Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...

DVD s výukovým obsahem o správné konstrukci hromosvodů


Document Actions
DVD s výukovým obsahem o správné konstrukci hromosvodů
Jak správně sestavit konstrukci hromosvodu? Potřebujete informace z oblasti ochrany před bleskem a přepětím, ale nemáte čas jezdit po seminářích a školeních? Nyní máte k dispozici nové výukové DVD autorů publikace o ochraně před bleskem KníŠky. Více informací o novém počinu Honzy Hájka a Dalibora Šalanského zde ...
Tým portálu Elektrika, ze dne: 13.07.2009
reklama

Díly o tom, jak a hlavně jak co nejlépe postavit základní komponentu jímací soustavy, a to jímací tyč.

Je už zvykem, že v oblasti ochrany před bleskem a přepětím je většina překvapivých věcí spojena s dvojicí Honzy Hájka a Dalibora Šalanského. Oba dva autoři nejúspěšnější publikace České republiky o ochraně před bleskem KníŠky 2.0 jako druhý krok po své publikační  činnosti zvolili předávání poznatků a zkušeností na odborných seminářích. Nebývalý zájem odborné elektrotechnické veřejnosti byl hlavním důvodem pro otevření Hromosvodního centra a specializované semináře, které v něm probíhají více než rok.

Protože si každý nedokáže představit všechny varianty, která konstrukce hromosvodů umožňuje, je v případě knih výhodou velké množství obrázků.

Daliborovy animace, jak správně hromosvod zkonstruovat, jsou obsaženy ve třetím kroku dua Dalibor a Honza. V této fázi se členem týmu stal i Milan, jehož softwarové pomůcky, dostupné všem hromosvodářům zdarma, zněj udělaly téměř legendu.

Nějakou dobu, téměř několik měsíců, se nedělo kolem této skupiny odborníků navenek nic převratného. Tím důvodem tohoto dojmu bylo jejich nejenom profesní vytížení, ale hlavně příprava něčeho, co tu ještě v tomto oboru nebylo.

Výukové DVD o montáži hromosvodů
V profesionálně zpracovaném seriálu, režie a produkce se ujal Vláďa Brok - specialista na technické dokumenty, jsou aktéry těchto prvních dvou dílů seriálu Honza a Dalibor a vše se kromě několika záběrů v exteriéru odehrává v kulisách hromosvodního centra. Obsahem je hlavně montáž, montáž a zase montáž.

Obsah prvních dvou dílů je:

1. díl: Jímací tyče na obytné objekty

  • Úvod do obsahu pořadu s krátkým představením centra.
  • Příprava materiálu.
  • Rovnání AlMgSi drátu pro následnou montáž.
  • Jímací tyč v betonovém podstavci do výšky 2m a použitím na ploché střeše i s menším sklonem.
  • Hřebenové vedení a jeho uchycení na hřebeni střechy.
  • Jímače na hřebeni sedlových střech, pomocné jímače na hřebeni, oddálené jímače pro antény a komínky.
  • Upevňování distančních vzpěr na stožáry mimo hřeben i v hřebeni střechy.

2. díl: jímací tyče pro průmyslové aplikace a objekty

  • Jímače a pomocné jímače z drátu na oddáleném hromosvodu pro plechovou střechu.
  • Jímač pro trapézovou střechu.
  • Montáž a vztyčení jímače na trojnožce fixované betony.
  • Jímací tyč pro aplikace na loukách, která se zašroubuje do terénu.


Standardní cena této sady DVD (obsahuje 1. a 2. díl) je 440,-Kč vč. DPH.

Toto DVD již nelze objednat!

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ



FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
... české zastoupení firmy DEHN + SÖHNE každé dva roky vždy k příležitosti veletrhu Amper vydává zkrácený český katalog svých výrobků. Opravdovou lahůdkou je druhá kapitola tentokrát žlutá, tedy Yelow/Line ...
Řešíte, jakou ochranu před bleskem zvolit? Co vám říká pojem oddálený hromosvod? Jak konstruovat tuto ochranu v různých podmínkách radí společnost Dehn. Nechybí výtažky z norem, tabulky a konkrétní postupy. Více zde ...
Pokud se chceme svou argumentací stavět na uvádění rozdílu, musíme se podívat na oba póly. V tomto případě na § 47 vyhlášky 137/1998 Sb., jehož obsah je v nové vyhlášce 268/2009 Sb. nahrazen § 36. Jaký je tedy rozdíl mezi zmíněnými paragrafy?
Jaká je správná vzdálenost elektrických zařízení od hromosvodu? Jak ji vypočítáme? Seznamte se s krátkým návodem jak správně navrhnout a aplikovat ochranu před bleskem ....
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933