Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Předcházejte požárům s obloukovou ochranou AFDD (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 14.09.2016
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Předcházejte požárům s obloukovou ochranou AFDD


Předcházejte požárům s obloukovou ochranou AFDD
Ze statistických ročenek vyplývá, že téměř 12% všech požárů vyšetřovaných hasičským záchranným sborem ČR je způsobeno technickou závadou. Mezi tyto závady se řadí i ty případy, kdy původcem požáru byla právě závada v elektroinstalaci. Jak se tyto závady dělí? A jak jim lze účinně předcházet? Základní informace se dozvíte v článku a také možnost rozšíření znalostí této problematiky!
Autorský článek, ze dne: 14.09.2016



Ze statistických ročenek vyplývá, že téměř 12% všech požárů vyšetřovaných hasičským záchranným sborem ČR je způsobeno technickou závadou (pro konkrétní představu, v roce 2014 to bylo celkem 2044 případů). Mezi tyto závady se řadí i ty případy, kdy původcem požáru byla právě závada v elektroinstalaci. Ačkoliv chybí podrobnější analýza, jakým poměrem jsou závady v elektroinstalaci zastoupeny v technických závadách, i tak množství požárů s touto příčinou je po nedbalosti druhým největším původcem požárů v ČR. 

Pokud  bychom se na tuto problematiku podívali v rámci všech členských zemí Evropské Unie, tak ze statistik jednotlivých zemí připadá v roce 2014 na požáry způsobené elektrickou instalací  15% všech požárů. Tato hodnota odpovídá finančním škodám ve výši 2,25 miliard €. Kromě finančních aspektů je nutné zmínit, že z těchto příčin bylo vážně zraněno nebo usmrceno více než 300 lidí. Tato alarmující čísla nutí výrobce elektrických přístrojů k neustálé inovaci a zlepšování ochrany elektrických obvodů a instalací.

V zásadě se dají typy poruch v elektrické instalaci rozdělit na dvě skupiny:

Paralelní poruchy
, jejichž podíl činí zhruba 10%, nastávají mezi fází a ochranným vodičem, nebo mezi fází a středním vodičem.


Poruchové proudy mezi fází a ochranným vodičem, které jsou větší než jmenovitá hodnota instalačního jističe (MCB – miniature circuit breaker), jsou tímto jističem odpojeny. Proudy menší, než jmenovitá hodnota jističe, jsou obvykle detekovány citlivým proudovým chráničem (RCD- residual current device). To má za následek vybavení proudového chrániče a tím pádem značnou ochranu před riziky tohoto typu poruchy.

Poruchové proudy mezi fází a středním vodičem větší, než je jmenovitý proud jističe, jsou vybaveny jističem, který přeruší poškozený obvod. Ovšem pokud není spojení fází a středního vodiče dokonalé, poruchový proud nemusí dosáhnout takové hodnoty, aby byl jističem rozpoznatelný (je menší než jmenovitá hodnota jističe). Proudový chránič  se v případě těchto poruch vůbec neuplatní, protože z jeho pohledu se nejedná o reziduální proud (k zátěži teče proud o stejné velikosti, jako proud tekoucí směrem od zátěže) a tím pádem není schopen na tuto poruchu reagovat. Tyto případy se stávají potenciálně nebezpečnými.

Sériové poruchy, zastoupeny v celkovém počtu poruch téměř z 90 %, nastávají přerušením nebo poškozením vodiče a vzniku sériového oblouku v tomto vodiči. Tato situace je demonstrována na obrázku.


Tyto poruchové proudy jsou obvykle menší, než jmenovitý proud jističe, protože velikost protékaného proudu je omezena impedancí spotřebiče. Z tohoto důvodu nedojde k vybavení jističe. Proudový chránič se u této poruchy také neuplatní. Platí zde stejné pravidlo, jako u paralelní poruchy mezi L a N (viz. výše). 
Při vyšších provozních proudech a delší době trvání oblouku je riziko vzniku požáru velmi vysoké. Tyto poruchy mohou být vyhodnoceny pouze přístrojem pro detekci oblouku - AFDD (arc fault detection device)! Vzhledem k tomu, že sériových poruch nastává několikrát více než paralelních, stává se investice do přístroje Eaton AFDD logickým krokem pro lepší ochranu před požáry. Navíc přístroje Eaton AFDD jsou schopny reagovat i na paralelní poruchy, u kterých dochází k výskytu elektrického oblouku.

Klasickým příkladem sériové poruchy je např. prasklé pero dutinky v zásuvce. Vlivem špatného mechanického spojení s vidlicí spotřebiče dochází při provozu zátěže k jiskření v tomto spoji a postupnému vzrůstání teploty v zásuvce., což může vyústit v požár.



Dalším vděčným případem je mechanické poškození prodlužovací šňůry, kterých nalezneme v každé domácnosti hned několik. Pokud například častým přivíráním prodlužovací šňůry do dveří dojde k poškození vodiče ve šňůře, jedinou možností, jak odhalit vzniklý sériový oblouk ještě před vznikem požáru, je opět pouze s přístrojem AFDD.

Výše uvedené poznatky mají za následek to, že přístroje AFDD se začínají objevovat i v normách pro elektroinstalace nízkého napětí a to minimálně ve formě doporučení. Nicméně už dnes je několik zemí (např. Německo, USA), ve kterých je používání přístrojů AFDD povinné.

SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
Eaton Elektrotechnika s.r.o. - Komárovská 2406, Praha 9 - 267 990 411 - ElektrotechnikaCZ@eaton.com

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.