Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Domnívat se, že v dnešní době, při stále zvyšujícím se počtu technologií, by mohla původní elektroinstalace setrvat v podobě, kterou navrhl někdo v minulosti je utopie! Stačí změna uživatele prostoru a vznikají zcela jiné potřeby. Ano, drobnosti ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

Decibely v rozvodech televizního signálu - 2. díl


Document Actions
Článek
Pokračování minulého příspěvku. Dnes o zisku antén, útlumu pasivních, zisku a maximální úrovni aktivních prvků rozvodu.
ze dne: 6.01.2003
reklama

Příspěvek je pokračováním tohoto článku.

 

 

 

2. Zisk antény

 

Zisk jednotlivých druhů antén posuzujeme vzhledem k zisku prostého půlvlnného dipólu při stejném zatěžovacím odporu a při stejné intenzitě elektromagnetického pole.

Zisk antény (společně s frekvenčním rozsahem - rozsahem televizních kanálů) je základním parametrem antény, který je udáván výrobcem.

.

.

 

.

.

V decibelovém vyjádření počítáme zisk jako poměr dvou výkonů (dle vztahu z odst. 1.a tohoto článku)

 

A=10lg(P1/P2)

 

kde A=zisk antény v dB, P1=výkon porovnávané antény v pW a P2= výkon půlvlnného dipólu v pW.

 

Vycházíme-li z poměru dvou napětí na stejných odporech je zisk (dle vztahu z odst. 1.b tohoto článku)

 

A=20lg(U1/U2)

 

kde A=zisk antény v dB, U1=napětí na svorkách porovnávané antény v μV a U2= napětí na svorkách půlvlnného dipólu v μV.

 

Z výše uvedeného vyplývá, že půlvlnnému dipólu přisuzujeme zisk 1, tedy 0dB,

Zisk celovlného dipólu je 1,8dB vzhledem k půlvlnnému dipólu.

 

V teorii se používají jiné druhy zářičů, než je v praxi obvyklý půlvlnný dipól.

Jedná se o izotropní zářič a elementární dipól.

Elementární dipól má velmi malou délku proti délce vlny. Zisk půlvlnného dipólu proti elementálnímu dipólu je 1,09 násobný, tedy větší o 0.39dB.

Izotropní zářič je pomyslný zdroj všesměrového vlnění stejné intenzity ve všech směrech. Zisk půlvlnného dipólu je proti izotropnímu zářiči 1.635 násobný, tedy o 2.15dB větší.

.

.

.

3. Zisk aktivních a útlum pasivních členů rozvodu

 

 

3.a Pasivním členem rozvodu televizního signálu rozumíme kabely, odbočovače signálu, rozbočovače signálu, konektorové spoje, televizní zásuvky, útlumové členy atd.

U pasivních členů je vždy vstupní napětí či výkon vyšší, než výstupní.  Na pasivních členech tedy vzniká ztráta úrovně signálu, zvaná útlum. Při poměrovém vyjádření útlumu v decibelech, (dle vztahu z odst. 1.a,b tohoto článku) je výsledkem vždy záporné číslo.

 .

.

 

.

.

Útlum členů rozvodu televizního signálu definuje výrobce v dokumentaci výrobku.

 

Nesmíme zapomenout na to, že vysokofrekvenční televizní signály rozdělené do kanálů jsou střídavá napětí velkého kmitočtového rozsahu, a proto se zisk či útlum mění v závislosti na frekvenci určitého televizního kanálu.

 

V dokumentaci výrobků jsou uváděny hodnoty zisku či útlumu pro daný frekvenční rozsah.

 

Jako příklad uvádíme hodnoty útlumu 100m koaxiálního kabelu H125POPE při daných frekvencích, tak jak jsou uváděny v dokumentaci výrobce:

Frekvence Jednotka na délku kabelu Nominální útlum pro danou frekvenci
10MHz dB/100m 2.20
50MHz dB/100m 4.50
100MHz dB/100m 5.50
230Mhz dB/100m 9.00
300MHz dB/100m 10.40
400MHz dB/100m 12.50
470MHz dB/100m 13.40
860MHz dB/100m 18.80
1000MHz dB/100m 20.30
1350MHz dB/100m 23.80
1750MHz dB/100m 27.40
2050MHz dB/100m 29.80

 

 

 

3.b Aktivním členem rozvodu televizního signálu rozumíme hlavní zesilovací soupravy, širokopásmové a pásmové zesilovače, aktivní přepínače atd.

 

U aktivních členů je vždy vstupní napětí či výkon nižší, než výstupní.  Na aktivních členech tedy vzniká zisk úrovně signálu. Při poměrovém vyjádření zisku v decibelech, (dle vztahu z odst. 1.a,b tohoto článku) je výsledkem vždy kladné číslo.

 

U aktivních prvků, jako jsou hlavní zesilovací soupravy, pásmové a širokopásmové zesilovače je dále výrobcem uváděna maximální možná výstupní úroveň napětí (dle vztahu z odst. 1.d tohoto článku) v dBμV. 

.

.

.

.

Zisk v dB aktivních členů rozvodu televizního signálu i jejich maximální možná úroveň v dBμV definuje výrobce v dokumentaci výrobku.

 

 V dokumentaci výrobků jsou uváděny hodnoty zisku či útlumu které platí pro daný frekvenční rozsah.

 

Jako příklad uvádíme hodnoty ("decibelové") širokopásmového zesilovače SPAUN HNV 300F (47-862MHz), tak jak jsou uváděny v dokumentaci výrobce:

 

Frekvenční rozsah 47-862MHz
Zisk 30dB
Nastavitelný útlum zisku* 0-18dB
Maximální úroveň signálu za zes. 114dBμV

*) = Zisk lze nastavit v rozmezí 12-30dB

 

 

 

Pokračování příště v tomto  (8. 1. 2003)  článku.

Příspěvek bude pojednávat o úrovní signálu v rozvodech a o energetické rozvaze.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Rakouská pobočka OBO BETTERMANN začíná stavět další objekt! S heslem "Růst potřebuje prostor" startuje výstavba nového kancelářského, logistického a školicího centra v Gramatneusiedlu. Tam vzniká budoucí zázemí OBO Austria. Do konce roku bude nová budova OBO přístřeším pro zhruba třicet pracovníků značky. Do budoucna značka OBO zpevní svou dosavadní síť. A jaké je ohlédnutí za českou pobočkou? V květnu 2019 společnost OBO BETTERMANN oslavila na pražském ...
Pohyblivá napájecí jednotka HoverCube VH od OBO. V dílenských prostorách tam, kde se na pracovní ploše objevují různá zařízení, různých rozměrů, se pevně instalovanými zásuvkami prakticky, jejich počtem a blízkostí nikdy nezavděčíme. Jinak je tomu u pohyblivých přívodních boxů. Ty se přiblíží na potřebnou vzdálenost a stejně tak rychle uklidí do bezpečné vzdálenosti. A parametry? Krytí IP20, rozměry ...
Docela často můžeme řešit případ ozvučení škol. To se děje buďto celkově - plošně po celé škole anebo jen v podobě lokálního ozvučovacího systému pro tělocvičny či specializované učebny. Proto se podívejme, jak se dá takové ozvučení v dnešních podmínkách řešit.
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
V dalším díle seriálu, který seznamuje čtenáře se současnými moderními možnostmi v oblasti plošného ozvučování, navštívíme exteriér, konkrétně sportovní areál, tedy kombinaci hřiště - tribuna, ale také např. lyžařskou sjezdovku nebo tenisové kurty. V tomto článku se podíváme na to, jak je to s dimenzováním takového systému a jeho komfortem.
Podívejme se nyní na ozvučení prodejen, které můžeme řešit dvojím způsobem, podle toho, zda ozvučení má být hlasité, nebo spíše jen jako zvuková kulisa. Toto má vliv na výběr nejenom buzení, ale i samotných reproduktorů a jejich umístění ...
Rodinný dům patří k velmi nápaditým ozvučovacím záležitostem. My se nyní budeme věnovat ozvučení venkovnímu, pokojovému, koupelnovému a ozvučení technických prostor. Do jisté míry lze tento návod také použít pro ozvučení bytu.
Plošné ozvučování skýtá celou řadu míst, která zvuk potřebují. V tomto díle se podíváme na spíše jednodušší případ, a to na ozvučení přepážek „obsluha - zákazník“. Jde např. o přepážky bank, pošt, čerpacích stanic, rychlých občerstvení a správních úřadů. Ozvučení lze navrhnout dvěma způsoby ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933