Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

EATON: Ochrana motorů s vysokou účinností: Eaton je „IE3 ready“


Document Actions
EATON: Ochrana motorů s vysokou účinností: Eaton je „IE3 ready“
Společnost Eaton, výrobce přístrojů pro řízení a distribuci elektrické energie, provedla náročné testy svých výrobků pro ochranu elektrický motorů, aby potvrdila vhodnost jejich použití s nejnovějšími, vysoce efektivními motory třídy IE3. Všechny stykače řady DIL a spouštěče motorů PKZ a PKE se ukázaly jako vhodné pro efektivní a spolehlivé ovládání motorů třídy IE3, a byly proto označeny jako „IE3 ready“.
Komerční sdělení, ze dne: 2.11.2015
reklama


Směrnice Evropské unie „Energy-related Products“ (ErP směrnice), jejímž cílem je zvýšení efektivity produktů spotřebovávajících energii, donutila výrobce elektromotorů provést konstrukční změny motorů. Při výrobě motorů se nyní používají vodiče většího průřezu pro snížení odporu vinutí, plechy statorů a rotorů optimalizované ke snížení ztrát vlivem bludných magnetických polí nebo kvalitnější ocel minimalizující hysterezní ztráty.

Tyto změny znamenají, že vysoce efektivní motory mají zvýšenou indukčnost, což vede k větším záběrovým proudům. Stykače a jisticí prvky pro ochranu motorů proto musí být schopny vypořádat se s tímto vývojem.


Jako jeden z předních světových odborníků prozkoumala společnost Eaton tento problém do hloubky a provedla rozsáhlé praktické testování. Například stykače řady DIL byly testovány pro potvrzení vhodnosti použití s IE3 motory pro přímé spouštění ve veřejných a soukromých napájecích sítích, pro spouštění hvězda-trojúhelník, pro použití se softstartéry reprezentované řadou DS7 nebo pro použití s frekvenčními měniči řady PowerXL. Společnost Eaton také vylepšila vlastnosti svých motorových spouštěčů PKZ a PKE, aby vyhověly provozu s vysoce účinnými motory. Úprava vypínacích charakteristik byla nutná, protože záběrový proud ve výši osminásobku jmenovitého proudu, uvedený v aktuální edici normy EN 60947-4-1, není dostatečný pro motory třídy IE3.

Pokud by nedošlo k vylepšení ochranných zařízení, mohlo by za jistých provozních podmínek docházet k jejich vybavení i bez zjevné příčiny. To by mohlo vést k nebezpečným stavům, například k „odskočení“ stykače vedoucího k poškození kontaktů nebo dokonce ke svaření kontaktů stykače.


Aby společnost Eaton odstranila tato rizika a zajistila maximální spolehlivost a bezpečnost, jsou přístroje dimenzovány na rozběhové proudy v rozsahu dvanáctinásobku až patnáct a půlnásobku jmenovitého proudu. Je pravděpodobné, že tyto vysoké nároky se brzy stanou normou v oboru. Již nyní probíhají práce na aktualizaci normy EN 60947-4-1 s ohledem na vysoce účinné motory třídy IE3.


 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 3)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Eaton Elektrotechnika s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Vnější atmosférické vlivy působí na ocel a vytvářejí různě velké riziko koroze. Vhodně zvolená povrchová úprava kabelového systému je účinnou ochranou proti korozní agresivitě. Podle průměrného korozního úbytku tloušťky zinku v daném korozním prostředí je možné vybrat vhodnou povrchovou úpravu. Kopos Kolín nabízí ...
Potřebujete transformátor, ale máte napjatý rozpočet? Co tedy ušetřit a raději se poohlédnout po kvalitně repasovaném kusu? Zajímá-li vás, jak v dnešní nesnadné ekonomické situaci snížit náklady při pořizování těchto druhů zařízení, tak bychom měli jeden tip ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Je ve všeobecné známosti, že objekty by měly být chráněny hromosvody. Jak ale určit kvalitu systému ochrany před bleskem? Detailnější informace poskytuje ČSN EN 62305-2. Pomůckou pak je free software Milana Kauckého ...
Proudové chrániče prakticky (archivní premiéra). Sledujte, nebo si jen poslechněte premiéru archivního záznamu přednášky Jana Krejčího z posledních Odborných seminářů OEZ 2019, kdy jsme se měli možnost setkávat osobně. Co v této dobře připravené přednášce zaznělo? Jaké typy proudových chráničů používáme? Jak souvisí nasazení proudových chráničů s ČSN, které vstoupily v platnost v roce 2018. Popis a důvody nasazení více chráničů v rodinném domě a dozvíme se také o ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933