Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Dotykový proud u spotřebiče (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 25.03.2016
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Dotykový proud u spotřebiče


Dotykový proud se nazývá dotykový, neboť vzniká jen tehdy, dotkne-li se povrchu spotřebiče s vadnou izolací člověk, přes kterého dotykový proud odtéká do země. Dotykový proud je tedy proud unikající, který ovšem vzniká pouze při dotyku uzemněného vodiče - zpravidla člověka - s dotyku přístupnou částí spotřebiče nespojenou s ochranným vodičem.
Leoš Koupý, ze dne: 25.03.2016



Pokud není izolace spotřebiče dostatečně kvalitní, tzn. nemá dostatečně veliký izolační odpor, může na jeho povrch proniknout ze síťové části napětí vůči zemi. Pokud není povrch spotřebiče uzemněn např. připojením k PE obvodu, zůstane napětí na povrchu spotřebiče (dotykové napětí), a při propojení se zemí způsobí tok proudu. Ten se nazývá dotykový, neboť vzniká jen tehdy, dotkne-li se povrchu spotřebiče s vadnou izolací člověk, přes kterého dotykový proud odtéká do země. Dotykový proud je tedy proud unikající, který ovšem vzniká pouze při dotyku uzemněného vodiče - zpravidla člověka - s dotyku přístupnou částí spotřebiče nespojenou s ochranným vodičem.

Jsou-li dotyku přístupné části spotřebiče spojeny se zemí přes náhodné uzemnění, potom jím teče část nebo celý proud unikající přes izolaci spotřebiče. Ovšem i tuto část unikajícího proudu je třeba při měření zjistit, neboť musíme počítat s možností přerušení náhodného uzemnění a celý unikající proud pak bude proudem dotykovým.

Toto je ukázka sborníku L.P.Elektro číslo 75 (zde)
 Pro členy BENEFIT clubu LPE je k dispozici celé znění sborníku (zde)!
 
TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.