Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Domácí automatizace není doménou bohatých (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 31.03.2016
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Domácí automatizace není doménou bohatých


Domácí automatizace není doménou bohatých
Chytrá domácnost, která šetří energii a peníze, získává v české společnosti na oblibě. Automatizace domácnosti totiž dokáže ušetřit spoustu starostí, poskytuje bezpečí a šetří náklady. Aktuální trendy navíc ukazují, že tyto systémy už nepatří jen do honosných sídel, ale nacházejí si místo i v běžné domácnosti. Systémy automatizace domácnosti v současnosti využívá více než čtvrtina Američanů, na západě Evropy je již 40 procent nových domů připraveno pro automatizaci.
Autorský článek, ze dne: 31.03.2016



I v České republice si lidé postupně zvykají na nové možnosti, které automatizace přináší. Experti se shodují, že mezi českými spotřebiteli je nejžádanější ovládání oken, dveří, spotřebičů a termostatů. Automatizované technologie rovněž více využívají rodiče s malými dětmi.

Podle odborníků navíc stále více Čechů investuje do automatizace domácnosti již nejen s ohledem na komfort, hlavním důvodem je zejména bezpečnost rodiny, následuje úspora energií a peněz. Mezi oblíbená úsporná a bezpečnostní opatření patří v současnosti automatizace stínicí techniky zahrnující dálkové ovládání žaluzií a rolet. "Každoročně registrujeme nárůst poptávky po dálkovém ovládání žaluzií a rolet o několik procent. Automatické řízení rolet a žaluzií totiž může uspořit až 10 procent nákladů na vytápění, což si uvědomuje stále více lidí," uvedl Lubomír Valenta ze společnosti Lomax, která se zabývá výrobou stínicí techniky.

Automatizovaná domácnost tak v zimě nepřichází o teplo a v létě se naopak nepřehřívá. Díky inteligentním čidlům systém automaticky reaguje na aktuální vývoj počasí. Žaluzie se spustí ve chvíli, kdy teplota uvnitř domu překročí automaticky nastavenou teplotu a zabrání tím přehřátí interiéru. Klimatizace tak už nebude třeba. V zimě pomáhají se zateplením zase rolety. "Při nízké venkovní teplotě se předokenní rolety automaticky zavřou a vytvoří před okny tepelnou izolaci, která zabraňuje zbytečnému úniku tepla, což je výhodné využívat i např. při nízkých nočních teplotách. Když v zimě svítí slunce, předokenní rolety se zase vytáhnou a pomohou vyhrát místnost o několik stupňů, " doplnil Lubomír Valenta.

Automatizovaná domácnost umí šetřit energii i jinak. V době, kdy členové domácnosti nejsou doma, systém odpojí spotřebiče, které není nutné nepřetržitě napájet, a tím ušetří další finance za energie. Systém umí řídit rovněž topení i intenzitu osvětlení. Ovládat zařízení je možné i na dálku, například z kanceláře.

Kromě úspory energie a většího komfortu přináší lidem automatizace i větší bezpečí. To zajišťují např. automaticky ovládané vjezdové brány a garážová vrata. Vrata nebo bránu otevřete z pohodlí auta, díky automatickému systému zvládnete vše s pomocí jednoho tlačítka dálkového ovladače. Máte také kontrolu nad tím, koho do domu pustit. Důležitým bezpečnostním prvkem jsou podle odborníků také předokenní rolety. Rolety totiž chrání nejen před zvědavými pohledy zvenku, bezpečnostní článkové pružiny držící lamely v jedné rovině navíc brání nežádoucímu mechanickému zdvihnutí. "Aktuálním trendem je instalace rolet s napojením na centrální systém. Před odjezdem na dovolenou lze naprogramovat dobu automatického vytažení a spuštění rolet. Žádného zloděje tak nenapadne, že je dům prázdný," uzavřel Valenta.

Tento článek vyšel také v časopise Elektroinstalatér 2/2016.
TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.