Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

Druhy proudových chráničů a měření základních veličin


Document Actions
Druhy proudových chráničů a měření základních veličin
... pokud chránič vybavuje při hodnotě tzv. reziduálního nevybavovacího proudu může být jeho funkce nějakým způsobem již ovlivněna a nezabezpečuje spolehlivou funkci ...
Jiří Sluka, ze dne: 25.07.2007
reklama

Proudové chrániče se vyrábí jak v provedení pro montáž do rozváděčů, tak i v provedení jako přenosné chráničové adaptery do zásuvek.
Dle ČSN 33 2000-6-61 ed.2 (dále jen normy), příloha NK, se proudový chránič při měření zatíží generovaným zkušebním reziduálním proudem jehož hodnota je menší než polovina jmenovitého reziduálního proudu IΔN ale větší než 20% tohoto proudu. Při tomto zatížení nesmí proudový chránič vybavit. Z toho vyplývá, že proudový chránič musí vypínat v druhé polovině rozsahu jmenovitého reziduálního proudu. To znamená, že například chránič s jmenovitým reziduálním proudem 30mA musí vypínat v rozsahu 15 až 30mA. Z praktických poznatků mohu potvrdit, že chrániče u kterých se zjistila hodnota menší než 50% IΔN po opakovaných měřeních přestaly být funkční. Naopak chrániče u kterých se měřila běžná hodnota (znatelně větší než 50%IΔN) tuto opakovanou sérii měření zvládly bez problémů.

Z uvedeného příkladu plyne, že pokud chránič vybavuje při hodnotě tzv. reziduálního nevybavovacího proudu může být jeho funkce nějakým způsobem již ovlivněna a nezabezpečuje spolehlivou funkci. V praxi se lze setkat i s druhým extrémem, že např. proudový chránič s IΔN≤30mA, vypíná až při hodnotě větší než je povolena, ale revizní technik klidně ve své revizní zprávě tuto naměřenou nepovolenou hodnotu uvede do revizní zprávy a ještě potvrdí, že zařízení je z hlediska bezpečnosti schopno bezpečného provozu.

Proudový chránič tedy při poruše musí vybavit nejpozději ve stanoveném čase. Běžná rychlost vypnutí chrániče při vzniku poruchy je do 0,2s. V příloze NK normy se uvádí, že u proudových chráničů obecného typu (AC ) a u chráničů se zpožděním (typ G) nemá čas překročit hodnotu 0,3s. U selektivních chráničů (typu S) nemá čas překročit hodnotu 0,5 s. Při použití zpožděných proudových chráničů typu G je třeba ověřit, že vypínají opravdu zpožděně. Chrániče obecného typu, totiž mají předepsaný vypínací čas při pěti násobku jmenovitého reziduálního proudu kratší než 40ms. Předepsaný čas chrániče typu G je tedy pro jakýkoliv reziduální proud delší nebo rovný 10ms a nesmí překročit hodnotu 40ms. Selektivní proudové chrániče typu S mají zpoždění do 10ms. Selektivita tohoto druhu chránič je prokázána, došlo-li při měření 5násobkem jmenovitého reziduálního proudu k vybavení pouze chrániče obecného typu.

Při měření proudových chráničů není požadováno měření hodnoty impedance ochranné smyčky, ale je požadavek, aby měřením byla prokázána vyhovující hodnota impedance smyčky před proudovým chráničem, jejíž hodnota se také uvede do revizní zprávy. Pokud není běžný měřící přístroj "dovybaven" přípravkem, který umožní měření impedance smyčky za proudovým chráničem, tak nelze měření impedance smyčky provést, protože měření způsobí vybavení proudového chrániče. Proudové chrániče se vyrábí s hodnotou jmenovitého reziduálního proudu IΔN≤10,30,100,300 a 500mA.

Tyto hodnoty se také uvádí na rozsazích měřicích přístrojů používaných při revizích. Stejně důležitou hodnotou při ověřování správné funkce proudového chrániče jako je vypnutí ve stanoveném čase a do hodnoty jmenovitého reziduálního proudu. je i ověření že u zařízení na kterém se objeví porucha nepřesáhne úroveň napětí hodnotu dotykového napětí (dle prostoru z hlediska vnějších vlivů).

Ing. Jiří Sluka

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT



FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Proudové chrániče prakticky (archivní premiéra). Sledujte, nebo si jen poslechněte premiéru archivního záznamu přednášky Jana Krejčího z posledních Odborných seminářů OEZ 2019, kdy jsme se měli možnost setkávat osobně. Co v této dobře připravené přednášce zaznělo? Jaké typy proudových chráničů používáme? Jak souvisí nasazení proudových chráničů s ČSN, které vstoupily v platnost v roce 2018. Popis a důvody nasazení více chráničů v rodinném domě a dozvíme se také o ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933