechává Karel Čapek vymírat lidstvo, které nezvládlo své vynálezy. Symbolem je mu zhaslá žárovka.

První žárovku rozsvítil Čaroděj z Menlo. Bylo to jeho největší dobrodružství. Dílny v Menlo se proměnily v pevnost; odtud bude veden útok. K zápasu se hlásili lidé ze všech končin světa. Edison vybíral svou armádu co nejpřísněji. Vybírá jen ty, kteří neznají únavu, kteří neváhají nasadit život. Přicházejí i vetřelci s úmyslem loupit cizí myšlenky. Edison vydává tvrdé zákony:

"Ve vynalézání je devadesát devět procent dřiny a jedno procento nápadu . . . Každému muži je dovoleno spát nejvýše čtyři hodiny.. ."

Na jaře 1879 došlo k první zkoušce. Desítky znavených mužů mají zraky upjatě k neviditelně nitce. "Spusťte dynama. . . více páry!"

Lampa zazářila. Nepatrná, jako když mžikne vzdálená hvězda. Pak nastal výbuch. Obklopila je tma.

V říjnu Edisona napadlo rozžhavit zuhelnatělou bavlněnou nit. "Žhavili jsme ji v peci od rána do poledne, dostali jsme uhlíkový přízrak niti a museli jsme ji zatavit do skleněná baňky... Pokoušeli jsme se o to bez jediné chvíle odpočinku šestatřicet hodin... Z celé cívky niti se něm podařilo vyrobit jediný zuhelnatělý kousek... Ale pak se něm nad sklářovým stolem náš nejdražší poklad, ten prokletý uhlík, zlomil... Začali jsme znovu. Další dny a noci. Teprve potom se to podařilo. Našim zrakům se objevilo světlo, po němž jsme tak dlouho toužili. Bylo to 21. října 1879."

Přesně na Silvestra táhnou tisíce zvědavců k velkému Čaroději, aby spatřili jeho světlo, a tehdy v noci, když přicházel Nový rok, rozžehl Edison své žárovky a gejzír lamp vzplanul v mohutném ohňostroji před celým světem.

Rotačky všech zemi chrlily zprávy: Edisonův triumf! Brzy se však vzchopili petrolejářští magnáti a plynárenské společnosti a jejich noviny útočí: Edisonovo životní fiasko! Kdo má pravdu?

"Pravdu mají moji nepřátelé," řekl Edison. "Žárovka musí svítit ne čtyřicet, ale stovky hodin!" Znovu se vrhl do pátráni po odolnějším vláknu. Jako v horečce se pokoušel svítit vším, co mu přišlo do ruky. Včera žhavil pytlovinu, dnes kokosovou skořápku, zítra rybářské Chóry, pak knoty z lamp a dříví z beden. V zoufalství i rezavé vousy Mackenzieho. Nakonec vzal do rukou palmový vějíř a spatřil, že je vázán bambusovým vláknem. Za několik dni zářil zuhelnatělý bambus líp než všechno ostatní. Na zemi však rostou stovky druhů bambusů.

"Když něco potřebuji, musím to mít, kdybych měl hnát své lidi až na konec světa. Kdo se vydá na cestu?" ptá se Edison.

Brauner... MacGowan... Ricalton... Segredor. Všichni, všichni vystoupí. Po měsících se vracejí s křehkými vlákny.

MacGrowan se prodíral džungli v Peru, Ekvádoru a Kolumbii, kde se to hemží jedovatými hady. Devadesát dní ze sebe nesvlékl šaty. John Brauner bloudil brazilskými pralesy a topil se v bezedných bažinách. Ricalton se plavil na Cejlon a k Barmě. Segredor podlehl na Kubě žluté zimnici...

Všechny výpravy byly zbytečné. Edison zatím objevil v Menlo umělé vlákno z celulózy.

Aby se na světě rozsvítilo elektrické světlo, nestačila žárovka. Stovky dalších záhad čekaly na vyřešení. Dynamo, vedení, měřiče, pojistky, objímky, celou novou říši bylo třeba objevit. Především bylo třeba stvořit elektrárnu. Největším Edisonovým činem byl celý nový systém elektrického světla: elektrárna - rozvod - elektřina do každého domu.
Uprostřed léta 1882 nastala hodina zkoušky v první elektrárně v newyorské Perlové ulici. "Konečně jsme položili celé vedení," líčí tuto chvíli Edison, "a spustili jeden z parních strojů a dynamo. Vše šlo výborně. Pak jsem rozběhl i druhý stroj. Od Adama ještě nikdo nikdy neviděl takový cirkus. Jeden stroj se zastavil, druhý běžel na tisíc obrátek. Nastal příšerný kolotoč."

Proto se premiéra odkládá o tři měsíce. Teprve 4. září si Edison navlékl frak a zavelel: "Spusťte to!" V tom okamžiku světla na celém bojišti zazářila. Edison si strhává límec a v napůl rozepjaté vestě se plácá do prsou :

"Splnil jsem všechno, co jsem na počátku slíbil."

Ale brzy nastal nový boj, nevybíravý, nelítostný zápas o dolary. "Tři roky jsem vynalézal a čtrnáct let jsem se o svou žárovku soudil," řekl o té době Edison. "Dva milióny dolarů jsem vydal na procesy proti těm, kteří mě chtěli okrást. Pánově z Wall Streetu pochopili, že v mé elektřině je pro ně výborný obchod, a proto jim musela patřit. Donutili mě, abych jim ji vydal napospas."

Pár let po svém světodějném vynálezu byl Edison finančníky přinucen ze svých podniků odejít. Tehdy se trpce loučil se svým zářícím světlem: "Chtěl bych, aby lidé zapomněli, že mé jméno mělo s elektřinou někdy něco společného."

Pochopil, že nemůže porazit Morgany a Rockefellery. Ale zdálo se mu, že je může napodobit. Postavil si vlastní továrnu. Továrnu na vynálezy všeho druhu. Najal si nejlepší vědce, fyziky, matematiky - sám totiž neuměl počítat. Přijal do služeb agenty, nejmazanější obchodníky a advokáty. Zaplatil si bombastickou reklamu, zřídil si tajnou výzvědnou službu, chytal špióny, obehnal svou výrobu neproniknutelnou sítí strážců a v této tvrzi vymýšlel své vlastní a také kupoval cizí vynálezy. Byla to fabrika se všemi nelítostnými zákony podnikatelské dravosti.

Nechť mluví svědek Brian: "Byl naprosto bezohledný a znal jen svůj cíl."

Svědek Upton: "Edison nikdy nepochopil, že síla lidí je omezena, neváhal využít lidí tak bezohledně jako Napoleon."

Svědek Millard: "Pět tisíc zaměstnanců se mu vyhýbalo na sto honů. Láteřil, tloukl do stolu a nadával jim tupců."

Slovo má A. G. Acheson: "Kdysi mě napadla vlastní myšlenka a ukázal jsem ji Edisonovi. Řekl mi: ,Neplatím vás, abyste mi dělal návrhy. Jak víte, že mě nenapadla už stejná myšlenka? Budete křičet, že jsem vám ji ukradl.' Musel jsem ho u jistit, že vše, co vytvořím, považuji za jeho majetek."

A pak už je rok 1911, z Brna do Prahy míří v oblacích prachu starodávný automobil a v něm Edison. Navštívil fabriku pana Kolbena, svého zaměstnance z Menlo, podepíše se primátorovi Grošovi na pražské radnici a řekne reportérům:

"Spát čtyři hodiny je povinnost, pět hodin pohodlí, šest hodin zahálka. Mnoho jídla a spánku vraždi lidi."

Jeho továrna na vynálezy začala chrlit zboží. Elektrická lokomotiva, filmová kamera, výroba cementu, lité domy, akumulátory, umělý kaučuk. Každý jedenáctý den další patent, tisíc pět set vynálezů, tisíc pět set patentů.

A přece... Edison vynalezl elektrický systém světa ve svých pětatřiceti letech. A pak už spíš klesal na své dráze vynálezce, zatímco stoupal na cestě obchodníka. Zemřel v roce 1931, v době největší hospodářské krize.

Jiný životopis Edisona
Univerzální vynálezce Thomas Alva Edison se narodil v roce 1847 ve městě Milan v Ohiu. Do školy chodil jenom tři měsíce - podle ředitele byl duševně zaostalý!
Edison sestrojil svůj první vynález, elektrický sčítač hlasů. Nešel na odbyt, a tak se soustřeďoval na vynalézání předmětů, které by se prodávaly snáz. Výsledkem byl patent na zlepšení telegrafu. Prodal ho za čtyřicet tisíc dolarů, což byla tehdy obrovská částka. Následovala řada dalších vynálezů a Edison byl záhy bohatý i slavný Jeho pravděpodobně nejoriginálnějším vynálezem byl fonograf. Ten si dal patentovat v roce 1877. Pro svět však bylo ještě důležitější vyvinutí praktické žárovky v roce 1879.
Elektrické osvětlení Edison nevynalezl jako první. Pár let předtím se pro pouliční osvětlení v Paříži používaly elektrické obloukové lampy. Jenže Edisonova žárovka - spolu se systémem rozvádění elektrické energie, který vyvinul - umožnila, aby se elektrické světlo dalo používat i v běžné domácnosti. V roce 1882 začala jeho společnost vyrábět elektřinu pro domácnosti v New Yorku a brzo se používání elektřiny rozšířilo po světě.
Zřízením společnosti, která řídila dodávání elektrické energie do soukromých domů, Edison položil základ ohromného rozvoje průmyslu. Koneckonců, této energie se dnes nepoužívá jenom k elektrickému osvětlení, ale k celé řadě domácích spotřebičů - od televizoru po pračku. To, že byla elektrická energie k mání prostřednictvím rozvodné sítě, kterou Edison vytvořil, silně podnítilo využívání elektřiny v průmyslu.
Edison nesmírně přispěl k vývoji filmových kamer a promítacích přístrojů. Významnou měrou vylepšil telefon (jeho uhlíkový mikrofon výrazně zlepšil slyšitelnost), telegraf a psací stroj. K jeho dalším vynálezům patří diktovací přístroj, cyklostyl (blánový rozmnožovač) a akumulátor. Celkem měl Edison patenty na víc než tisíc různých vynálezů, což je opravdu úctihodný počet.
Jedním z důvodů jeho úžasné produktivity bylo, že již v počátcích své kariéry zřídil výzkumnou laboratoř v Menlo Parku ve státě New Jersey, kde zaměstnával skupinu schopných pomocníků, kteří pro něj pracovali. Byl to prototyp velkých výzkumných laboratoří, jaké si od té doby vybudovalo mnoho průmyslových firem. I toto zavedení moderní, dobře vybavené výzkumné laboratoře, kde hodně lidí pracuje kolektivně, se počítá mezi jeho nejvýznamnější vynálezy i když tenhle si nemohl dát patentovat. Edison nebyl pouhý vynálezce. Zabýval se také výrobou a založil několik průmyslových společností. Nejdůležitější z nich byla nakonec General Electric Company.
Ačkoliv nebyl povahou ryzí vědec, přece učinil jeden významný vědecký objev. V roce 1882 objevil, že v téměř vzduchoprázdném prostředí může elektrický proud probíhat mezi dvěma dráty, které se navzájem nedotýkají. Tento jev, nazývaný Edisonův, není zajímavý pouze z teoretického hlediska, ale má i důležité praktické využití. Také vedl k vývoji elektronky a k založení elektronického průmyslu.
Edison trpěl většinu života vážnou poruchou sluchu. Tento handicap však víc než plně nahradil úžasnou pracovitostí. Dvakrát se oženil (první žena mu zemřela mladá) a v obou manželstvích měl po třech dětech. Zemřel v roce 1931 ve West Orange ve státě New Jersey.
O jeho talentu není nejmenších pochyb. Všichni se shodují, že to byl nejgeniálnější vynálezce, jaký kdy žil. Přehlídka jeho užitečných vynálezů vzbuzuje úctu, i když je pravděpodobné, že většina z nich by stejně byla do třiceti let vyvinuta. Posoudíme-li však jeho vynálezy jeden po druhém, zjistíme, že žádný z nich nebyl životně důležitý Ani například žárovka, třebaže se hojně používá, není nenahraditelnou součástí moderního života. Běžně se používají zrovna tak zářivky, které fungují na úplně odlišném vědeckém principu, a náš všední život by se moc nezměnil, kdybychom vůbec neměli žárovky. Ještě než se začalo používat elektrické světlo, byly za dostatečně vyhovující zdroj světla považovány svíčky, petrolejky a plynové lampy.
Fonograf je určitě geniální přístroj, ale nikdo by nemohl tvrdit, že náš každodenní život přeměnil do té míry jako rádio, televize nebo telefon. Navíc byly v minulých letech vyvinuty zcela odlišné metody nahrávání zvuku, jako například magnetofon, takže by dnes bylo vcelku jedno, kdyby vůbec neexistoval fonograf nebo gramofon. Mnoho Edisonových patentů se vázalo k vylepšení přístrojů a zařízení, které vynalezli jiní lidé a beztak se docela daly používat. I když jsou taková zlepšení užitečná, nedá se jim přisuzovat velký historický význam.
Přestože však neměl ani jeden Edisonův vynález ohromný význam, je třeba si uvědomit, že nevynalezl jenom jeden přístroj, ale víc než tisíc. Proto jsem ho zařadil výš než tak věhlasné vynálezce, jako jsou Guglielmo Marconi a Alexander Graham Bell.

 

Pravidelný sobotní přehled novinek a bonusů
z celého portálu Elektrika získáte přihlášením

 

 

TEXT Z OBLASTÍ



FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Docela často můžeme řešit případ ozvučení škol. To se děje buďto celkově - plošně po celé škole anebo jen v podobě lokálního ozvučovacího systému pro tělocvičny či specializované učebny. Proto se podívejme, jak se dá takové ozvučení v dnešních podmínkách řešit.
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Kam se v budovách vyvíjí uplatnění vysokorychlostních dat optickými vlákny? Příchod elektroinstalačních podomítkových trubek Fraenkische se zabudovaným optickým vláknem se datoval dřív než známost standardů datových přenosů Industry 4.0. Trubky s označením FFKuS DATALIGHT se v českých e-shopech objevují, ale na běžných stavbách určitě ne. Jde o speciálku, říkají dataři, v běžném obydlí stačí spotřebiteli Wi-Fi. Jiná situace může ...
V dalším díle seriálu, který seznamuje čtenáře se současnými moderními možnostmi v oblasti plošného ozvučování, navštívíme exteriér, konkrétně sportovní areál, tedy kombinaci hřiště - tribuna, ale také např. lyžařskou sjezdovku nebo tenisové kurty. V tomto článku se podíváme na to, jak je to s dimenzováním takového systému a jeho komfortem.
Podívejme se nyní na ozvučení prodejen, které můžeme řešit dvojím způsobem, podle toho, zda ozvučení má být hlasité, nebo spíše jen jako zvuková kulisa. Toto má vliv na výběr nejenom buzení, ale i samotných reproduktorů a jejich umístění ...
Světoznámá americká přehrada Hoover Dam na hranici Nevady a Arizony doznala změn. Při naší první návštěvě v roce 2006 byly viditelná první místa pilířů ve skalách. Dnes již chybí ke spojení mostu pouze desítky metrů ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933