Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...

Témata pokrývající všechny uvedené oblastí

Vzdělání, Pracovník

SOLID 63: Petr Létal o dnešní způsobilosti a souvisejících dokladech

  • 4.07.2023
SOLID 63: Petr Létal o dnešní způsobilosti a souvisejících dokladech
Změny v zákoně 250/2022Sb. přinesly nové požadavky na odbornou způsobilost v elektrotechnice. Jak dnes postupovat při získávání odborné způsobilosti? Petr Létal se zamýšlí nad podrobnostmi těchto požadavků, včetně rozlišení mezi osobami znalými, poučenými a školenými. Jaká školení a ověřování znalostí jsou pro osoby poučené nezbytné a jaký je jejich vztah k ostatním kategoriím odborné způsobilosti v elektrotechnice? Sledujte tento článek se záznamem přednášky ve formátu IP007!

Proč se elektrikářské řemeslo stále povyšuje nad ta ostatní?

  • 27.05.2023
Proč se elektrikářské řemeslo stále povyšuje nad ta ostatní?
Od té doby, co jsem se rozhodl pro obor instalační elektrotechniky v určitých periodách stále slýchávám, že "elektrikáři jsou šlechtou mezi řemesly". Jde o bezdůvodné vychloubání? Nebo co může být příčinou takového tvrzení? Asi bych nepoužil pro označení nutných znalostí, přezkoušení a řemeslnou dovednost výraz "šlechta", ovšem patrně tuším co dávného autora k tomu označení vedlo. Určitě nešlo o podobné ostravské výroky "já jsem horník, kdo je víc?". Pro vysvětlení, nebylo nic snazšího než se zeptat starších ...

KNIHA: Vyhrazená elektrická zařízení a odborná způsobilost v elektrotechnice

  • 11.05.2023
KNIHA: Vyhrazená elektrická zařízení a odborná způsobilost v elektrotechnice
První publikace o nové legislativě nahrazující na legendární vyhlášku 50/78Sb. Snahou autora bylo objasnit vše zásadní tak, aby se čtenář v nové legislativní podobě orientoval. Celý profesní život oscilujeme mezi odbornými znalostmi a znalostmi bezpečné práce. Jde o obsahové sourozence, kdy jeden bez druhého nemůže v elektrotechnice být. Jak se tato parafráze od 1.7. 2022 objevuje na papíře, popisuje právě tato publikace. Jako u každého nového nařízení dochází ke špatným výkladům, nepochopení a zmatkům, proto doporučuji si ujasnit to, co nás bude provázet po zbytek elektrotechnické kariéry včas. Malou recenzi sledujte zde!

Co by měl elektrotechnik všechno znát?

  • 20.04.2023
Co by měl elektrotechnik všechno znát?
Jak popsat požadavky na dnešního úspěšného elektrotechnika? Jde o píli, známosti, vzdělání, znalosti, praxi, dovednosti, či dynamickou kombinaci všeho uvedeného? Co doporučit mladému, nadějnému odborníkovi, aby v budoucnu uspěl a nezamrzl v nějaké slepé uličce novodobých digitálních zkratek? Mezitím, co některé věci znát musíme v každém případě, pro jiné je především důležité si je umět obstarat až v případě potřeby. Jak se na svou sbírku vědomostí dívá zpětně Jan Lojkásek?

Odborné semináře OEZ 2023

  • 5.04.2023
Odborné semináře OEZ 2023
Společnost OEZ zve na sérii školení po celé republice. Je připraven program plný užitečných informací ... které chrániče se nesmějí používat v ČR a proč? ... kam instalovat/neinstalovat obloukové ochrany AFDD a jak se testují? ... Jak pracovat s novou dokumentací kompaktních jističů? ... Jak správně nastavovat nadproudové spouště jističů a jejich odlišnosti? ... Které chrániče se nesmějí používat v ČR a proč? ... Vše objasní produktoví specialisté a proradí praktické informace pro projektování, montáž i obsluhu přístrojů. Termíny a přihlášku naleznete zde!

ESČ: Tak nám pohřbili padesátku .... na obzoru nové profese!

  • 4.11.2022
ESČ: Tak nám pohřbili padesátku .... na obzoru nové profese!
Rok 2022 je zásadním milníkem nejen v elektrotechnice, ale i např. ve strojírenství. Hovoříme o vyhlášce 50/1978 Sb., která právě letos, počínaje 1. červencem, skončila. Proč mluvíme o vyhlášce padesát ve spojitosti se strojírenstvím? Elektrotechnika proniká do všech oborů, takže i ve strojírenství se mnohé změnilo a o tom, co se vlastně dotýká i ostatních oborů, budeme mluvit s Radkem Roušarem z Elektrotechnického svazu českého ... kolik pracovníků asi skutečně využije profesní kvalifikaci v elektrotechnice?

Nařízení Vlády č.194/2022 Sb. prováděcí předpis k Zákonu 250/2021 Sb.

  • 1.07.2022
Nařízení Vlády č.194/2022 Sb. prováděcí předpis k Zákonu 250/2021 Sb.
Předpis č.194/2022 Sb., SBÍRKA ZÁKONŮ ročník 2022, částka 89, ze dne 30. 6. 2022 Nová padesátka (www.nova50.cz). §1 Předmět úpravy, §2 Vymezení pojmů, §3 Požadavky kladené na odbornou způsobilost k výkonu činnosti na elektrických zařízeních, §4 Osoba poučená, §5 Osoba znalá, §6 Elektrotechnik, §7 Vedoucí elektrotechnik, §8 Revizní technik, §9 Školení a zkouška z odborné způsobilosti k výkonu činností v elektrotechnice, §10 Přechodné ustanovení, §11 Účinnost. Podrobnosti zde!

Co bude v praxi s volně šiřitelnými ČSN pro elektrikáře snazší?

  • 13.04.2020
Co bude v praxi s volně šiřitelnými ČSN pro elektrikáře snazší?
Čistě hypoteticky ... pokud by byly technické normy volně šiřitelné, tedy pokud by neměly žádná technická omezení, jak by se dala popsat práce s nimi? V čem by to bylo jednodušší? Nebo je stávající přístup k ČSN online a omezení pluginu file open vyhovující? Jak byste popsali svou představu při skutečnosti, kdy byste měli přístup ke všem normám kdykoliv, odkudkoliv volný a navíc bez ohledu na technickou platformu? Opět se ptáme našich elektrotechniků v praxi ...

V50 §4 Bude novodobá elektromontážní armáda složena z pracovníků poučených?

  • 31.01.2020
V50 §4 Bude novodobá elektromontážní armáda složena z pracovníků poučených?
Není žádnou ojedinělou situací, kdy na stavbách potkáme elektromontážní skupiny sestavené nejen z osob znalých, ale ze stále větší skupiny osob poučených. Pohledem vyhlášky padesát si můžeme vykroutit hlavu, ovšem má to své logické opodstatnění. Skutečných elektromontérů ubývá. Doba se změnila. Možná už není potřeba takového obrovského množství odpovědných operativců tak, jak potřeboval minulý režim ...

V50 §9 Když budu revidovat, tak nedovedu si představit, že bych zařízení nedotýkal, říká Václav Černý

  • 22.10.2019
V50 §9 Když budu revidovat, tak nedovedu si představit, že bych zařízení nedotýkal, říká Václav Černý
Nedokážu si představit, že by někdo revidoval zařízení a nesměl se ho dotknout. Je požadavek na dvě samostatná oprávnění opodstatněný? Byly v minulosti zkoušky revizního technika snazší či těžší. Přece jen byla jiná doba. Všichni víme, že je §9 určený pro revizní činnost, proč tedy slyšíme častěji "co na to řekne revizní technik“, nikoliv co na to projektant? Nebojím se říct, že jednou z anomálií je u nás vyžadovat revizního technik jiného než od dodavatele montáže. Někdo tvrdí, že za příčinou se musíme vydat to minulosti, kde byla v módě tzv. kolektivní odpovědnost. Jak je to na Plzeňsku?

V50 §4 bych nechal na zaměstnavateli! Říká Josef Nyklíček

  • 6.09.2019
V50 §4 bych nechal na zaměstnavateli! Říká Josef Nyklíček
Paragraf 4 lze nazvat paragrafem rozporuplným. Mezi odbornou veřejností není většinová názorová shoda co s tímto paragrafem do budoucna. Josef Nyklíček objasňuje svůj pohled ... někteří prokazatelně poučení, chodili třeba do trafačky do rozvaděče, kde jsou živé části, všude. Chodili odečítat elektroměry. Dostane klíč od zařízení, otevře si ho a jde odečítat. Kdo mi zaručí, že jde jen odečítat, že tam nikoho nepustí, nenechá to ... Co vede Josefa Nyklíčka k takovému názoru?

V50# §6 Pracovníci pro samostatnou činnost PREVIEW

  • 29.08.2018
V50# §6 Pracovníci pro samostatnou činnost PREVIEW
Vyhláškou č. 50/1978 Sb., jsou pracovníci s §6 zařazeni do kategorie pracovníků znalých s vyšší kvalifikací, čímž je jim umožněno vykonávat větší rozsah činnosti, popř. i funkci vedoucího pracovní skupiny (vedoucího práce). Z definice je patrná návaznost na předcházející kvalifikační stupeň. Aby tedy mohl být pracovník zařazen do tohoto kvalifikačního stupně, je nutné, aby nejdříve ověřila organizace jeho znalosti jako pracovníka znalého. Po předepsané době praxe, s přihlédnutím k termínu předcházející zkoušky ...

ESČ#1: Aktuálně o legislativě v elektrotechnice

  • 21.06.2018
ESČ#1: Aktuálně o legislativě v elektrotechnice
Protože se v obecných médiích nehovoří o elektrotechnické legislativě tak jako o politice, vznikají různé fámy, dohady a nepřesnosti ve výkladech. Jak se v tomto chaosu domněnek má elektrotechnik orientovat? Čemu tedy má věřit? Pokud vezmeme v úvahu formu dnešních technických sdělení, vypadá to, že by měl být technik částečně také právně vzdělán. Z toho mi vyplývá, že stávajícímu elektrikáři nezbývá nic jiného než se hlouběji ponořit do právního světa, zjišťovat všechny vazby a souvislosti.

#V50 §16 podle Václava Černého

  • 30.05.2018
#V50 §16 podle Václava Černého
V této části videoseriálu #V50 popisuje Václav Černý, jak v Plzni probíhá obecná část přezkoušení z vyhlášky padesát. V každém školení a přezkoušení se liší část z provozně bezpečnostních předpisů. Jak tuto část řeší v Plzni? Nejvíce se zaměřujeme na nejčastější ochranu před úrazem, říkáme tomu automatické odpojení od zdroje. Já jim vysvětluji, že je to stejné jako nulování. Dřív to bylo samočinné odpojení od zdroje pak ...

#V50 §16 podle Jána Meravého

  • 11.05.2018
#V50 §16 podle Jána Meravého
Jak se tvoří otázky k přezkoušení pro práci na elektrických zařízeních na Slovensku popisuje soudní znalec Ján Meravý. Jak na Slovensku školí místně bezpečnostní předpisy pro konkrétní pracovníky? Jaká je situace u našich sousedů na Slovensku po té, co se tamní předpisy na rozdíl od našich již mnohokrát inovovaly? Máte nějaký odhad jak se situace bude vyvíjet u nás?
FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Pojďme se krátce podívat tam, kde se dnes vychovávají budoucí elektrotechnici. Jaké mají dispozice k úspěšnému studiu elektrotechnického oboru? V jakém prostředí se pohybuje dnešní elektrikářský žák, učeň a student?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933