Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

Oddálený hromosvod


Document Actions
dehnis_6.jpg
Často plné střechy technologií vyvolávají otázku jak je ochránit před atmosférickým přepětím. Jaká se použije jímací soustava? Jakým způsobem? Přečtěte si názor odborníků....
Jiří Kutáč, ze dne: 27.01.2004
reklama

DEHNiso-COMBI

V dnešní době se množí případy instalací elektrických zařízení na střešních nadstavbách. Mohou to být např. klimatizační jednotky, stanice mobilních operátorů a jiné.

Jiří Kutáč

Při návrhu vnější jímací soustavy by mělo být naší hlavní prioritou skrytí těchto zařízení do ochranného prostoru vnější jímací soustavy a dodržení dostatečné vzdálenosti chráněného zařízení od této soustavy. Tímto opatřením docílíme svedení bleskového proudu mimo tato zařízení a zabráníme vniknutí části bleskového výboje do budovy. Dodržíme-li současně obě opatření, postačí nám instalovat na vstupu vedení do budovy svodiče třídy II. Nesplníme-li jedno z těchto opatření, musíme instalovat na vstupu vedení do budovy svodiče třídy I.

Jímací soustava (tyčový jímač) dle obr. 1 nám vytváří kuželovitý ochranný prostor. Ochranný úhel α je závislý na třídě ochrany před bleskem (IEC 61024-1) a na výšce objektu (obr. 2). Délka jímacích tyčí nebo velikost ok mřížové soustavy by měla být stanovena tak, aby se všechna chráněná zařízení ocitla v ochranném prostoru jímacího vedení.
Výpočtem bychom měli zjistit potřebnou dostatečnou vzdálenost jímacího vedení od chráněného zařízení a na tuto hodnotu dimenzovat délku výložníku.

Pro názornost je zde uveden výpočet dostatečné vzdálenosti s:

d >= s

  kc  

s = ki

---------  * L (m)
  km  

ki = koeficient závislý na zvolené třídě ochrany před bleskem(Tab. 6)
kc =
koeficient závislý na geometrickém uspořádaní (Příloha E)
km =
koeficient určený materiálem dráhy možného přeskoku (Tab. 7)
L(m) =
délka svodu, měřená od bodu přiblížení do nejbližšího bodu vyrovnání potenciálů

Třída bleskové ochrany ki
I 0,1
II 0,075
III - IV 0,05

materiál km
vzduch 1
tuhý materiál 0,5

Tyčové jímače
Pro malé střešní nadstavby můžeme použít jednu nebo více jímacích tyčí. Jímací tyče do výšky až 2,5 m budou ukotveny v betonovém podstavci (obj.č. 102 010 a 102 000)
(obr. 3, 4 a 5). Bude-li délka tyčí v rozmezí 2,5 až 3m, musí být použity dva betonové podstavce. Přesáhne-li délka tyčí 3m, musí být tyče uchyceny výložníkem k chráněnému zařízení.

DEHNiso-COMBI
Při velkých střešních nadstavbách je ochrana tyčovými jímači často nerealizovatelná, protože tyče jsou vysoké a tím vratké. V takovýchto případech se nabízí řešení oddáleným hromosvodem. Firma DEHN+SÖHNE nabízí ucelený program částečně oddáleného hromosvodu DEHNiso-COMBI, který se zabývá praktickými aplikacemi střešních nadstaveb. Tento systém sestává z universální konstrukce, která je tvořena elektricky nevodivou izolační trubkou, příčně zesílenou a odolnou povětrnostním vlivům a UF záření.

Zásadně upřednostňujeme montáž podpůrného stožáru s objímkou obj. č. 105 150 a úhelníkem obj. č. 105 060 k chráněnému zařízení (obr. 6 a 7). Maximální dovolená délka stožáru bez jímacího hrotu je 3 m. Délka volného konce stožáru nesmí být přitom větší než 1,5 m. Vzdálenost mezi dvěma objímkami stožáru by měla činit přibližně 1/6 celkové délky tohoto stožáru.

Použitím distančního dílu obj. č. 105 069 (obr. 9) může být universálně měněna vzdálenost mezi chráněným zařízením a podpůrným stožárem (až 195 mm). Dostatečná vzdálenost svodu od chráněného zařízení musí být zajištěna jedním nebo více výložníky z plastu obj. č. 106 005 (délka 650 mm), který bude uchycen objímkou obj. č. 106 005 ke stožáru.
Při ukotvení stožáru do betonového podstavce obr. 10, 11 a 12 je nutno dodržet podmínku, aby délka volného konce stožáru nebyla větší jak 1,5 m. Vzdálenost mezi betonovým podstavcem a uchycením by měla činit 1 m. Při sklonu střechy do 10 % použijeme adaptér mezi podstavcem a stožárem, který vyrovná vzniklou nerovnost (obr. 13).

Novinky DEHNiso-COMBI
Firma DEHN+SÖHNE inovovala program DEHNiso-Combi a výsledkem této činnosti jsou nové podpůrné stožáry obj. č. 105 440, 105 455, 105 470 (obr. 14, 15 a 16). Použitím těchto stožárů docílíme prodloužení celkové délky podpůrného stožáru včetně jímače až na hodnotu 7,2 m. Délka volného konce stožáru by neměla přesáhnout délku 2,5 m.
Pro budovy nebo zařízení s jednoduchými tvary je účelné použít metodu ochranného úhlu. Příklad použití tyčového jímače pro ochranu solárních článků je na obrázku 22 a 23. Ocelové teleskopické stožáry mohou být spojeny Aldrey- lany 50 mm2. Délka těchto stožáru se pohybuje od 7,42 m (obj.č. 103 101) do 21,20 m (obj.č. 103 110).

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Rakouská pobočka OBO BETTERMANN začíná stavět další objekt! S heslem "Růst potřebuje prostor" startuje výstavba nového kancelářského, logistického a školicího centra v Gramatneusiedlu. Tam vzniká budoucí zázemí OBO Austria. Do konce roku bude nová budova OBO přístřeším pro zhruba třicet pracovníků značky. Do budoucna značka OBO zpevní svou dosavadní síť. A jaké je ohlédnutí za českou pobočkou? V květnu 2019 společnost OBO BETTERMANN oslavila na pražském ...
Pohyblivá napájecí jednotka HoverCube VH od OBO. V dílenských prostorách tam, kde se na pracovní ploše objevují různá zařízení, různých rozměrů, se pevně instalovanými zásuvkami prakticky, jejich počtem a blízkostí nikdy nezavděčíme. Jinak je tomu u pohyblivých přívodních boxů. Ty se přiblíží na potřebnou vzdálenost a stejně tak rychle uklidí do bezpečné vzdálenosti. A parametry? Krytí IP20, rozměry ...
Pokud dnes uslyším Dubaj, představím si horko, písek a arabský svět. Jak může vypadat taková elektroinstalace v islámském podání? Chodí se někdo přezkušovat z vyhlášky 50? Co bezpečnost, hygiena a výdělky? A mnoho dalších otázek jsme měli před cestou do Arabských emirátů. Náš cíl byl staveniště mrakodrapu! Kdo staví šejkům mrakodrapy v Dubaji?
... české zastoupení firmy DEHN + SÖHNE každé dva roky vždy k příležitosti veletrhu Amper vydává zkrácený český katalog svých výrobků. Opravdovou lahůdkou je druhá kapitola tentokrát žlutá, tedy Yelow/Line ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933