Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Domnívat se, že v dnešní době, při stále zvyšujícím se počtu technologií, by mohla původní elektroinstalace setrvat v podobě, kterou navrhl někdo v minulosti je utopie! Stačí změna uživatele prostoru a vznikají zcela jiné potřeby. Ano, drobnosti ...

Druhy nouzového osvětlení


Document Actions
Druhy nouzového osvětlení
Kolik existuje druhů nouzového osvětlení? Které z nich je určené k použití při selhání napájení normálního osvětlení? Který druh nouzového osvětlení umožňující pokračovat v běžné činnosti bez podstatných změn? Nouzové osvětlení únikových cest Pro únikové cesty do šířky 2m nesmí být horizontální osvětlenost na podlaze podél osy únikové cesty menší než 1lx a středový pás, široký alespoň polovinu šíře cesty, musí být ...
František Kosmák, ze dne: 27.04.2012
reklama


Pro účely této normy je nouzové osvětlení považováno za obecný termín, který zahrnuje různé druhy osvětlení v tomto rozdělení:

Druhy nouzového osvětlení

  • NOUZOVÉ ÚNIKOVÉ OSVĚTLENÍ
  • NÁHRADNÍ OSVĚTLENÍ
  • NOUZOVÉ OSVĚTLENÍ PROTIPANICKÉ
  • NOUZOVÉ OSVĚTLENÍ ÚNIKOVÝCH CEST
  • OSVĚTLENÍ PROSTORŮ S VELKÝM RIZIKEM

Pro účely normy ČSN EN 1838 platí tyto definice

Nouzové osvětlení
Osvětlení určené k použití při selhání napájení normálního osvětlení. Osvětlení únikových cest, které umožní přítomným bezpečnou evakuaci z ohroženého prostoru při výpadku normálního napájení poskytnutím vhodných podmínek pro vidění a určení směru na únikových cestách a na zvláštních místech a zajistit snadné dosažení a použití protipožárních a bezpečnostních zařízení.

Nouzové únikové osvětlení
Druh nouzového osvětlení, které zajišťuje bezpečnost lidí opouštějících prostor, nebo snažících se dokončit potenciálně nebezpečný proces před opuštěním prostoru.

Protipanické osvětlení
Druh nouzového osvětlení, které má zabránit panice a poskytnout osvětlení umožňující lidem dosáhnout místa, odkud může být rozeznána úniková cesta.

Zmenšit pravděpodobnost paniky, např. na veřejných prostorech a umožnit přítomným bezpečný pohyb směrem k únikovým cestám poskytnutím vhodných podmínek pro vidění a určení směru. Směr světla na únikových cestách a ve veřejných prostorech má být dolu k pracovní rovině, osvětleny však mají také všechny překážky do výšky 2m nad touto plochou (pracovní rovinou).

Nouzové osvětlení prostorů s velkým rizikem
Druh nouzového únikového osvětlení, které poskytuje osvětlení pro bezpečnost lidí zúčastněných v potenciálně nebezpečných procesech nebo situacích a umožnit řádné ukončení práce bez nebezpečí pro operátora a ostatní osoby přítomné v budově a jejím příslušenství.


Náhradní osvětlení

Je druh nouzového osvětlení umožňující pokračovat v běžné činnosti bez podstatných změn.

Zrak jednotlivých lidí se liší, jak co do množství světla potřebného ke zřetelnému vnímání předmětu, tak i časem potřebným k adaptaci na změny osvětlení. Starší lidé potřebují více světla a trvá jim delší dobu, než se adaptují na nižší osvětlení na nebezpečné nebo na únikové cestě.

Pocity úzkosti a zmatku mohou být zmírněny strategicky umístěnými značkami, ukazujícími cestu ven z prostoru. Je velmi důležité, aby východy byly jasně označeny značkami a tyto značky byly viditelné po celou dobu, kdy jsou v prostoru lidé (uživatelé).

Bezpečnostní značky podle ČSN ISO 3864(01 8010):1995-11 Bezpečnostní barvy a bezpečnostní značky, která platí souběžně s novou ČSN ISO 3864-1(01 8011):2003-12-Grafické značky – Bezpečnostní barvy a bezpečnostní značky – Část 1: Zásady navrhování bezpečnostních značek na pracovištích a ve veřejných prostorech. Zároveň se musí označit také všechny cesty nebo východy, které k úniku nelze použít.

Značky musí být viditelné i při výpadku dodávky elektrického proudu z distribuční sítě (svítidla nouzového osvětlení jako s vlastním akumulátorem tak připojená na centrální náhradní zdroj, luminiscenční pásy a značky apod.). Bezpečnostní značky jsou buď s vnějším osvětlením, nebo s vnitřním osvětlením.


Nouzové únikové osvětlení
Pro zajištění viditelnosti při evakuaci je osvětlení požadováno v celém prostoru. Tento požadavek je splněn montáží svítidel nouzového osvětlení do výšky alespoň 2m nad podlahou.

Značky na všech východech a podél únikových cest, určené k použití ve stavu nouze, musí být osvět-tleny, aby jednoznačně ukazovaly cestu k bezpečnému místu.

Tam, kde není možný pohled na únikový východ, musí být zajištěna osvětlená směrová značka nebo série značek tak, aby se usnadnil postup směrem k nouzovému východu.

Svítidlo nouzového osvětlení splňující požadavky ČSN EN 60598-2-22:1999-07 vč. změn A1, A2, Z1 Svítidla pro nouzové osvětlení, musí být umístěno tak, aby zajistilo dostatečnou osvětlenost v blízkosti každých únikových dveří a v místech, kde je nezbytné zdůraznit možné nebezpečí nebo nebezpečnost zařízení.

Místa, která musí být zdůrazněna:
a) každé dveře určené pro nouzový východ
b) v blízkosti schodiště tak, aby každá řada schodů byla osvětlena přímým světlem (blízkostí se pro účely požadavků této normy rozumí vodorovná vzdálenost menší než 2m)
c) v blízkosti každé jiné změny úrovně
d) nařízené únikové východy a bezpečnostní značky
e) při každé změně směru
f) při každém křížení chodeb
g) vně a v blízkosti každého konečného východu
h) v blízkosti každého místa první pomoci
i) v blízkosti každého hasícího prostředku a požárního hlásiče

Nejsou-li místa uvedená pod body h) nebo i) na únikové cestě ani v prostoru s protipanickým osvětlením, musí být osvětlena minimálně 5lx na úrovni podlahy.


Nouzové osvětlení únikových cest
Pro únikové cesty do šířky 2m nesmí být horizontální osvětlenost na podlaze podél osy únikové cesty menší než 1lx a středový pás, široký alespoň polovinu šíře cesty, musí být osvětlen minimálně na 50% této hodnoty.

Širší únikové cesty mohou být uvažovány jako několik 2m širokých pásů nebo opatřeny protipanickým osvětlením pro veřejné prostory.
Poměr maximální a minimální osvětlenosti podél osy únikové cesty nesmí být větší
než 40:1.

Omezující oslnění musí být zmenšeno omezením svítivosti svítidel v zorném poli osob. V rovných únikových cestách nemá svítivost svítidel překročit hodnoty uvedené v tabulce 1 ČSN 1838:2000 v oblasti úhlů od 60° do 90° od svislice pro všechny úhly azimutu podle obr. 2 této normy. Pro rozlišení bezpečnostních barev musí být min. hodnota indexu podání barev Ra světelných zdrojů rovna 40. Svítidla nesmí tuto hodnotu podstatně snižovat.

Minimální doba svícení nouzového únikového osvětlení přípustná pro únikové účely musí být 1 hodina. Nouzové osvětlení únikových cest musí dosáhnout 50% požadované osvětlenosti do 5s a plné požadované osvětlenosti do 60s (to může být ověřeno měřením nebo porovnáním s ověřenými údaji od dodavatele).

Protipanické osvětlení (veřejných prostorů)
Vodorovná osvětlenost nesmí být menší než 0,5lx v úrovni podlahy uvnitř prázdného prostoru s výjimkou obvodového pruhu o šíři 0,5m. Poměr maximální a minimální osvětlenosti protipanického osvětlení v prostoru nesmí být větší než 40:1.

Omezující oslnění musí být zmenšeno omezením svítivosti svítidel v zorném poli osob. Ta nesmí překročit hodnoty uvedené v tabulce 1 ČSN 1838:2000 v oblasti úhlů od 60° do 90° od svislice pro všechny úhly azimutu podle obr. 2 této normy.

Pro rozlišení bezpečnostních barev musí být min. hodnota indexu podání barev Ra světelných zdrojů rovna 40. Svítidla nesmí tuto hodnotu podstatně snižovat. Minimální dovolená doba pro únik musí být 1 hodina 50% požadované hodnoty osvětlenosti protipanického osvětlení musí být dosaženo do 5s a plné hodnoty do 60s (to může být ověřeno měřením nebo porovnáním s ověřenými údaji od dodavatele).

Nouzové osvětlení prostorů s velkým rizikem
V těchto prostorech nesmí být udržovaná osvětlenost na srovnávací rovině menší než 10% požadované udržované osvětlenosti pro danou činnost (ČSN EN 12464(36 0450): 2004-03 + změna Z1: 2005-10, Světlo a osvětlení – Osvětlení pracovních prostorů – Vnitřní pracovní prostory). Avšak nesmí být menší než 15lx.

Osvětlení nesmí způsobovat škodlivý stroboskopický jev. Rovnoměrnost nouzového osvětlení prostorů s velkým rizikem nesmí být menší než 0,1. Omezující oslnění musí být zmenšeno omezením svítivosti svítidel v zorném poli osob. Ta nesmí překročit hodnoty uvedené v tabulce 1 ČSN 1838:2000 v oblasti úhlů od 60° do 90° od svislice pro všechny úhly azimutu podle obr. 2 této normy.

Pro rozlišení bezpečnostních barev musí být min. hodnota indexu podání barev Ra světelných zdrojů rovna 40. Svítidla nesmí tuto hodnotu podstatně snižovat. Minimální doba svícení musí být rovna době trvání nebezpečí pro osoby. Nouzové osvětlení prostorů s velkým rizikem musí poskytovat požadovanou osvětlenost trvale, nebo do 0,5s v závislosti na jeho použití (to může být ověřeno měřením nebo porovnáním s ověřenými údaji od dodavatele).

Náhradní osvětlení
Použije-li se náhradní osvětlení pro nouzové únikové osvětlení, musí splňovat rozhodující požadavky této normy ČSN EN 1838:2000. Je-li hladina náhradního osvětlení nižší než u minimálního normálního osvětlení, může být použito pouze pro přerušení nebo dokončení činnosti.
 

Článek je ukázkou sborníku L.P.Elektro č. 51

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
LPE s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Pravděpodobně nejobsáhlejší katalog možností jak uložit vedení do podlahy. Letošní produkce sloučené značky OBO Bettermann a Ackermann se jeví jako nejkompletnější nabídka kterou můžeme na našem trhu potkat ...
Definice průmyslových svítidel. Průmyslové svítidlo je speciálně navržené a vyrobené pro použití v průmyslových prostředích, kde může být vystaveno náročnějším podmínkám, jako jsou vyšší nebo nižší teploty, vlhkost, prach, chemikálie, mechanické nárazy a vibrace. Je konstruováno tak, aby odolávalo těmto extrémním podmínkám, a často splňuje specifické bezpečnostní a výkonové normy relevantní pro daný ...
Na výstavě Světlo v architektuře 2010 představila firma WILLIAMS originální řadu svítidel OCCHIO. Jedná se o zajímavě řešený modulární osvětlovací systém, který nabízí uživateli velké množství možných kombinací a způsobů pro kreativní řešení osvětlení ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Sortiment energeticky úsporných světelných zdrojů zažil po "pádu" klasických žárovek nebývalý rozvoj a neustále je rozšiřován. Velkých změn doznaly jak variabilita tvarů, tak i účinnost a délka životnosti. Pojďme se podívat, co na to přední výrobce světelných zdrojů, společnost OSRAM ...
Je ve všeobecné známosti, že objekty by měly být chráněny hromosvody. Jak ale určit kvalitu systému ochrany před bleskem? Detailnější informace poskytuje ČSN EN 62305-2. Pomůckou pak je free software Milana Kauckého ...
Máte představu, jak navrhnout konstrukci podlahového systému? Víte, z jakých částí se skládá? Víte, s jakými variantami lze počítat? Pokud hledáte přehledný útlý sešit, ve kterém není nic zbytečného, čtěte tento článek!
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933