Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

Elektrická zařízení v divadlech a jiných objektech pro kulturní účely


Document Actions
div_1.jpg
Jaká osvětlení se smí při představeních používat? Odkud se má ovládat osvětlení hlavního hlediště? Odkud se napájí nouzové osvětlení? Víte jaké rozvadeče se v divadlech instalují? Přečtěte si doplňující doporučení. ČSN 33 2420 Schválena 8/86 s účinností 1/85, změna 3/91.
Milan Bureš, Tým portálu Elektrika, ze dne: 7.04.2003
reklama

Předpis stanovuje podmínky pro projekci, instalaci, rekonstrukci a revize elektrických zařízení v divadlech, kulturních domech, přednáškových, koncertních a výstavních prostorách. Tato zařízení se podle počtu sedadel rozdělují na kategorii:

K1 - prostory nad 1200 sedadel
K2 - prostory od 401 do 1200 sedadel
K3 - prostory od 101 do 400 sedadel
K4 - prostory do 100 sedadel

Všeobecné podmínky
Při představení se nesmí v žádné místnosti používat jiné osvětlení, než elektrické. Na zvláštní povolení, v prostoru jeviště, lze použít i jiného druhu osvětlení.
V místech přístupných volně pracovníkům seznámeným a obecenstvu, se nesmí použít vysoké napětí. Kde hrozí poškození osvětlovacích těles, musí být tato tělesa opatřena ochranným košem nebo ochranným sklem. Plošná svítidla výš, jak horní okraj dekorací, postačuje uzavřít kovovým pletivem s velikostí ok 20x20 mm. Scénická svítidla musí být chráněna ochrannou mřížkou. Lustry v hledišti musí být bezpečně zakotveny v pevné konstrukci objektu. Dále musí být opatřeny zařízením, kterým se upevní k pevné konstrukci.

Vypínače pro osvětlení musí být pod krytem nebo soustředěny do stanoveného místa, aby obecenstvo k nim nemělo přístup.

Hlavní osvětlení hlediště se ovládá z prostoru hlediště a kabiny osvětlovače. Příslušenství a pomocné prostory hledištní části musí svítit od příchodu prvního, až do odchodu posledního návštěvníka. Osvětlení komunikací hledištní části se nesmí přepínat ze dvou míst. Ovládá se z kabiny osvětlovače. Část tohoto osvětlení se doporučuje ovládat např.z vrátnice.
Pomocné osvětlení jeviště se ovládá z hlediště a kabiny osvětlovače. Ji-li však zapnuto z hlediště, nesmí se dát vypnout s kabiny osvětlovače. Vypínač v hledišti kategorie K1 musí být pod dohledem pověřené osoby.
Pracovní osvětlení jeviště se ovládá z kabiny osvětlovače a při vstupech na jeviště.
U osvětlovače musí být blokovací zařízení, aby se pracovní osvětlení jeviště nedalo uvést do provozu z prostoru jeviště.
Ostatní osvětlení se ovládají od vstupu do příslušného prostoru.
Scénické osvětlení se ovládá z kabiny osvětlovače.
Nouzové osvětlení je napájeno z nouzového zdroje, přičemž pro kategorii K1 a K2 musí být napájeno ze dvou nezávislých zdrojů. Nouzové osvětlení se ovládá pouze z rozvaděče nouzového osvětlení. Nouzový rozvaděč musí mít automatické a ruční přepínání.

Svítidla nouzového osvětlení musí svítit po celou dobu provozu divadla. Intenzita nouzového osvětlení je 2lx. K dosažení této intenzity mohou sloužit i svítidla přídavného osvětlení. Na svítidlech nebo pod nimi musí být zelená šipka ukazující směr úniku, přičemž v místě stoupání či klesání musí být šipka nakloněna a nad východy musí směřovat směrem dolů.

Tělesa nouzového osvětlení se umisťují u hlavního rozvaděče, nouzového rozvaděče, náhradního zdroje, v dozorně, strojovnách, kotelně u osvětlovače, kabině promítače, kabině zvukového technika, v technickém bloku, v dozorně, u rozvaděče jevištní technologie. Osvětlovací tělesa u podtržených položek musí být napojena na nouzový rozvaděč samostatně, na samostatně jištěný obvod.

V objektech kategorie K1 a K2 ve svítidlech musí být dvě žárovky, zapojené do dvou různých obvodů a různých nouzových zdrojů. Žárovky svítidel téhož obvodu nesmí být zapojeny v sérii. Při představení je možné zapínat jen jednu žárovku z každé dvojice.

V objektech kategorie K3 a K4 musí mít svítidlo nouzového osvětlení dvě žárovky, na dva samostatné obvody jen v případě, že úroveň podlahy přízemí části hlediště se od úrovně veřejného prostranství liší více jak jedno podlaží. Jinak jsou postačující svítidla s jednou žárovkou s tím, že sousední tělesa jsou zapojena do různých obvodů.

Svítidla nouzového a přídavného osvětlení musí být očíslována a označena ve schématu.

Přídavné osvětlení v objektech K1 a K2 musí být na jevišti, hledišti , v šatnách a důležitých únikových cestách.
V objektech K3 a K4 se toto osvětlení doporučuje.

Hlavní zdroj elektrického proudu musí být navržen na největší spotřebu objektu. Náhradní zdroj se navrhuje s výkonem postačujícím pro havarijní provoz objektu a zřizuje se v objektech kategorie K1. Jakmile je porucha odstraněna musí samočinně vypnout. Nouzový zdroj musí mít kapacitu na 3 hod. svícení. V objektech kategorie K1 a K2 musí být instalovány nouzové zdroje dva. Při svícení na jeden z těchto zdrojů, musí být tento zdroj odpojen od hlavního zdroje.

U velkých objektů vybavených transformační stanicí, provozuje provozovatel tuto stanici podle ČSN 33 3220. Stanice musí být vybavena ochrannými pomůckami podle ČSN 38 1981. Ve stanici musí být vedena kniha manipulací a prováděných změn.
Akumulátorovna se zřizuje podle ČSN 33 2610. Před představením musí být baterie řádně nabita. Před puštěním prvního návštěvníka do objektu, musí být překontrolováno zda všechna tělesa nouzového osvětlení jsou funkční. Nabíječ musí být proveden tak, aby při zatížení odběrem nebylo možné baterii nabíjet.

Instalují se tyto rozvaděče:
- hlavní rozvaděč
- jevištní rozvaděč technologie
- hledištní rozvaděč
- rozvaděče pro vedlejší prostory hlediště
- rozvaděč pro náhradní zdroj

V objektech kategorie K3 a K4 lze hledištní rozvaděč a rozvaděč pro vedlejší prostory hlediště sloučit. Ostatní rozvaděče se neslučují. Nelze-li tomu vyhovět, musí být každý rozvaděč v samostatném poli a jednotlivá pole musí být popsána.

Rozvaděč jevištní technologie musí mít samostatný přívod z rozvaděče hlavního.

Pro ostatní rozvaděče lze přívod sdružovat a to:
- v kategorii K2 pro všechny rozvodnice vedlejších prostorů hlediště
- v kategorii K3 pro rozvodnice vedlejších prostorů hlediště i jeviště
a pro nabíječ nouzového zdroje
- v kategorii K4 pro všechny rozvaděče mimi rozvaděč technologie.

Všechny rozvaděče musí mít výrobní štítek. U nouzového rozvaděče vývody musí být označeny čísly připojených svítidel.

Hlavní rozvaděč musí obsahovat:
- jištění a vypínání rozvaděčů pro vedlejší prostory
- jištění a vypínání pro všechny podružné rozvaděče

Rozvaděč náhradního zdroje musí obsahovat:
- měření doby chodu zdroje
- jištění a spínání
- samočinné uvedení do chodu
- samočinné odstavení chodu
- zabránění chodu hlavního a náhradního zdroje
- ruční přepínání pro případ poruchy automatiky

Rozvaděč nouzového zdroje musí obsahovat:
- samočinný i ruční hlavní spínač
- měřící přístroje ke kontrole napětí a proudu
- vývody a jištění pro podružné nouzové rozvaděče

Každý nouzový zdroj má svůj rozvaděč. Pokud se tyto rozvaděče sdruží, musí mezi nimi být zřízena nehořlavá přepážka. Toto se týká i sdružení podružného rozvaděče hlavního a nouzového zdroje.

Elektrické rozvody se zřizují podle ČSN 2000-5-52 (ČSN 34 1050). Pro jištění vývodů platí ČSN 33 2000-5-523, ČSN 33 2000-4-47 a ČSN 33 2000-4-473.
U vývodů nouzových se nedoporučuje používat jističů.

Elektrické rozvody různých proudových soustav musí být prostorově od sebe oddáleny a označeny.

Ochrana před nebezpečným dotykovým napětím se provádí podle ČSN 33 2000-4-41. Pro osvětlení se doporučuje osvětlení na malé napětí. V případě použití 230 V je třeba instalaci zajistit proti mechanickému poškození.

Zvláštní doplňující doporučení
Regulační jednotky nad 20kVA nesmí být instalovány v kabině osvětlovače. Pohyblivé přívody ke scénickým zařízením musí mít vodiče Cu a musí být chráněny vhodným obalem, jak požaduje ČSN 34 0350, ČSN 33 2180 a ČSN 37 5053. Všechna scénická svítidla musí být zajištěna proti pádu - řetěz, lanko a pod. Zásuvky v šatnách účinkujících musí mít vypínač před vstupem, který má signalizaci zapnutého stavu. Šířka osvětlovacích lávek musí být alespoň 1,2m. Podchodná výška osvětlovacích lávek musí být nejméně 2,1m. Motory instalované na odlehlém místě nebo v prostředí s nebezpečím požáru, musí být chráněny jističem a v místě obsluhy jejich provozní stav signalizován. Ovládání motorových pohonů musí být umístěno tak, aby byla zajištěna bezpečnost osob. Ovládací skříňky tahových zařízení musí být vybaveny uzamykatelnými ovládacími tlačítky. Uzamykací zámek musí být pro každou skupinu zařízení, i když toto bude instalováno do společné ovládací skříně. Pro ovládání hledištních lustrů a výtahů prospektů se nesmí používat tlačítek s blokovanou stisknutou polohou.

Bezpečnostní ustanovení
Podle ČSN 34 2710 musí být tyto objekty vybaveny požární signalizací. Výkresová dokumentace musí být udržována stále v platném stavu. Pro obsluhu elektrických zařízení platí ČSN 34 3100. Tito pracovníci musí mít kvalifikaci alespoň podle § 4 vyhl.č.50/78 Sb. Pracovníci pro samostatnou údržbu musí mít kvalifikaci alespoň § 6 vyhl.č.50/78 Sb. Tito pracovníci musí před každým představením překontrolovat funkci samočinného přepínání nouzového osvětlení. Kapacita baterie musí být kontrolována jednou čtvrtletně. O kontrolách musí být veden písemný záznam.

Vadné rozvody v divadle mohou být příčinou vzniku úrazu.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Pohyblivá napájecí jednotka HoverCube VH od OBO. V dílenských prostorách tam, kde se na pracovní ploše objevují různá zařízení, různých rozměrů, se pevně instalovanými zásuvkami prakticky, jejich počtem a blízkostí nikdy nezavděčíme. Jinak je tomu u pohyblivých přívodních boxů. Ty se přiblíží na potřebnou vzdálenost a stejně tak rychle uklidí do bezpečné vzdálenosti. A parametry? Krytí IP20, rozměry ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
V současné době platí povinnost nechat certifikovat každý rozvaděč, ať už se jedná o malou rozvodnici s jedním modulem nebo velký průmyslový rozvaděč. Neustálým bodem diskuzí mezi odbornou veřejností je pak spor o této povinnosti u malých domovních rozvaděčů, které se prakticky skládají z již certifikovaných komponentů. Přeptali jsme se tedy přímo konkrétních řemeslníků, jaký je jejich názor ...
Definice průmyslových svítidel. Průmyslové svítidlo je speciálně navržené a vyrobené pro použití v průmyslových prostředích, kde může být vystaveno náročnějším podmínkám, jako jsou vyšší nebo nižší teploty, vlhkost, prach, chemikálie, mechanické nárazy a vibrace. Je konstruováno tak, aby odolávalo těmto extrémním podmínkám, a často splňuje specifické bezpečnostní a výkonové normy relevantní pro daný ...
Na výstavě Světlo v architektuře 2010 představila firma WILLIAMS originální řadu svítidel OCCHIO. Jedná se o zajímavě řešený modulární osvětlovací systém, který nabízí uživateli velké množství možných kombinací a způsobů pro kreativní řešení osvětlení ...
Víte, jaké jsou požadavky a předpisy na požární bezpečnost staveb? O čem hovoří vyhláška č.246/2001Sb.? Seznamte se s protipožárními kabelovými přepážkami, deskovými přepážkami, zděnými přepážkami, polštářovými přepážkami, revizními dvířky a nezbytnými souvislostmi zde, v tomto článku ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933