Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

Jak obtížné je získání osvědčení pro provádění revizí elektrických zařízení ?


Document Actions
Článek
Odpověď na časté dotazy. Odpovídá pracovník brněnské pobočky Institutu technické inspekce Praha.
Pavel Trhlík, ze dne: 4.10.2002
reklama

V ČR je dlouhodobou tradicí, že kontrolu elektrického zařízení před uvedením do provozu, požadovanou v různých formách i evropskými předpisy, provádějí revizní technici. Jelikož se jedná o odpovědnou činnost související s bezpečností zařízení, jsou i nároky kladené na uchazeče o osvědčení značné. Zkouška se skládá z testové, ústní a praktické části, je ji možno vykonat pouze po uhrazení poplatku dle vyhl. č.398/2001 Sb. Seznam předpisů a norem, jejichž znalost se vyžaduje, je uveden na http://www.iti.cz. Ke zkoušce je nutno přinést doklad o vzdělání, samostatný doklad o praxi ( vyhl. 50/1978 Sb. ), doklad o zdravotní (práce na elektrických zařízeních a ve výškách ) a odborné (min. § 6 vyhl. 50/1978 Sb. ) způsobilosti. Rovněž je třeba předložit cvičné revize v rozsahu požadovaného osvědčení a mít měřící přístroj, kterým umí uchazeč měřit dle požadavků ČSN 332000-6-61. V rámci ústní části zkoušky se ověřuje všeobecná orientace v souvisejících právních a technických předpisech a především schopnost jednoznačně hodnotit provedení ochrany před úrazem elektrickým proudem.

Ing.Pavel Trhlík

Povinnost vlastnit platné osvědčení při provádění revizí elektrických zařízení je dána Zák. č. 174/1968 v platném znění, § 6c, odst. b). Zkoušky organizuje a osvědčení k provádění revizí elektrických zařízení vydává pouze ITI Praha ve smyslu Zák. č. 174/1968, § 6a, odst. d) a to podle jednotného interního postupu, což zajišťuje prakticky stejné podmínky pro vykonání zkoušky v celé ČR.

Osvědčení vydaná ITI Praha mají, podle §6c (4) Zák. 174/1968 Sb., platnost 5 let ode dne vydání.
Platnost osvědčení, vydaných orgánem nebo organizací státního odborného dozoru před 1.červencem 2000, končí 30. června 2005. Revizní technici, kteří vlastní takovéto osvědčení a kteří hodlají pokračovat v revizní činnosti i v budoucnosti, se budou muset podrobit přezkoušení na některé z poboček ITI Praha.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

ITI pobočka Brno
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Pojďme se krátce podívat tam, kde se dnes vychovávají budoucí elektrotechnici. Jaké mají dispozice k úspěšnému studiu elektrotechnického oboru? V jakém prostředí se pohybuje dnešní elektrikářský žák, učeň a student?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933