Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...

Doplňující požadavky na uzemnění a ochranné vodiče v legislativních předpisech a normách navazujících na novou ČSN 33 2000-5-54 ed. 3.


Document Actions
Doplňující požadavky na uzemnění a ochranné vodiče v legislativních předpisech a normách navazujících na novou ČSN 33 2000-5-54 ed. 3.
Vyhláška MMR 268/2009 Sb. o technických požadavcích na stavby v § 34 odstavci 6. požaduje: "U staveb se zřizuje hlavní ochranná přípojnice a její uzemnění se provede propojením se základovým zemničem" a v § 36 odstavci 3 sděluje: "Pro uzemnění systému ochrany před bleskem se u staveb zřizuje přednostně základový zemnič".
Karel Dvořáček, ze dne: 25.09.2012
reklama

 

Vyhláška MMR 268/2009 Sb. o technických požadavcích na stavby v § 34 odstavci 6. požaduje: "U staveb se zřizuje hlavní ochranná přípojnice a její uzemnění se provede propojením se základovým zemničem" a v §36 odstavci 3 sděluje: "Pro uzemnění systému ochrany před bleskem se u staveb zřizuje přednostně základový zemnič".

ČSN 33 2130 ed. 2 pro vnitřní elektrické rozvody obsahuje následující ustanovení, vztahující se k uzemnění a ochranným vodičům.

Definice:

  • hlavní uzemňovací přípojnice, hlavní uzemňovací svorka (hlavní ochranná přípojnice, hlavní ochranná svorka) - hlavní uzemňovací přípojnice, hlavní uzemňovací svorka (hlavní uzemňovací přípojnice, hlavní uzemňovací svorka) (dále jen HOP) je částí ochranné soustavy instalace, umožňující elektrické spojení několika vodičů navzájem za účelem uzemnění;
  • základový zemnič - základový zemnič je vodivá část uložená v zemi pod základy budovy nebo, přednostně, zabudovaná v betonu základů budovy, která obvykle tvoří smyčku.

Při projektování budov musí být pamatováno na stavební úpravy, nutné pro hospodárné provedení elektrických rozvodů. Zde je nutno vzít i v úvahu, že součásti hromosvodu jsou považovány za určitou součást zařízení navrhovaného projektanty elektro a tito by měli uplatnit své požadavky (například na provedení svodů).

Bytová rozvodnice je posledním možným místem rozdělení vodiče PEN na samostatný ochranný vodič PE a na samostatný nulový vodič N.

Bytová rozvodnice je posledním možným místem rozdělení vodiče PEN na samostatný ochranný vodič PE a na samostatný nulový vodič N. Příklad řešení pro bytový dům je na následujícím obrázku.


Bytová rozvodnice

ČSN 33 2000-7-701 ed. 2 Elektrická instalace budov – Část 7-701: Zařízení jednoúčelová a ve zvláštních objektech – Prostory s vanou nebo sprchou
Doplňující ochranné pospojování má být zřízeno vně nebo uvnitř místnosti s koupací vanou nebo sprchou, avšak nejlépe na vstupu cizích vodivých částí do místnosti.

Průřez vodiče doplňujícího ochranného pospojování musí být v souladu s požadavky 543.1.3 HD 60364-5-54.
Příkladem cizích vodivých částí jsou:

  • kovové vodovodní potrubí a kovové potrubí odpadů;

  • kovové části vytápění a kovové části klimatizačního zařízení;

  • kovové části plynovodu;

  • přístupné kovové stavební prvky.

Kovové potrubí opatřené povlakem z nevodivého plastu není nutno k doplňujícímu ochrannému pospojování připojovat, pokud na něm nejsou přístupné vodivé prvky, nebo toto potrubí není připojeno k přístupným vodivým zařízením.

V případě, že v objektu není hlavní ochranné pospojování zřízeno, připojují se k doplňujícímu ochrannému pospojování tyto cizí vodivé části vstupující do místnosti s vanou nebo sprchou:

  • kovové části vodovodu a odpadu;

  • kovové části vytápění a kovové části klimatizačního zařízení;

  • kovové části plynovodu.

ČSN 33 2000-7-702 ed. 3 Elektrické instalace nízkého napětí – Část 7-702: Zařízení jednoúčelová a ve zvláštních objektech – Plavecké bazény a fontány
Doplňková ochrana: doplňující ochranné pospojování - místní doplňující pospojování musí spojit s ochranným vodičem všechny cizí vodivé části a všechny neživé vodivé části upevněných zařízení v zónách 0, 1 a 2. Toto spojení s ochranným vodičem může být provedeno v bezprostřední blízkosti, například v rozvodnici, nebo obdobném zařízení (sběrnici).

Cizí vodivé části jsou ve smyslu této normy vodivé části, které nejsou přímo přístupné, netvoří součást elektrického zařízení a mohou přivést elektrický potenciál, včetně potenciálu země do zóny 0,1 a 2.
Takovými částmi jsou například:

  • kovová potrubí pro přívod vody, odpadní potrubí, plyn, vytápění, klimatizaci;

  • kovové části budovy;

  • kovové části bazénu;

  • kovová výztuž podlahy, která není izolační;

  • kovová výztuž železobetonového bazénu.

Podlahy zhotovené z jednotlivých betonových dlaždic, u nichž je kovová výztuž plně zapouzdřena uvnitř dlaždice a je nepřístupná bez poškození této dlaždice, se nepovažují za cizí vodivou část a z tohoto důvodu se nemusí připojovat k doplňujícímu ochrannému pospojování.

Následující vodivé části nemusí být všeobecně připojovány k doplňujícímu ochrannému pospojování:

  • napouštěcí a výpustné armatury,

  • konstrukce žebříků pro skoky do vody;

  • zábradlí a záchyty okolo bazénu,

  • přepadové mřížky včetně rámů,

  • vodivé okenní rámy,

  • vodivé dveřní rámy.

V zónách 0,1 a 2 nesmí mít vedení na přístupných částech kovové krytí. Nepřístupné kovové krytí kabelů se připojí k doplňujícímu ochrannému pospojování.

Napájecí čerpadla, nebo další elektrické zařízení určené pro použití v plaveckých bazénech umístěné v místnosti (hale) plaveckého bazénu, ve stejné úrovni podlahy plaveckého bazénu, nebo umístěné u plaveckého bazénu a přístupné přes otvor s dvířky (nebo dveře), budou chráněný jedním z následujících ochranných opatření:

a) Použití SELV, nepřesahujícím AC 12V, DC 30V, jehož zdroj je umístěn mimo zóny 0 a 1. Pokud je zdroj SELV umístěn v zóně 2, platí pro něj ustanovení 702.53 viz 702.410.3.101.1);

b) Elektrické oddělení splňující požadavky článku 413 se současným splněním následujících požadavků:

  • pokud je užito čerpadlo, či jiné elektrické zařízení k napouštění či doplňování plaveckého bazénu, pak propojení tohoto zařízení a plaveckého bazénu bude provedeno nevodivým potrubím;

  • dvířka otvoru, nebo dveře místnosti lze otevřít jen s pomocí klíče či nástroje;

  • všechna elektrická zařízení nainstalovaná v tomto prostoru budou mít stupeň ochrany krytem minimálně IPX5. Takovéto ochrany je možno dosáhnout  i dodatečně zřízeným pouzdrem.

c) automatickým odpojením od zdroje se současným splněním následujících požadavků:

  • pokud je užito čerpadlo, či jiné elektrické zařízení k napouštění či doplňování plaveckého bazénu, pak propojení tohoto zařízení a plaveckého bazénu bude buďto provedeno nevodivým potrubím, nebo pokud bude použito kovového vodovodního potrubí, pak toto bude připojeno k doplňujícímu ochrannému pospojování plaveckého bazénu;

  • všechna elektrická zařízení nainstalovaná v tomto prostoru budou mít stupeň ochrany krytem minimálně IPX5. Takovéto ochrany je možno dosáhnout i dodatečně zřízeným pouzdrem;

  • doplňující ochranné pospojování bude provedeno v souladu s požadavky článku 702.415.2;

  • elektrické zařízení musí být chráněno pomocí proudového chrániče s vybavovacím residuálním proudem nepřesahujícím 30mA.

Prostor (místnost), kde je toto elektrické zařízení umístěno se považuje za prostor vně zón 1 a 2.

Podlahové a stropní vytápění
Elektrické podlahové a stropní vytápění může být nainstalováno za předpokladu, že splňuje jeden z následujících ochranných požadavků:

  • SELV (viz článek 414 HD 60364-4-41), kde napájecí zdroj je umístěn mimo zóny 0 a 1; nebo

  • Automatickým odpojením od zdroje, topné těleso musí být kryta kovovou mřížkou, nebo kovovým pláštěm, které jsou připojeny k doplňujícímu ochrannému pospojování a napájecí obvod musí být chráněn proudovým chráničem s vybavovacím residuálním proudem nepřesahujícím 30mA.

ČSN 33 2000-7-705 ed. 2 Elektrická instalace budov – Část 7-705: Zařízení jednoúčelová a ve zvláštních objektech – Zemědělská a zahradnická zařízení
Doplňková ochrana: doplňující ochranné pospojování
V místech určených pro chov hospodářských zvířat musí být doplňujícím ochranným pospojováním spojeny všechny nechráněné vodivé části a všechny ostatní vodivé části, kterých se mohou hospodářská zvířata dotknout. Pokud je v podlaze zabudována kovová mříž, musí se připojit k doplňujícímu pospojování v místě (viz obrázky v příloze A).

Všechny vodivé části uložené na povrchu nebo pod povrchem, jako je výztuž železobetonu, obecné kovové výztuže, výztuž jímek pro mrvu, musí být připojeny k doplňujícímu ochrannému pospojování.

Doporučuje se k ochrannému pospojování připojit i odnímatelné dílce (viz obrázek A.3). Doplňující ochranné pospojování a kovové sítě (pokud jsou) musí být provedeny tak, aby byly odolné proti mechanickému namáhání a korozi.

Ochranné vodiče pro dodatečné ochranné pospojování
Vodiče ochranného pospojování musí být chráněny proti mechanickému poškození a korozi, musí být odolné proti elektrolytickým účinkům.

Ochranné vodiče dodatečného ochranného pospojování je možno například provést takto:

  • žárově galvanizovaný ocelový pásek s minimálními rozměry 30mmx3mm, nebo

  • žárově galvanizovaný ocelový drát o průměru minimálně 8mm, nebo

  • měděný vodič o průřezu minimálně 4mm2.

Mohou být užity i jiné vhodné materiály.

Na následujícím obrázku je příklad pospojování ve chlévě a na dalším příklad pospojování užitého pro konkrétní konstrukci s oddělenými podlažními díly pro usnadnění vykydání hnoje.


Příklad pospojování ve chlévě


Příklad pospojování užitého pro konkrétní konstrukci s oddělenými podlažními díly pro usnadnění vykydání hnoje.

ČSN 33 2000-7-709 Elektrické instalace nízkého napětí – Část 7-709: Zařízení jednoúčelová a ve zvláštních objektech – Přístavy a obdobné lokality
Uzemnění plavidla pro volný čas nesmí být připojeno k ochrannému vodiči napájení
na břehu.

Přímé jednofázové napájení s ochranným oddělovacím transformátorem na lodi - v tomto případě není provedeno žádné propojení mezi ochranným vodičem PE na břehu a ochranným vodičem PE na lodi.

Toto opatření zamezuje vzniku galvanických proudů mezi opláštěním lodi a kovovými prvky přístaviště.

TNI 33 2140 Elektrický rozvod v místnostech pro lékařské účely

Uzemnění a ochranné vodiče
Uzemnění může sloužit současně jako ochranné i jako pracovní, nebo se ochranné a pracovní uzemnění může provádět samostatně podle toho, jak to elektrické zařízení vyžaduje. Provedení uzemnění pro účely ochrany má přednost.

Každý elektrický obvod musí mít vlastní ochranný vodič.

Ochranný vodič nesmí být vybaven žádným spínacím přístrojem, ale může mít spoje, které je možno pro potřebu zkoušení pomocí nástroje rozpojit.

Tam, kde se trvale elektricky sleduje spojení se zemí, nesmí být přístroje k tomu účelu určené (např. vybavovací čidla nebo cívky) zapojeny v ochranném vodiči.

Průřez žádného ochranného vodiče, který není součástí kabelu nebo který není ve společném obložení s vodiči vedení (fázovými vodiči) nesmí být menší než:

  • 2,5mm2 Cu, pokud je chráněn před mechanickým poškozením,

  • 4mm2 Cu, pokud není chráněn před mechanickým poškozením.

Doplňující pospojování
V každém zdravotnickém prostoru skupiny 1 a 2 musí být provedeno doplňující pospojování pro vyrovnání rozdílu potenciálů mezi částmi, umístěnými v pacientském prostředí:

  • ochranné vodiče;

  • vnější vodivé části;

  • stínění proti elektrickým rušivým polím (pokud existuje);

  • svodová síť elektrostaticky vodivé podlahy (pokud je tato podlaha použita);

  • kovový kryt a/nebo stínění transformátoru pro IT síť (pokud existuje);

  • ve zdravotnických prostorech skupiny 2 se poblíž pacienta instaluje dostatečný počet pospojovacích svorek nebo zásuvek pro pospojování, která je určena pro připojení pohyblivých zdravotnických elektrických přístrojů a pohyblivých operačních svítidel.

Pevné neelektrické operační stoly musí být připojeny k přípojnici doplňujícího pospojování, pokud není zamýšleno, že stoly budou izolovány od země.

Pokud je poloha pacienta v prostoru jednoznačně určena (podstavec operačního stolu nebo lůžko v pokoji intenzivní péče), je možné do systému pospojování zahrnout pouze prvky v tomto pacientském prostředí. Pokud poloha pacienta není určena, musí být vzaty v úvahu všechny možné (myslitelné) polohy pacienta. Trvale instalované zdravotnické elektrické přístroje a napájecí jednotky podle ČSN EN 793 se zabudovanou svorkou nebo zásuvkou pro pospojování (například podle DIN 42801) již ochranný vodič mají a proto pro ně není nutné instalovat další spojení. Pro přenosné zdravotnické elektrické přístroje je v některých případech nutné další spojení s přípojnicí doplňujícího pospojování. Tento požadavek je uveden v průvodní dokumentaci zdravotnických elektrických přístrojů.

Odpor vodičů
Ve zdravotnických prostorech skupiny 1 nesmí odpor vodičů, včetně odporu spojení mezi vnějšími vodivými částmi a přípojnicí doplňujícího pospojování, mezi přípojnicemi
pro ochranné vodiče zásuvkových vývodů a trvale instalovaných přístrojů nebo jiných vnějších vodivých částí, a mezi přípojnicí doplňujícího pospojování být větší než 0,7Ω.
Poznámka: Mohou být použity národní normy zabezpečující ekvivalentní bezpečnost.
Ve zdravotnických prostorech skupiny 2 nesmí odpor vodičů, včetně odporu spojení mezi vnějšími vodivými částmi a přípojnicí doplňujícího pospojování, mezi přípojnicemi
pro ochranné vodiče zásuvkových vývodů a trvale instalovaných přístrojů nebo jiných vnějších vodivých částí, a mezi přípojnicí doplňujícího pospojování být větší než 0,2Ω.
Poznámka: Požadovaného odporu může být dosaženo použitím vodiče dostatečného průřezu.

Přípojnice doplňujícího pospojování
Přípojnice doplňujícího pospojování musí být umístěna ve zdravotnických prostorech nebo v jejich blízkosti. V každém rozváděči nebo v jeho blízkosti musí být umístěna přípojnice doplňujícího pospojování, ke které musí být připojeny vodiče doplňujícího pospojování
a vodiče ochranného uzemnění. Vodiče musí být označeny a umístěny přehledně a tak, aby mohly být jednotlivě odpojovány.
Ve zdravotnických prostorech skupiny 2 musí být každá část, zahrnutá do systému doplňujícího pospojování (s výjimkou funkčně souvisejících částí), spojena s přípojnicí doplňujícího pospojování samostatným vodičem. Funkčně související vnější vodivé části (například vodivé vodovodní potrubí teplé a studené vody nebo vodivá potrubí medicinálních plynů) mohou být mezi sebou vodivě spojeny a připojeny jediným vodičem k přípojnici doplňujícího pospojování.

Uzemnění a ochranné vodiče
Vodiče doplňujícího pospojování musí být izolovány izolací v barevné kombinaci zelená/žlutá. Minimální průřezy ochranných vodičů je nutno volit v souladu s požadavky uvedenými v ČSN 33 2000-5-54 (ČSN 33 2000-5-54 ed. 2).

ČSN 33 2000-7-711 Elektrická instalace budov – Část 7-711: Zařízení jednoúčelová a ve zvláštních objektech – Výstavy, přehlídky a stánky
Doplňkové pospojování - pokud konstrukce vozidla, vagónu, karavanu nebo kontejneru nezajišťuje stálé, spolehlivé vodivé spojení, musí být vnější vodivé části jejich konstrukce spojeny s ochranným vodičem instalace na více než jednom místě, podle konstrukce. Jmenovitý průřez měděného vodiče užitého pro tento účel nesmí být menší než 4mm
2.
Pokud bylo vozidlo, vagón, karavan nebo kontejner vyroben z izolačního materiálu, neužijí se tyto požadavky na ty kovové části, které nemohou být pod napětím ani nedopatřením.

ČSN 33 2000-7-712 Elektrická instalace budov – Část 7 - 712: Zařízení jednoúčelová a ve zvláštních objektech – Solární fotovoltaické (PV) napájecí systémy
Uzemnění, ochranné vodiče a vodiče ochranného pospojování - pokud jsou použity vodiče ochranného pospojování, pak musí být vedeny souběžně s vodiči DC a vodiči a zařízení AC a co nejblíže k nim.

ČSN 33 2000-7-717 ed. 2 Elektrické instalace nízkého napětí – Část 7-717: Zařízení jednoúčelová a ve zvláštních objektech – Pojízdné nebo přepravitelné jednotky
V obrázcích v normě jsou uvedeny příklady připojení, včetně způsobu připojení ochranného vodiče a uzemnění, viz následující obrázek -příklad připojení s jednoduchým oddělením a sítí TN, s uzemněním nebo bez uzemnění.

ČSN 33 2000-7-721 Elektrické instalace nízkého napětí – Část 7-721: Zařízení jednoúčelová a ve zvláštních objektech – Elektrická instalace v karavanech a obytných přívěsech
Ochranné pospojování - všechny kovové konstrukční prvky karavanu, volně přístupné z jeho vnitřku, je nutno připojit k ochrannému vodiči.

Ochranný vodič musí být součástí vícežilového kabelu, nebo musí být uložen společně s živými vodiči v elektroinstalační trubce či kanálu.

ČSN 33 2000-7-740 Elektrické instalace budov – Část 7 - 740: Zařízení jednoúčelová a ve zvláštních objektech – Dočasná elektrická instalace pro stavby zábavních zařízení a stánků v lunaparcích, zábavních parcích a cirkusech
V místech, kde jsou umístěna zvířata, se provede místní doplňující pospojování a toto se připojí k ochrannému vodiči elektrické instalace. K místnímu doplňujícímu pospojování se připojí všechny neizolované vodivé části a zároveň všechny cizí vodivé předměty, kterých se lze dotknout.

Pokud je k napájení dočasné instalace užito generátoru a napájecí síť je v systému TN, TT nebo IT, je třeba zajistit, aby zemnící zařízení odpovídalo bodu 542.1 HD 384.5.54 a v případě, že je užito zemničů, aby tyto vyhověly požadavkům bodu 542.2 HD 384.5.54. Nulový vodič vyvedený ze středu generátoru zapojeného do hvězdy musí být, s výjimkou systému sítě IT, připojen k neživým částem generátoru.
 


Článek
je ukázkou sborníku L.P.Elektro č.51

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 6)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
LPE s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Rakouská pobočka OBO BETTERMANN začíná stavět další objekt! S heslem "Růst potřebuje prostor" startuje výstavba nového kancelářského, logistického a školicího centra v Gramatneusiedlu. Tam vzniká budoucí zázemí OBO Austria. Do konce roku bude nová budova OBO přístřeším pro zhruba třicet pracovníků značky. Do budoucna značka OBO zpevní svou dosavadní síť. A jaké je ohlédnutí za českou pobočkou? V květnu 2019 společnost OBO BETTERMANN oslavila na pražském ...
Pravděpodobně nejobsáhlejší katalog možností jak uložit vedení do podlahy. Letošní produkce sloučené značky OBO Bettermann a Ackermann se jeví jako nejkompletnější nabídka kterou můžeme na našem trhu potkat ...
V současné době platí povinnost nechat certifikovat každý rozvaděč, ať už se jedná o malou rozvodnici s jedním modulem nebo velký průmyslový rozvaděč. Neustálým bodem diskuzí mezi odbornou veřejností je pak spor o této povinnosti u malých domovních rozvaděčů, které se prakticky skládají z již certifikovaných komponentů. Přeptali jsme se tedy přímo konkrétních řemeslníků, jaký je jejich názor ...
Řešíte, jakou ochranu před bleskem zvolit? Co vám říká pojem oddálený hromosvod? Jak konstruovat tuto ochranu v různých podmínkách radí společnost Dehn. Nechybí výtažky z norem, tabulky a konkrétní postupy. Více zde ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933