Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

Doporučené vzdušné vzdálenosti pro pracovní postupy v normě ČSN EN 50110 ed. 3


Document Actions
Článek
Norma ČSN EN 50110 ed. 3 stanovuje doporučenou vzdušnou vzdálenost pro pracovní postupy v závislosti na napětí soustavy. Jaké jsou hodnoty minimální vzdušné vzdálenosti určující hranici ochranného prostoru pro konkrétní hodnoty napětí používané v České republice? A jak norma definuje práci podle pokynů, pod dohledem a pod dozorem? Sledujte text Bohuslava Krameria.
Autorský článek, ze dne: 11.09.2014
reklama


Doporučené vzdálenosti DL a DV



Vzdálenosti DL a DV pro napětí používaná v ČR stanovené lineární interpolací

Stanovené vzdálenosti DL a DV


Doplňující definice
Tyto definice jsou převzaty z národní přílohy ČSN EN 50110-1 ed. 2. V EN nejsou stanoveny požadavky pro práce, které mohou být vykonávány osobami seznámenými nebo poučenými. Jsou to práce:

Práce podle pokynů
práce, pro kterou jsou dány jen nejnutnější pokyny. Při této práci odpovídají pracující za dodržování bezpečnostních předpisů.

Práce pod dohledem
práce, která se provádí podle podrobnějších pokynů. Před zahájením práce se osoba provádějící dohled přesvědčí, zda jsou provedena nutná bezpečnostní opatření. V průběhu prací podle potřeby občas kontroluje dodržování bezpečnostních předpisů. Při této práci odpovídají za dodržování bezpečnostních předpisů pracující osoby.

Práce pod dozorem
práce, která se provádí za trvalé přítomnosti osoby, která je pověřena dozorem a která je odpovědná za dodržování příslušných bezpečnostních předpisů.

Prokazatelně

způsob činnosti, kdy právnická nebo fyzická osoba provádějící školení, instruktáž, zácvik apod. musí prokázat záznamem, podepsaným školícím i školeným, že školení, instruktáž, zácvik apod. bylo provedeno. Pouhé předání předpisů nebo pokynů, byť i na podpis, se nepovažuje za dostatečné. Ze záznamu musí být patrno, co bylo předmětem poučení a že poučovaná osoba obsahu poučení rozuměla.


Ing. Bohuslav Kramerius, Předseda TNK 21 a člen TNK 22



Toto je ukázka sborníku L.P.Elektro č. 67 (zde)
 Pro členy BENEFIT clubu LPE je k dispozici celé znění sborníku (zde)!
 

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT



FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933