Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...

Doplňující ochranné pospojování ve zdravotnických prostorech


Document Actions
Článek
V každém zdravotnickém prostoru skupin 1 a 2 musí být provedeno doplňující ochranné pospojování. Jak má být správně připojeno? Mezi jaké části se instalují vodiče zajišťující vyrovnání potenciálů? Jaká kontrola se při revizi provádí u elektrostaticky vodivých podlah? To se dozvíte v tomto článku.
Autorský článek, ze dne: 5.01.2015
reklama


V každém zdravotnickém prostoru skupiny 1 a skupiny 2 musí být provedeno doplňující ochranné pospojování připojené k přípojnici doplňujícího pospojování a vodiče doplňujícího ochranného pospojování zajišťující vyrovnání potenciálů musí být instalovány mezi následujícími částmi, které jsou, nebo mohou být, umístěny v pacientském prostředí:
  • ochranné vodiče,
  • vnější vodivé části,
  • stínění proti elektrickým rušivým polím, pokud existuje,
  • svodová síť elektrostaticky vodivé podlahy, pokud je tato podlaha použita,
  • kovový kryt a/nebo stínění transformátoru pro IT síť, pokud existuje.


Poznámka 1: V ČSN 33 2000-5-54 ed.3 se uvádí, že „Hlavní ochranná přípojnice“ se označuje mezinárodním označením „MET“ (Main earthing terminal), český elektrikář je samozřejmě spíše zvyklý na zkratku „HOP“ (Hlavní ochranná přípojnice).

Poznámka 2: Pokud je v podlaze vytvořena mřížová síť, spojená s ochranným pospojováním a je vytvořena zemnící smyčka, pak není nutno zajišťovat další spojení.

Ve zdravotnických prostorech skupiny 1 nesmí odpor ochranných vodičů, včetně odporu spojení mezi ochrannými kontakty zásuvek a ochrannými svorkami upevněných zařízení nebo jakýmikoliv cizími vodivými částmi a přípojnicí doplňujícího pospojování být větší než 0,7Ω u skupiny 2 nesmí odpor ochranných vodičů, včetně odporu spojení mezi ochrannými kontakty zásuvek a ochrannými svorkami upevněných zařízení nebo jakýmikoliv cizími vodivými částmi a přípojnicí doplňujícího pospojování být větší než 0,2Ω. V každé rozvodnici (rozvaděči), nebo v jejich blízkosti bude zřízena další přípojnice doplňujícího pospojování, na niž bude připojen vodič doplňujícího pospojování a ochranný vodič. Jejich připojení musí být provedeno tak, aby bylo zřetelně viditelné a samostatně odpojitelné. Spoje musí být označeny štítkem.

Pokud jsou provedeny elektrostaticky vodivé podlahy, musí být v rámci výchozí revize provedena kontrola, že jejich instalace byly provedeny v souladu s výrobcem, a že postup měření a hodnoty odpovídají požadavkům např. ČSN 34 1382 (Zkoušení elektrostatických vlastností materiálů a výrobků). Podrobněji bude vysvětleno ve stati, která se zabývá měřeními při revizích.

Poznámka: Upevněné neelektrické podpěry pacienta, jako jsou například operační stůl, fyzioterapeutické lehátko, zubařské křeslo, mají být připojeny k vodiči pospojování, pouze v případě, že tato zařízení mají být od země izolovaná, se k vyrovnání potenciálů nepřipojují.

Autoři: Ing. Jiří Sluka, inspektor EZ, ZZ TIČR, pobočka Ústí n. L.
Ing. Vladimír Macháček, inspektor ZZ, EZ TIČR, pobočka Ústí n. L.




 
 
 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ



FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Pravděpodobně nejobsáhlejší katalog možností jak uložit vedení do podlahy. Letošní produkce sloučené značky OBO Bettermann a Ackermann se jeví jako nejkompletnější nabídka kterou můžeme na našem trhu potkat ...
V současné době platí povinnost nechat certifikovat každý rozvaděč, ať už se jedná o malou rozvodnici s jedním modulem nebo velký průmyslový rozvaděč. Neustálým bodem diskuzí mezi odbornou veřejností je pak spor o této povinnosti u malých domovních rozvaděčů, které se prakticky skládají z již certifikovaných komponentů. Přeptali jsme se tedy přímo konkrétních řemeslníků, jaký je jejich názor ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Máte představu, jak navrhnout konstrukci podlahového systému? Víte, z jakých částí se skládá? Víte, s jakými variantami lze počítat? Pokud hledáte přehledný útlý sešit, ve kterém není nic zbytečného, čtěte tento článek!
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933