Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Konečně technický sešit do kterého radost pohledět! Nezabývá se jen neustálými novinkami ale tím základním! Jak všechny ty nové věci upevnit. A samozřejmě zase dle nějakých pravidel, norem a s pohledem na strávený čas a investované peníze. Možná to ...
  • Víme, že spotřebiče by neměly být připojeny na jeden obvod tak, aby jejich celkový výkon překročil kapacitu obvodu, jinak může dojít k jejich odpojení z důvodu přetížení. Některé domácí spotřebiče, jako je pračka, sporák nebo myčka nádobí, vyžadují ...

EATON: RF SMART stmívače xComfort nové generace


Document Actions
EATON: RF SMART stmívače xComfort nové generace
Novinkami v sortimentu bezdrátové elektroinstalace EATON xComfort jsou RF SMART stmívače, které jsou na trhu nejvyspělejší technikou v oboru stmívání. Jak tyto stmívače můžeme ovládat? Co všechno SMART stmívač umí a jak se zapojí do instalace? Na všechny tyto otázky se odpovědi dozvíte v článku s videem.
Komerční sdělení, ze dne: 19.10.2016


Novinkami v sortimentu bezdrátové elektroinstalace EATON xComfort jsou RF SMART stmívače, které jsou na trhu nejvyspělejší technikou v oboru stmívání. Bezproblémově stmívají většinu běžných světelných zdrojů včetně LED žárovek 230V. Oproti starší verzi stmívačů poskytují mnohem více funkcí a jsou levnější. Ovládat je lze bezdrátově RF tlačítkem a rovněž klasickým tlačítkovým spínačem 230V. Vyrábějí se v provedení s montáží do instalační krabice (250W) nebo ve vestavném provedení do rozváděče (500W), některé rovněž s měřením spotřeby elektrické energie.

Vlastnosti nových SMART stmívačů:
  • Stmívají všechny typy RLC zátěží – žárovky a „halogenky“ 230V a stmívatelné LED žárovky a kompaktní zářivky 230V.
  • Jsou vybaveny předdefinovanými stmívacími DIM profily pro většinu světelných zdrojů s možností nastavit vlastní uživatelské profily.
  • Integrovány jsou oba typy fázového řízení na vzestupné a sestupné hraně (leading edge/trailing edge) s autodetekcí připojené zátěže. Proto lze stmívače použít rovněž k řízení konvenčních a elektronických transformátorů pro stmívání žárovek na malé napětí a proudově řízených předřadníků LED panelů.

 


RF Smart stmívač použitý v běžné instalaci

Stmívání je vždy plynulé, lineární s možností uživatelsky omezit rozsah stmívání.
  • Stmívače nebzučí, při malém otevření neblikají, po vypnutí žárovka nežhne.
  • Nestmívatelné světelné zdroje RF stmívač spíná v režimu ZAP/VYP, obdobně jako spínací aktor (už se stmívací aktor nemusí nahrazovat za spínací).
  • Funkce paměť – zapnutí na poslední úroveň.
  • Elektronická ochrana proti tepelnému přetížení a zkratu s automatickým restartem. Soft start.
  • Ploché provedení stmívačů hloubky 18mm s montáží do instalační krabice.
  • Nepotřebuje minimální zátěž. Stmívání už od 0W.
Způsoby ovládání SMART stmívačů
Všechny typy stmívačů se ovládají bezdrátově. Stmívače vybavené binárními vstupy je navíc možné ovládat i běžnými
spínači 230V. Proto je lze rovněž využít v klasické instalaci – stmívač se nainstaluje do hlubší krabice přímo pod vypínač
230V, kterým se stmívač zároveň ovládá. K ovládání z dalšího místa se využije bezdrátové RF tlačítko nebo chytrý telefon.

Možnosti nastavení DIM profilů světelných zdrojů

Konfigurace SMART stmívače
Požadovaná funkce stmívače se nastaví a vhodný DIM profil se vybere pomocí šroubováku v základním módu nebo prostřednictvím počítače v komfortním módu. Po stisknutí tlačítka PROG a MODE se spustí autotest, který na připojeném světelném zdroji (např. LED žárovce) ověří, že stmívání je v celém rozsahu plynulé a žárovka nebliká. Vybrat lze jeden ze šesti předdefinovaných DIM profilů uložených ve stmívači: RLC, LED1, LED2, LED3, CLF/ /CSL, ZAP/VYP. Daleko pohodlněji lze nastavit DIM profily stmívače s využitím softwaru MRF 2.48. K tomu je třeba mít konfigurační rozhraní USB xComfort. Pro konkrétní LED žárovku si lze vybrat předdefinovaný profil z databáze výrobců (obsahuje 102 typů LED žárovek vyzkoušených společností Eaton) nebo si vytvořit vlastní uživatelský profil a ten uložit pro pozdější využití.

Novinka
: Je-li vyžadováno ovládání SMART stmívače rovněž z chytrého telefonu, je nezbytné instalovat jednotku Smart Manager s aktuálním SW 2.1/RF 2.15. Toto řešení umožní nejen dálkové ovládání osvětlení, ale i změnu DIM profilu stmívače prostřednictvím internet v admin prostředí jednotky, např. když se vymění světelný zdroj, který vykazuje nestability při stmívání. Podrobné informace o způsobu zapojení či nových funkcích naleznete zde.

Zde se podívejte, co SMART stmívač umí a jak se zapojí do instalace



Technická dokumentace pro xComfort s podporou nového stmívače ke stažení zde: MRF 2.48 CZ ZDE v sekci Software

Chytrá elektroinstalace xComfort

RF system xComfort je možné využít v každé elektroinstalaci nejen ke zvýšení pohodlí a zjednodušení ovládání, ale hlavně k regulaci vytápění a chlazení, automatickému řízení zastínění a pro mnohé další funkce. Jelikož je komunikace mezi přístroji bezdrátová, prvky je možné bez problému instalovat nejen do novostavby, ale také do každé domácnosti pro modernizaci dosavadní elektroinstalace. Půjde to bez stavebních úprav, snadno a rychle. Bezdrátová komunikace je trend. Smart Home xComfort je vhodné řešení.



POKUD PRACUJETE V OBORU,
můžete si zažádat o bezplatné zaslání všech podrobných elektronických dokumentů
NÍŽE UVEDENOU OBJEDNÁVKOU!
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
Eaton Elektrotechnika s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Dozvíte se, jak norma ČSN EN IEC 61439-2 příloha DD zpřísňuje požadavky na rozvaděče zapojené do fotovoltaických systémů. Projdou se hlavní změny a požadavky, které je potřeba splnit. Např. bezpečnost a spolehlivost, prevence proti elektrickému oblouku, stejnosměrné sítě, propojení s ČSN 33 2000, trvanlivost izolačních materiálů, ověření oteplení ...
Jste-li výrobcem strojů či řídicích rozvaděčů a toužíte být v obraze o nejnovějších trendech a produktech ve vašem oboru, pak si nenechte ujít toto živé vysílání! V prezentaci společnost Eaton představí svůj aktuální sortiment a poslední inovace v konstrukci strojů a rozvaděčů. Odhalí, jak moderní technologie a řešení mohou transformovat podnikání a posunout vaše produkty na čelo průmyslového vývoje. Připojte se a objevte, co vše Eaton přináší do světa strojírenství a elektrotechniky!
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933