Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Poselství laickým provozovatelům elektroinstalací! Elektrické zásuvky mohou vypadat bezproblémově, ale jejich oprava má svá pravidla. V českém právním systému platí zákon č. 250/2021 Sb., který vymezuje pravidla pro práci s technickými zařízeními ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...

E.ON Energy Globe Award ČR už zná své nominované projekty


Document Actions
E.ON Energy Globe Award ČR už zná své nominované projekty
Nejvýznamnější celosvětové ocenění v oblasti ochrany životního prostředí a úspor energie již zná nominované projekty, které budou bojovat v českém finále této soutěže v jednotlivých kategoriích. Rozhodla o nich odborná porota, jež vybírala z celkem 276 přihlášených projektů ...
Komerční sdělení, ze dne: 3.09.2010
reklama


Jedenadvacet nominovaných se utká o bronzovou sochu v celkem sedmi kategoriích: Země, Oheň, Voda, Vzduch, Mládež, Obec a Kutil. Vítězný projekt každé kategorie získá finanční odměnu 50.000,-Kč (s výjimkou kategorie Kutil, jejíž vítěz získá 100.000,- Kč, a kategorie Mládež, kde je vítězný projekt ohodnocen energeticky úspornými opatřeními v celkové hodnotě 300.000,- Kč). Celkový vítěz, kterého si zvolí sama veřejnost v rámci slavnostního vyhlášení 7. října v Brně, pak postoupí do mezinárodního finále.

„Nadřazeným cílem naší společnosti je zvýšit energetickou efektivitu, a to od elektrárny až po zásuvku. Energie, která se nespotřebuje, totiž chrání klima, nezatěžuje peněženky našich zákazníků a šetří stávající zdroje energie. A to je také důvod, proč jsme se rozhodli přinést do České republiky celosvětově uznávané ocenění ENERGY GLOBE Award, určené projektům v oblasti efektivního využívání energií,“ prohlásil v této souvislosti předseda představenstva společnosti E.ON Česká republika Michael Fehn.

Cena Energy Globe je od roku 1999 každoročně udílena úspěšným trvale udržitelným projektům, které chrání přírodní zdroje nebo využívají obnovitelnou energii. Ocenění vzniklo z popudu rakouského inženýra a environmentalisty Wolfganga Neumanna a dnes patří mezi nejuznávanější celosvětová ocenění v oblasti ochrany životního prostředí. „Před 10 lety jsme začínali s cílem motivovat každého k účasti v této soutěži snahou spotřebovávat méně energie, případně využívat obnovitelné druhy energie, a tím logicky chránit náš svět. Od té doby Energy Globe Community roste každým dnem: za dobu existence soutěže registrujeme více než 6.000 podaných projektů, což mne osobně velice těší. Utvrzuje mne to totiž v tom, že díky aktivitám jako je tato, zachováme náš svět našim dětem jako místo, kde se dá dobře žít,“ potvrdil zakladatel Energy Globe Award Wolfgang Neumann.

Zájem o Energy Globe Award se zvyšuje i u nás. To potvrzuje vedoucí projektu E.ON Energy Globe Award pro Českou republiku Vladimíra Gláserová: „Před dvěma lety se nám prostřednictvím žadatelů přihlásilo do prvního ročníku soutěže celkem 106 projektů, více než stoprocentní nárůst jsme ale letos opravdu nečekali. Projekty nás potěšily nejen z hlediska technického zpracování, ale také z pohledu jejich využitelnosti v běžném každodenním životě.“

E.ON Energy Globe Award v České republice dlouhodobě podporuje i Česko-německá obchodní a průmyslová komora, jež se i letos stala partnerem celého projektu. „Velký ohlas na celý Energy Globe v Česku ukazuje, že zájem o šetření energií je zde
v mezinárodním srovnání velký. Jsem si jista, že soutěž E.ON Energy Globe Award bude i v tomto roce velmi úspěšná,“ potvrdila zástupkyně komory Mirjam Schwan.

Mezi letošními nominovanými projekty, které do finále vybrala porota složená z odborníků na otázky ochrany životního prostředí a úspor energií, je například zajímavé řešení úspor kalicích pecí změnou plánování výroby, projekt na zajištění pitné vody obyvatelstvu v africkém Kongu nebo úsporné vytápění z pecek v pěstitelské pálenici. Nominované projekty tak ukazují nejrůznější možnosti a formy přístupu k úsporám energie, které je možné realizovat nejen ve velkých výrobních provozech, ale i v přístupu ke vzdělávání a v drobných kutilských projektech v domácnostech.

Právě kategorie Kutil, do níž se mohli přihlásit prakticky všichni obyvatelé České republiky, je i letos v patronaci společnosti bauMax, která vítězi věnuje cenu ve výši 100 tisíc korun.

„I letos jsme se v rámci dlouhodobého a úzkého partnerství se společností E.ON ČR v oblasti úspor energií zapojili do projektu E.ON Energy Globe Award. Trvale stoupající spotřeba elektrické energie je problém, který trápí nás všechny každým rokem více, a bauMax jako rodinný podnik se touto problematikou zabývá již dlouhá léta. Participace na soutěži je tedy logická,“ uvedl v této souvislosti Marek Šulc ze společnosti bauMax.

Dalším z partnerů soutěže je dlouholetý partner E.ON v oblasti „zelených technologií“, společnost Whirlpool ČR. „Energy Globe vnímáme jako neodmyslitelnou součást aktivit společnosti, která své snažení na poli životního prostředí myslí vážně a téma energetických úspor pro ni není pouze prázdným pojmem,“ uvedla PR manažerka Eva Kučmašová z Whirlpool ČR.

O celkovém vítězi E.ON Energy Globe Award v České republice rozhodnou diváci svým hlasováním během slavnostního vyhlášení 7. října v Brně. Veřejnost může navíc dát svůj hlas nejlepšímu projektu v kategorii Kutil prostřednictvím internetového hlasování na www.energieplus.cz. Záznam ze slavnostního vyhlášení odvysílá během října 2010 Česká televize.

ENERGY GLOBE AWARD
Cena Energy Globe je od roku 1999 každoročně udílena úspěšným trvale udržitelným projektům, jež chrání přírodní zdroje nebo využívají obnovitelnou energii. Ocenění vzniklo z popudu rakouského inženýra a environmentalisty Wolfganga Neumanna a dnes patří mezi nejuznávanější celosvětová ocenění v oblasti ochrany životního prostředí. Svědčí o tom i fakt, že letošní celosvětové finále soutěže Energy Globe proběhne začátkem června v africké Rwandě v rámci Světového dne životního prostředí – pod záštitou OSN, resp. Programu OSN pro životní prostředí (UNEP).

E.ON
Energetická společnost a organizátor národní soutěže v České republice pod názvem E.ON Energy Globe Award ČR. Součástí dlouhodobé strategie této firmy je snaha přiblížit ekologii a hospodárné využívání energií svým zákazníkům, jimž chce být nejen spolehlivým dodavatelem energie, ale i partnerem a poradcem v oblasti efektivního využívání elektřiny a zemního plynu. Aktivně se hlásí k myšlenkám soutěže a podporuje je s cílem motivovat českou veřejnost jak k zamyšlení nad možnostmi úspor energií a ochranou životního prostředí, tak ke konkrétnímu řešení některých problémů.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Víte, jaké jsou požadavky a předpisy na požární bezpečnost staveb? O čem hovoří vyhláška č.246/2001Sb.? Seznamte se s protipožárními kabelovými přepážkami, deskovými přepážkami, zděnými přepážkami, polštářovými přepážkami, revizními dvířky a nezbytnými souvislostmi zde, v tomto článku ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933