Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Poselství laickým provozovatelům elektroinstalací! Elektrické zásuvky mohou vypadat bezproblémově, ale jejich oprava má svá pravidla. V českém právním systému platí zákon č. 250/2021 Sb., který vymezuje pravidla pro práci s technickými zařízeními ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...

ČOI: Dozor nad trhem – rozvaděče nn


Document Actions
ČOI: Dozor nad trhem – rozvaděče nn
ČOI mimo jiné při své činnosti kontroluje, zda při uvádění stanovených výrobků na trh byly výrobky řádně opatřeny stanoveným označením, popřípadě zda k nim byl vydán či přiložen stanovený dokument, zda vlastnosti stanovených výrobků uvedených na trh odpovídají stanoveným technickým požadavkům dle požadavků zákona č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky, v platném znění a zda výrobky uváděné na trh jsou bezpečné ve smyslu zákona č. 102/2001 Sb., o obecné bezpečnosti výrobků, v platném znění.
Komerční sdělení, ze dne: 4.04.2013
reklama

Česká obchodní inspekce (dále jen ČOI) je orgánem státní správy podřízeným Ministerstvu průmyslu a obchodu. Na činnosti ČOI se vztahuje zákon č. 64/1986 Sb. o České obchodní inspekci, v platném znění a zákon č. 552/1991 Sb. o státní kontrole, v platném znění. ČOI kontroluje právnické a fyzické osoby (dále jen KO) prodávající nebo dodávající výrobky a zboží na vnitřní trh, pokud podle zvláštních právních předpisů nevykonává dozor jiný správní úřad. ČOI mimo jiné při své činnosti kontroluje, zda při uvádění stanovených výrobků na trh byly výrobky řádně opatřeny stanoveným označením, popřípadě zda k nim byl vydán či přiložen stanovený dokument, zda vlastnosti stanovených výrobků uvedených na trh odpovídají stanoveným technickým požadavkům dle požadavků zákona č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky, v platném znění a zda výrobky uváděné na trh jsou bezpečné ve smyslu zákona č. 102/2001 Sb., o obecné bezpečnosti výrobků, v platném znění. ČOI při provádění kontrolní činnosti zjišťuje u KO nedostatky, vyžaduje jejich odstranění, provádí nebo zajišťuje provedení rozborů k ověření bezpečnosti výrobků a ukládá sankční a jiná opatření.
 
Požadavky na dozor nad trhem týkající se uvádění výrobků na trh v Evropském společenství řeší nařízení 765/2008 s platností od 1.1.2010, které má sjednotit obecné požadavky v rovnocenném a důsledném prosazování harmonizačních právních předpisů Evropského společenství. Dozor nad trhem má být prováděn tak, aby:

  • výrobky, na které se vztahují harmonizační právní předpisy Společenství a které by mohly (za určitých okolností) ohrozit zdraví nebo bezpečnost uživatelů popř., které jinak nejsou v souladu s příslušnými požadavky stanovenými harmonizačními právními předpisy Společenství, byly staženy z trhu nebo jejich dodávání na trh bylo zakázáno nebo omezeno a aby o tom byla vhodným způsobem informována veřejnost, Komise a ostatní členské státy; "Určitými okolnostmi" se rozumí, že takový výrobek je užíván pro určené účely nebo za podmínek, které lze rozumně předvídat, a pokud je náležitě instalován a udržován.

Před uvedením výrobku na trh ve státech Evropského společenství má výrobce nebo dovozce popřípadě jeho zplnomocněný zástupce povinnost zajistit, aby výrobky jimi uváděné na trh splňovaly požadavky na bezpečnost stanovené legislativou EU, která je následně přejata jednotlivými státy. Tento proces se nazývá posouzení shody. Postup posuzování shody se liší v souvislosti s tím podle jaké směrnice je prováděn a jaké základní požadavky na bezpečnost jsou kladeny a na harmonizaci používaných předpisů pro posouzení shody.



Postup posuzování shody závisí na směrnici, která v případě elektrických zařízení do 1.000V (2006/95/EC )potažmo požadavků na elektromagnetickou kompatibilitu (2004/108/ES). Při uplatňování těchto směrnic se používá tzv. "Interní řízení výroby" – samocertifikace (self-declaration). Výrobce nebo dovozce musí prohlásit shodu výrobku s příslušnou směrnicí (směrnicemi), a to zpravidla pomocí posouzení shody s evropskými nebo jinými normami, poté zpracuje požadované prohlášení o shodě. Následně může připojit na předmětný výrobek označení CE a umístit jej na trh. Není nutné žádné ověření nezávislou třetí stranou.


V České republice je toto zajištěno následujícími předpisy:

Zákon č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky, v platném znění, který upravuje mimo jiné způsob stanovování technických požadavků na výrobky, které by mohly ve zvýšené míře ohrozit zdraví nebo bezpečnost osob, majetek nebo životní prostředí, popřípadě jiný veřejný zájem (dále jen "oprávněný zájem"), práva a povinnosti osob, které uvádějí na trh nebo distribuují, popřípadě uvádějí do provozu výrobky, které by mohly ve zvýšené míře ohrozit oprávněný zájem (dále jen "stanovené výrobky").


Pro účely zákona o technických požadavcích na výrobky se rozumí:

  • výrobkem jakákoliv věc, která byla vyrobena, vytěžena nebo jinak získána bez ohledu na stupeň jejího zpracování a je určena k uvedení na trh jako nová nebo použitá,
  • uvedením výrobku na trh okamžik, kdy je výrobek na trhu Evropského společenství poprvé úplatně nebo bezúplatně předán nebo nabídnut k předání za účelem distribuce nebo používání nebo kdy jsou k němu poprvé převedena vlastnická práva. Za uvedené na trh se považují i výrobky vyrobené nebo dovezené pro provozní potřeby při vlastním podnikání výrobců nebo dovozců,
  • uvedením výrobku do provozu okamžik, kdy je výrobek poprvé použit uživatelem k účelu, ke kterému byl zhotoven,
  • výrobcem osoba, která vyrábí nebo i jen navrhla výrobek,
  • dovozcem ten, kdo uvede na trh výrobek z jiného než členského státu Evropské unie nebo uvedení takového výrobku na trh zprostředkuje,
  • distributorem ten, kdo v dodavatelském řetězci dodává výrobky na trh; dodáním výrobku na trh je každé další jeho předání nebo převod po jeho uvedení na trh,
  • technickými požadavky na výrobek technická specifikace obsažená v právním předpisu, technickém dokumentu nebo technické normě, která stanoví požadované charakteristiky výrobku.


Vláda stanoví nařízením:
  • výrobky, které představují zvýšenou míru ohrožení oprávněného zájmu a u kterých musí být proto posouzena shoda (dále jen "stanovené výrobky"),
  • technické požadavky na stanovené výrobky, které musí tyto výrobky splňovat, aby mohly být uvedeny na trh, popřípadě do provozu,
  • které ze stanovených výrobků a za jakých podmínek musí nebo mohou být při uvádění na trh nebo do provozu opatřeny označením stanoveným nařízením vlády (dále jen "stanovené označení").

Vláda nařízením upraví pro jednotlivé skupiny stanovených výrobků, v závislosti na jejich technické složitosti a míře možného nebezpečí spojeného s jejich užíváním, podmínky pro uvádění výrobků na trh, popřípadě do provozu, zahrnující postupy a úkony, které musí být splněny při posuzování shody (dále jen "postupy posuzování shody").

Rozvaděč nn je stanoveným výrobkem dle NV č. 17/2003 Sb., kterým se stanoví technické požadavky na elektrická zařízení nízkého napětí.

Obsahuje-li rozvaděč nn prvky, jež mohou být zdrojem elektromagnetického rušení nebo na jejichž fungování může mít elektromagnetické rušení vliv je také stanoveným výrobkem dle NV č. 616/2006 Sb., o technických požadavcích na výrobky z hlediska jejich elektromagnetické kompatibility.

Výrobek "Rozvaděč nn" je kombinace jednoho nebo více spínacích přístrojů nn spolu
s přidruženým řídicím, měřicím, signalizačním, ochranným, regulačním zařízením atd., za jejíž úplné sestavení je odpovědný výrobce, včetně všech vnitřních elektrických spojů, mechanických vazeb a konstrukčních částí.
Rozvaděč nn může být uveden na trh, pouze poté, co je posouzena jeho shoda se základními požadavky postupem vnitřní kontroly výroby a výrobce je opatří označením CE a vydá ES prohlášení o shodě.


Základními požadavky jsou:
1. Všeobecné požadavky
  • Základní technické charakteristiky, jejichž dodržování zajišťuje, aby elektrické zařízení bylo používáno bezpečně a v podmínkách, pro které bylo vyrobeno, musí být vyznačeny na elektrickém zařízení, anebo pokud to není možné, musí být uvedeny v průvodní dokumentaci.
  • Jméno a příjmení fyzické osoby nebo obchodní firma nebo název právnické osoby, která je výrobcem, značka, popřípadě obchodní známka musí být zřetelně uvedeny na výrobku, a není-li to možné, na jeho obalu.
  • Elektrické zařízení a jeho díly musí být vyrobeny tak, aby byla zajištěna bezpečná a správná montáž a připojení.
  • Elektrické zařízení musí být navrženo a vyrobeno tak, aby u něj, za předpokladu, že je používáno pro účely, ke kterým je určeno, a že je řádně udržováno, byla zajištěna ochrana před nebezpečími uvedenými v bodech 2 a 3.

2. Ochrana před nebezpečím, které může způsobit elektrické zařízení
Ve smyslu bodu 1, musí být technické provedení elektrického zařízení takové, aby bylo zajištěno, že:
  • Osoby a domácí a hospodářská zvířata budou přiměřeně chráněny před nebezpečím zranění nebo jiného poškození, které by mohlo být způsobeno elektrickým proudem při dotyku živých nebo neživých částí,
  • Nevzniknou nebezpečné teploty, nebezpečné oblouky nebo nebezpečná záření,
  • Osoby, domácí a hospodářská zvířata a majetek budou přiměřeně chráněny před nebezpečími neelektrického charakteru, která mohou podle zkušenosti elektrická zařízení způsobovat,
  • Izolace musí odpovídat předvídatelným podmínkám.

3. Ochrana před nebezpečími, která mohou vznikat působením vnějších vlivů na elektrické zařízení
Ve smyslu bodu 1, musí být technické provedení elektrického zařízení takové, aby
  • Odolávalo předpokládaným mechanickým namáháním tak, že osoby, domácí a hospodářská zvířata ani majetek nebudou ohroženy,
  • Odolávalo za předpokládaných podmínek okolního prostředí působení jiných než mechanických vlivů tak, že osoby, domácí a hospodářská zvířata ani majetek nebudou ohroženy,
  • Při předvídatelných přetíženích neohrozilo žádným způsobem osoby, domácí a hospodářská zvířata ani majetek.

Základní požadavky se považují za splněné, pokud elektrické zařízení je ve shodě s bezpečnostními požadavky harmonizovaných českých technických norem, pro rozvaděče nn je to v současné době soubor norem řady ČSN EN 60439 a následně soubor norem ČSN EN 61439 od roku 2014.

Postup vnitřní kontroly výroby je postup, při němž výrobce zajišťuje a prohlašuje, že elektrické zařízení splňuje požadavky citovaných nařízení, které se na ně vztahují. Jedná se zajištění shody výrobků od počátku tj. od nákupu použitých komponentů, projektu, vlastní výroby, zajištění potřebné kvalifikace pracovníků, zkušebních procesů a výstupů – typová, částečně typová, kusová zkouška, vybavení výrobku průvodní dokumentací, návod k použití, štítek s označením CE, vystavení ES prohlášení o shodě.


Výrobce musí opatřit každý výrobek označením CE a vypracovat písemné prohlášení o shodě.
ES prohlášení o shodě musí obsahovat:

  • Identifikační údaje o výrobci (u fyzické osoby jméno a příjmení a trvalý pobyt nebo místo podnikání, u právnické osoby název nebo obchodní firmu a její sídlo),
  • Identifikační údaje o podepsané osobě oprávněné jednat jménem výrobce,
  • Popis elektrického zařízení,
  • Odkaz na harmonizované normy,
  • Odkazy na specifikace, s nimiž je prohlašována shoda, pokud byly použity,
  • Poslední dvojčíslí roku, v němž bylo elektrické zařízení opatřeno označením CE.


Výrobce musí vypracovat technickou dokumentaci a uchovává ji na území Evropského společenství tak, aby byla k dispozici orgánu dozoru po dobu nejméně 10 let od ukončení výroby elektrického zařízení.

Technická dokumentace musí umožňovat posouzení shody elektrického zařízení s požadavky tohoto nařízení. Musí, v rozsahu nezbytném pro toto posouzení, obsahovat údaje o konstrukci, výrobě a funkci elektrického zařízení.


Technická dokumentace zahrnuje:
  • Obecný popis elektrického zařízení,
  • Koncepční návrh a výrobní výkresy a schémata součástí, podsestav, obvodů a podobně,
  • Popisy a komentáře nutné pro srozumitelnost výkresů a schémat uvedených v písmenu b) a funkce elektrického zařízení,
  • Seznam technických dokumentů, které byly zcela nebo částečně použity,
  • Výsledky provedených konstrukčních výpočtů, provedených zkoušek a podobně,
  • Zkušební protokoly.


Výrobce dále provádí všechna nezbytná opatření, aby výrobní postup zajišťoval shodu vyráběných elektrických zařízení s technickou dokumentací a s těmi požadavky citovaných nařízení, které se na ně vztahují.

Výrobce také uchovává s technickou dokumentací i kopii prohlášení o shodě.

Označení CE na elektrickém zařízení vyjadřuje, že výrobek splňuje technické požadavky stanovené ve všech právních předpisech, které se na něj vztahují a které toto označení stanovují nebo umožňují, a že byl při posouzení jeho shody dodržen stanovený postup.


Při provádění dozoru se nejčastěji setkáváme s těmito nedostatky:
  • ES prohlášení o shodě neobsahuje všechny náležitosti dle nařízení vlády č. 17/2003 Sb., kterým se stanoví technické požadavky na elektrická zařízení nízkého napětí.
  • Uvedení rozvaděče na trh bez výrobního štítku.
  • Není řešen u rozvaděčů přístupných laické obsluze požadavek na zvýšenou ochranu proti dotyku při otevřených dveří rozvaděče (doplňkové písmeno C – viz ČSN EN 60529).
  • Výrobce má zajištěn protokol o zkoušce dle harmonizovaných norem notifikovanou osobou (např. EZÚ) a nemá vypracován v souladu s požadavky nařízení vlády č. 17/2003 Sb., kterým se stanoví technické požadavky na elektrická zařízení nízkého napětí vnitřní systém kontroly výroby.
  • Výrobky nejsou značeny evropským značením shody "CE".
  • ES prohlášení o shodě obsahují neplatné technické předpisy a harmonizované normy.

Jiří Blažek, Miroslav Zoula

Článek je ukázkou sborníku L.P.Elektro č. 55
Pro členy Benefit klubu LPE je k dispozici celé znění sborníku.

 

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 24)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

LPE s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
V současné době platí povinnost nechat certifikovat každý rozvaděč, ať už se jedná o malou rozvodnici s jedním modulem nebo velký průmyslový rozvaděč. Neustálým bodem diskuzí mezi odbornou veřejností je pak spor o této povinnosti u malých domovních rozvaděčů, které se prakticky skládají z již certifikovaných komponentů. Přeptali jsme se tedy přímo konkrétních řemeslníků, jaký je jejich názor ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Tajemství rychlé práce i tak zručného elektrikáře. Zručnost není pouze otázkou hbitých prstů, ale také dostatečných vědomostí, co a kdy použít za nástroj. Například odizolovací nářadí Quickstrip, nářadí k upevnění krycích dutinek pro laněné vodiče ...
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Proudové chrániče prakticky (archivní premiéra). Sledujte, nebo si jen poslechněte premiéru archivního záznamu přednášky Jana Krejčího z posledních Odborných seminářů OEZ 2019, kdy jsme se měli možnost setkávat osobně. Co v této dobře připravené přednášce zaznělo? Jaké typy proudových chráničů používáme? Jak souvisí nasazení proudových chráničů s ČSN, které vstoupily v platnost v roce 2018. Popis a důvody nasazení více chráničů v rodinném domě a dozvíme se také o ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933